Σε τροχιά αντίστροφης μέτρησης για το Πάσχα και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης που ξεκινούν από την επόμενη κιόλας ημέρα, 3 Μαΐου, βρίσκεται η χώρα.
Από χθες οι διαδημοτικές μετακινήσεις έχουν απελευθερωθεί ενώ και το ωράριο κυκλοφορίας είναι πλέον διευρυμένο με την λειτουργία των εκκλησιών να έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν Πάσχα τηρώντας τα μέτρα, αλλά παίρνοντας και τις απαραίτητες «ανάσες» ελευθερίας μετά από 15 μήνες πανδημίας.
Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί ενώ από την Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00.
Για το λιανεμπόριο το προτεινόμενο από τον εμπορικό σύλλογο ωράριο είναι το παρακάτω:
Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου, από τις 13.00 μέχρι τις 19.00
Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου, από τις 8.30 μέχρι τις 15.30 (σούπερ μάρκετ ως τις 19.00)
Κυριακή του Πάσχα 2 Απριλίου, κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Απριλίου, κλειστά
Τρίτη του Πάσχα 4 Απριλίου, κλειστά
Τετάρτη του Πάσχα, επιστροφή στο προαιρετικό ωράριο που περιλαμβάνεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του protothema.gr, σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Χωρίς πομπή και στο προαύλιο του ιερού ναού θα γίνει το φετινό Πάσχα η περιφορά του επιταφίου, ενώ το προσκύνημα του κουβουκλίου θα γίνει μόνο εκτός των ναών, διευκρίνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Άγιο Φως: Πώς θα φτάσει σε όλη τη χώρα
Εντελώς διαφορετική θα είναι φέτος η άφιξη του Αγίου Φωτός στη χώρα μας, αφού θα πραγματοποιηθεί με την προσήκουσα ευλάβεια, όπως επιβάλλει η συγκυρία, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους. Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος παραπέμπουν στη σεμνή κα ταπεινή είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, χωρίς υπερβολές οι οποίες δεν ταιριάζουν στο πνεύμα κατάνυξης της Ορθοδοξίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της άφιξης του Αγίου Φωτός:
Θα έρθει στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στα Ιεροσόλυμα θα μεταβεί μόνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης και εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου. Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 το απόγευμα.
Δεν θα υπάρχουν κόκκινα χαλιά, μικτά αγήματα και μπάντες όπως άλλες χρονιές. Έχουν προγραμματιστεί 10 πτήσεις για να φτάσει σε κομβικά σημεία της χώρας και από εκεί θα μεταφερθεί οδικώς, αλλά ακόμη και με πλωτά του Λιμενικού.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.
Πώς θα κάνουμε Πάσχα
Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Ανοιχτή η εστίαση από Δευτέρα
Τέλος, ρολά σηκώνουν τα καταστήματα εστίασης (καφέ και εστιατόρια) μετά από μήνες. Το SMS στο 13033 παραμένει στην ζωή μας έως τις 15 Μαΐου όποτε και ανοίγει ο τουρισμός, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν 6 στο 13033 για να βρεθούν για καφέ ή για φαγητό.
Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά.
Οι ειδικοί εξηγούν: Γιατί είπαμε «όχι» στη μουσική στην εστίαση
Ωστόσο, αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άνοιγμα της εστίασης χωρίς μουσική αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν παράλογο το μέτρο. Ωστόσο οι ειδικοί που έκαναν τη σχετική εισήγηση εξηγούν γιατί δεν θα ακούγεται μουσική στα καταστήματα εστίασης.
«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι προσαρμόζουμε τη φωνή μας», είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Open την Μεγάλη Πέμπτη και πρόσθεσε: «Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλετε την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλλετε όταν χρειάζεται να μιλήσετε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική, η οποία στέλνει τα σταγονίδια σας και μαζί με αυτά και τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».
«Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής. Φοβόμαστε ότι υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι ώρα ανοίγουν τη Μεγάλη Παρασκευή τα μαγαζιά