Ο κατάλογος της απαξίωσης των δημόσιων δομών υγείας δεν έχει τέλος
1. Επιτελικό φιάσκο με τον προσωπικό ιατρό
Η διαδικασία φαίνεται να έχει «βαλτώσει», καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.
2. Αναβολή προσλήψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στις ΤΟΜΥ παίρνουν αναίτιες αναβολές σε μια εποχή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση ψάχνει πρωτοβάθμιους ιατρούς εναγωνίως. Φαίνεται πως άλλες είναι οι πραγματικές αγωνίες.
3. Συνειδητή απαξίωση των Κέντρων Υγείας του Νομού
Παρατημένα τα κτήρια στο έλεος των φθορών του χρόνου, εν όψει ενός χειμώνα που θα τα πλήξει και από ενεργειακή άποψη. Παράδειγμα: Κ.Υ. Αστακού – το μισό ΚΥ παίρνει ρεύμα με μπαλαντέζες από το υπόλοιπο μισό, αφού ο απαρχαιωμένος ηλεκτρικός πίνακας έχει “ανατιναχθεί”. Κινδυνεύουν οι εξυπηρετούμενοι και οι εργαζόμενοι να σκοντάψουν σε καλώδια ή από ηλεκτροπληξία. Επίσης κινδυνεύουν και τα εμβόλια από τις συχνές διακοπές ρεύματος.ζ
4. ΕΚΑΒ
Στα οξυμένα προβλήματα του ΕΚΑΒ είναι ο απαρχαιωμένος στόλος ασθενοφόρων και οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Πολλές φορές έχουν μείνει ασθενοφόρα στο δρόμο, ακόμα και κατά τη μεταφορά ασθενών. Αυτή τη στιγμή, 4 από τα νεώτερα ασθενοφόρα που παρέλαβε το ΕΚΑΒ Αγρινίου το 2018 με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου είναι στο συνεργείο, παροπλισμένα.
5. Λειτουργικό Black out στα Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου
Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων του Νομού, η κόπωση του προσωπικού, οι απαράδεκτες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στο δημόσιο σύστημα υγείας και η τάση παραίτησης και φυγής, ιδιαίτερα γιατρών, οδηγεί σε λειτουργικό black out κρίσιμα τμήματα και κλινικές των Νοσοκομείων. Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, παραιτήθηκε ένας μόνιμος χειρουργός και ανακλήθηκε η παράταση ενός άλλου χειρουργού. Αυτή τη στιγμή στιγμή, ενεργοί είναι μόνο δύο Αναισθησιολόγοι, με το Διευθυντή Αναισθησιολόγο να αποχωρεί το Δεκέμβρη και το κενό να καλύπτεται από γιατρό Αναισθησιολόγο από το Αγρίνιο. Στο Νοσοκομείο του Αγρινίου έχουν αποχωρήσει 17 γιατροί και έχουν προσληφθεί στις θέσεις αυτές δύο (2). Παρά τα μεγάλα λόγια της διοίκησης για «απογείωση» έχουμε ελεύθερη πτώση στο κενό.
6. Μετακινήσεις ιατρών στην Πάτρα- Αποψίλωση
Τελευταίο παράδειγμα η μετακίνηση του μοναδικού παιδοψυχίατρου, σε ένα νομό 200 χιλιάδων κατοίκων, από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Αγρινίου στην Πάτρα. Μάλιστα στην επιστολή παραίτησης του ο παιδοψυχίατρος του Νομού περιγράφει τον μεγάλο αγώνα που έδινε για να καλύπτει , όντας ο μοναδικός, όλες τις δημόσιες δομές (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στα Σχολεία, όπως επίσης τις εισαγγελικές παραγγελίες και πραγματογνωμοσύνες). Έπρεπε να εξοντωθεί στις μετακινήσεις, να αναγκαστεί να υποβάλλει παραίτηση για να γίνει δεκτό το αυτονόητο αίτημα του.
Ο κατάλογος της απαξίωσης των δημόσιων δομών υγείας δεν έχει τέλος. Η υπεράσπιση του ΕΣΥ Χρειάζεται να γίνει υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εκπροσωπήσεων και φυσικά των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στο δημόσιο χαρακτήρα του. Η υπεράσπιση του ΕΣΥ πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας.