Τέσσερις κατηγορίες – παλαιών και νέων – συνταξιούχων θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά μέχρι τον Μάρτιο μετά την αναβολή στην καταβολή τους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη, οι οποίοι με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα επρόκειτο να λάβουν τα ποσά αυτά τον Δεκέμβριο. Τώρα, το πιθανότερο είναι ότι θα τα λάβουν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2021.
Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το in.gr με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα», η καθυστέρηση στην πληρωμή των αυξήσεων και των αναδρομικών αποδίδεται στην υπολειτουργία του ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τον επανυπολογισμό των παλιών και νέων συντάξεων (πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου). Σε πρώτη φάση θα γίνει ο επανυπολογισμός για τους νέους συνταξιούχους οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13/5/2016, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει ο επανυπολογισμός για τους παλαιότερους συνταξιούχους που είχαν πάρει σύνταξη με τις παλαιότερες διατάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας κατ’ επανάληψη είχε ανακοινώσει ότι οι αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά θα καταβληθούν εντός του τρέχοντος Δεκεμβρίου.
Πάντως, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) οι οποίοι θα λάβουν εφάπαξ – σε μια δόση – τα αναδρομικά και θα προηγηθούν στην καταβολή σε σχέση με τους παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου). Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση ενός έτους, προκαλώντας αντιδράσεις. Προβλέπει αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και για όσους θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Τα αναδρομικά «τρέχουν» από τον Οκτώβριο 2019, από τότε δηλαδή που εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ.
Οι 4 κατηγορίες που ευνοούνται είναι οι παρακάτω:
- Οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς υπέβαλαν αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και μετά δικαιούνται ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη. Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016, με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 39 έτη ασφάλισης, δικαιούται αύξηση 100 ευρώ. Δικαιούται να τη λάβει ολόκληρη από την 1η Οκτωβρίου 2019 και τα αντίστοιχα αναδρομικά.
- Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (με αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιούνται αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη καταβληθεί δικαιούνται και αναδρομικά 800 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.
- Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτή η κατηγορία δικαιούται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως των 40-50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024.
Παράλληλα χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη μετά το 2023 και αφού συμψηφιστεί στο 100% η προσωπική διαφορά τους με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις που θα δίνονται με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ (50%) και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (50%).
Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης στη κύρια σύνταξη, σύμφωνα με τα παραδείγματα του αρμόδιου υπουργείου, η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 61%) αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ποσοστό αναπλήρωσης 54%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).