Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (ΣΥΠΕΑ) με επιστολή του ζητά την τήρηση των υποχρεώσεων όλων των αρμοδίων για την εφαρμογή των μέτρων και την ασφάλεια των εργαζομένων μελών του.
Αναλυτικά η επιστολή όπως κοινοποιήθηκε και στον Τοπικό Τύπο και απεστάλη:
Προς
1. Περιφερειάρχη Π.Δ.Ε. κ. Νεκτάριο Φαρμάκη
2. Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά
3. Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης κ. Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο
4. Εκτελεστικό γραμματέα κ. Γεώργιο Σύρμο
5. Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας κ. Κωνσταντίνο Κόλλαρη
ΘΕΜΑ: «Εναρμόνιση με το θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στην ΠΔΕ».
Με το παρόν έγγραφό μας σας υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις σας για εναρμόνιση με το θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στην ΠΔΕ αναφέροντας και τις βασικές απαιτήσεις της Νομοθεσίας:
Σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του Ν. 3850/2010 ΄΄Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων Φ.Ε.Κ. 84/Α΄/02-06-2010), κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ως εκ τούτου και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού οφείλουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας.
Από την 01-07-2018 κάθε νέα ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας ή ανανέωση σύμβασης ή και προγράμματος επισκέψεων Τεχνικών Ασφάλειας, από εργοδότες που υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας, πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της Απόφασης αριθμ.50067/28/2017 (Φ.Ε.Κ. 3952/Β΄/10-11-2017) ΄΄Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας και διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφάλειας μέσω ΟΠΣ-ΣΕΠΕ (Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Όσες αναθέσεις καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας είχαν υποβληθεί εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. έως και την 30-06-2018 έληξαν αυτοδικαίως την 30-04-2019 (Απόφαση 17314/Δ9.914/2019 φ.ε.κ. 1470/Β΄/03-05-2019).
Μόνο η ηλεκτρονική αναγγελία Τεχνικού Ασφάλειας έχει νομιμοποιητική υπόσταση, ενώ ουδεμία έντυπη αναγγελία γίνεται αποδεκτή.
Επιπλέον σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του Ν. 3850/2010 ΄΄Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων΄΄ φ.ε.κ. 84/Α΄/02-06-2010) όσες επιχειρήσεις απασχολούν 50 και άνω εργαζόμενους οφείλουν να χρησιμοποιούν και υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας, υποβάλλοντας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία του Σ.ΕΠ.Ε. τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Επίσης ο εργοδότης (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) ως γνωστόν οφείλει να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων (άρθρο 43 παράγρ. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8 του Ν.3850/2010 ΄΄Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ΄΄φ.ε.κ. 84/Α΄/02-06-2010), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους.
H εκτίμηση αυτή (γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου) πραγματοποιείται από τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Ιατρό Εργασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στους προαναφερθέντες ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κάθε βοήθεια σε μέσα και προσωπικό για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού.
Με σκοπό την διαρκή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των καθοριζομένων με την ΚΥΑ αριθ. πρωτ. 43726/07-06-2019 (ΦΕΚ 2208/Β/08-06-2019, ΑΔΑ: 66ΒΣ465ΧΘ7-3ΓΙ), όπως τροποποιήθηκε μερικώς με την ΚΥΑ 87669/09-12-2019 (ΦΕΚ 4584/Β/13-12-2019), για τα μέσα ατομικής προστασίας, επισημαίνουμε ότι έχει προσαρτηθεί σε αυτή, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της, παράρτημα που αφορά:
• Σε οδηγό γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για κάθε θέση εργασίας, χώρο, αντικείμενο εργασίας και για κάθε ειδικότητα/κλάδο, ως ελάχιστο περιεχόμενο της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου που πρέπει να πραγματοποιούν οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών,
• Σε υπόδειγμα γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου,
• Σε πρότυπο συγκριτικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικό και ως και τούτου απολύτως χρήσιμο εργαλείο για την ολοκλήρωση της γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου και πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτή.
Σε κάθε περίπτωση η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου πρέπει να τίθεται σε γνώση των εργαζομένων και στελεχών του Φορέα, ώστε να εφαρμόζεται στην καθημερινή εργασιακή διαδικασία με συνέπεια, από όλους.
Με την ΚΥΑ αριθ. πρωτ. 43726/07-06-2019 (ΦΕΚ 2208/Β/08-06-2019, ΑΔΑ: 66ΒΣ465ΧΘ7-3ΓΙ), όπως τροποποιήθηκε μερικώς με την ΚΥΑ 87669/09-12-2019 (ΦΕΚ 4584/Β/13-12-2019), καθορίστηκε με αναλυτικό τρόπο για τους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου και ορισμένου χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των ΟΤΑ α΄ και β βαθμού, όπως και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, η παροχή από τους εργοδότες (Δήμοι ή Περιφέρεια) των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία αυτών, που περιλαμβάνονται, αντίστοιχα, στις περιπτώσεις I και II της εν λόγω Απόφασης.
Ως εκ τούτου οφείλετε για την άμεση εξέταση, οργάνωση, πρόβλεψη και χορήγηση ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και στους προβλεπόμενους εμβολιασμούς.
Κάθε παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων υπόκειται σε Διοικητικές (πρόστιμο σύμφωνα με την παράγρ. 4 του άρθρου 97 του Νόμου 4483/2017 (φ.ε.κ. 107/Α΄/31-07-2019) , διακοπή εργασιών) και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το Νόμο 3850/2010 και γι΄ αυτό εφιστούμε την προσοχή σας για τη διαρκή και συνεπή τήρηση και επίβλεψη του συνόλου των απαιτήσεων της Εργατικής Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία των Εργαζομένων.
Επειδή μέχρι σήμερα, δεν μας έχει γνωστοποιηθεί καμία ενέργεια ή διάθεση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής για την συμμόρφωση της στα οριζόμενα από το θεσμικό πλαίσιο και επειδή η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση του κάθε εργοδότη, θεωρούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα:
• σε πρόσληψη με μόνιμη και αποκλειστική μορφή απασχόλησης Τεχνικού
Ασφαλείας και Γιατρού Εργασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
• στην έκδοση γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου την οποία να θέσει σε γνώση των εργαζομένων της
• στην παροχή προς τους εργαζομένους των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και στην υλοποίηση των προβλεπόμενων ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών για την ατομική προστασία αυτών.
Επίσης ο ΣΥΠΕΑ εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό:
Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συνέβαλαν με την Τέχνη τους και με όλες τους τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.
Έμειναν σπίτι, αλλά ΔΕΝ έμειναν σιωπηλοί!
Από την πρώτη στιγμή τα σωματεία τους διεκδίκησαν όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις.
Με τα σωματεία τους συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ένωσαν τις φωνές τους με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους.
Πρωτοστάτησαν συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουν δεδουλευμένα του Γενάρη, Φλεβάρη από μεγάλες παραγωγές.
Όλες αυτές οι κινήσεις και η δυναμική που αναπτύχθηκε άσκησε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της Τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν.
Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν, πότε θα έχουν και πάλι εισόδημα.
Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργάζονται εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην «κανονική» λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021.
Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούν να επιβιώσουν.
Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία τους επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους τους και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας.
Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων τους.
Στηρίζουμε ως Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας τις κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών και του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής που μαζί τα σωματεία συνθετών-στιχουργών ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ-ΣΩΜΣΕ καλούν στη Βουλή, την Πέμπτη 7 Μάη ώρα 12.00.
Στηρίζουμε τον αγώνα τους με αιτήματα:
• Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
• Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
• Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
• Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
• Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
• Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Υ.Π.Ε.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΛΙΑΠΗΣ
Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΓΔΑ ΧΗΡΑ-ΓΚΟΥΜΑ