Απομακρύνεται οριστικά η χώρα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, από τους οριζόντιους περιορισμούς που περιλαμβάνει ένα γενικό lockdown, όπως κατέστησε σαφές κατά το διάγγελμά του χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραμένουν σε επαγρύπνηση για να ξεδιπλώσουν τα επόμενα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αττική.
Από τα 312 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από τα 2/3 εντοπίζονται στην Αττική. Με τα 213 νέα περιστατικά κορωνοϊού το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά του μεταξύ των επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Αττική, λέγοντας πως θα «γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα στο protothema.gr, οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κορονοϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Οι δομές Υγείας ενισχύονται διαρκώς για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και όσους νοσήσουν με γρίπη και άλλες ιώσεις. Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων
Τα μέτρα που περιέχονταν στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού
Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού «περιείχε» κάποιες από τις επικείμενες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας στο λεκανοπέδιο.
Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα.
«Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορωνοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και εφόσον και οι δύο φοράνε μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για την επέκταση του μέτρου παντού σε εξωτερικούς χώρους.
Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες, ή οι ουρές αναμονής για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είσοδο σε καταστήματα, είναι ήδη υποχρεωτική.
Ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα. Έδωσε με αυτόν τον τρόπο τέλος σε πλήθος διαδόσεων μέσω και διαδικτυακών συζητήσεων σχετικά με επικείμενο κλείσιμο σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε πως κλειστά σχολεία σημαίνει και κλειστά μυαλά…
Ακόμη, έδωσε την κατεύθυνση για το νέο μοντέλο εργασίας -τηλεργασία- και ψυχαγωγίας.
«Ξέρουμε ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά» είπε χαρακτηριστικά.
Αγωνία ως το τέλος του μήνα
Οι τελευταίες δύο εβδομάδες δεν προοιωνίζονταν καλή έκβαση – ο αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων που παραλλήλως είχαν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως όπως και η αυξητική τάση στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων που παρέπεμπαν στις ημέρες του περασμένου Απριλίου- και είχαν βάλει Επιτροπή και κυβέρνηση σε τροχιά εφαρμογής αυστηρών ή και ανατρεπτικών μέτρων όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του μοντέλου της Μαδρίτης με ένα μίνι lockdown σε δημοτικά διαμερίσματα ή δήμους της Αττικής με ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις ενημερώσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωνε συνεχώς ολοένα και πιο ενισχυμένο, πλέγμα μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας.
Και μπορεί να δήλωνε με σιγουριά κάθε φορά ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, αναφερόμενος στα μέτρα, για να αναχαιτιστεί η επιδημία, ωστόσο επί της ουσίας τα μέτρα που συζητούνταν από τους ειδικούς και θέτονταν στην κυβέρνηση έπρεπε να επιτρέπουν τη συνέχιση και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και ταυτόχρονα να σταματούν την κυκλοφορία του ιού και να ακινητοποιούν τις εστίες του. Στόχος που στην πράξη δεν αποδεικνύεται εύκολος. Ο Πρωθυπουργός το περιέγραψε χθες ως «μία νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας».
Η ελαφρά πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων
Οι ΜΕΘ και το κύμα των ασθενών που οδηγούνται σε αυτές με την ανάγκη διασωλήνωσης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς όπως είπε κατά το διάγγελμά του και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θέλουμε να δούμε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων».
Τα τελευταία δύο 24ωρα πάντως διαφαίνεται σταθερή έως και ελάχιστα πτωτική τάση των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση, γεγονός που ίσως είναι η αρχή για τον έλεγχο της επιδημίας στην Αττική. Από τους 79 διασωληνωμένους που είχαν καταγραφεί την περασμένη Κυριακή – ήταν ο υψηλότερος αριθμός μέσα στον Σεπτέμβριο- ο χθεσινός απολογισμός ήταν 61, με περισσότερους από τους μισούς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Την ίδια ώρα, πάλι, έχουν εκτιναχθεί οι θάνατοι. Μόλις την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έλεγε από το υπουργείο Υγείας ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο 5 θάνατοι την ημέρα, και τις επόμενες ημέρες ο αριθμός «ξέφυγε» – χθες κατέληξαν 9 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.
Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί πως η τάση υποχώρησης που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποτυπωθεί και στις επιστημονικές διαπιστώσεις. Όσο διατηρείται σε ελεγχόμενο επίπεδο ο αριθμός των διασωληνωμένων, ουσιαστικά διατηρείται υπό έλεγχο και η κυκλοφορία του κορωνοϊού και η επίπτωσή της στους ευάλωτους και ηλικιωμένους. Διότι πρέπει να υπενθυμίζεται ότι 8 στους 10 θανάτους αφορούν άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω ή και με υποκείμενα νοσήματα.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ένα νέο κρούσμα στην Αιτωλοακαρνανία