Τα ταξίδια, είτε κοντινά όπως το ραφήνα μύκονος, είτε μακρινά είναι στη φύση του ανθρώπου. Οι διακοπές των γιορτών τελείωσαν και σχεδιάζουμε ήδη τις επόμενες. Συχνά δε αδημονούμε να πάμε στο εξοχικό ή στο χωριό μας για να δούμε τα μέρη, που νιώθουμε οικεία και μας είναι ευχάριστα. Είναι λογικό και συμβαίνει συχνά να επιλέγουμε να διαθέσουμε τα χρήματα, που με κόπο βγάλαμε τη χρονιά, στην άνεση, την προβλεψιμότητα και τη χαλάρωση. Μάλιστα υπάρχουν αμέτρητα πλεονεκτήματα σε αυτό.
Ωστόσο οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν, ότι θα πρέπει να μας βγάζουν από τη ρουτίνα και τη ζώνη ασφαλείας μας. Θα πρέπει να μας ωθούν στην αβεβαιότητα και η χαλάρωση να δίνει τη θέση της στην εξερεύνηση και την εκμάθηση. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η προσωπική ανάπτυξη με την έννοια της συναισθηματικής ευελιξίας, της συναίσθησης και της δημιουργικότητας. Φανταστείτε να κάνετε για παράδειγμα ένα ταξίδι στη Σρι Λάνκα με μια σύντομη στάση στην Ταϋλάνδη. Μοιάζει με περιπέτεια της οποίας τις προκλήσεις θα πρέπει κάποιος να διαχειριστεί. Ας δούμε όμως τι οφέλη έχει να αποκομίσει κανείς βγαίνοντας από τη ζώνη ασφαλείας του.
Ραφήνα τήνος: Αυξημένη συναισθηματική ευελιξία
Το πρώτο όφελος, που αποκομίζει κανείς από ένα ταξίδι, είναι η συναισθηματική ευελιξία. Η δυνατότητα του να μπορεί να αντιδρά αμέσως σε συναισθήματα, αλλά να τα παρατηρεί κιόλας καθώς εγείρονται. Το ταξίδι ραφήνα τήνος είναι ιδανικό για τον σκοπό αυτό. Παρέχει τη δυνατότητα να συλλέγει προσεκτικά τις πληροφορίες, ώστε να μπορεί να καταλάβει από που πηγάζουν αυτά τα συναισθήματα και στη συνέχεια να αποφασίζει επί σκοπού πώς θα τα διαχειριστεί.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη ανάμεσα σε 485 ενήλικες στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι η έκθεση στα ταξίδια σε μέρη ανοίκεια, συνδέθηκε με την ευκολία στην εστίαση και διαχείριση διαφορετικών καταστάσεων. Με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ο άνθρωπος λειτουργεί αποτελεσματικά σε διφορούμενες καταστάσεις και διαχειρίζεται με τον δέοντα τρόπο τα λεκτικά και μη λεκτικά σήματα, που εγείρουν διάφορα συναισθήματα.
Το να επισκέπτεται κανείς πολλά και άγνωστα μέρη ενίσχυσε αυτές τις δεξιότητες των ατόμων, οι οποίες παρέμειναν ενεργές ακόμη και μέρες μετά την επιστροφή από το ταξίδι. Περνώντας χρόνο σε μέρη, πόλεις, χώρες οπουδήποτε δεν έχετε ξαναβρεθεί, γίνεστε πιο ανεκτικός στην αίσθηση της δυσφορίας. Ταυτόχρονα είστε πιο βέβαιος για τη δεξιότητά σας να διαχειρίζεστε αμφίβολες καταστάσεις.
Ραφήνα Άνδρος: Αυξήστε την ενσυναίσθηση!
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό, που παρουσιάζει αύξηση, είναι η ενσυναίσθηση, όταν τα ταξίδια μας σπρώχνουν σε ανεξερεύνητες περιοχές. Στην ίδια μελέτη όσοι έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, δε σχηματίζουν γνώμη για έναν άνθρωπο βασισμένοι σε επιφανειακά κριτήρια (ηλικία, φύλο, εθνικότητα). Αυτή την ιδιότητα βοηθά να καλλιεργήσει κανείς και το ταξίδι ραφήνα άνδρος. Τα ίδια άτομα της προαναφερθείσας μελέτης ήταν πιο έμπειροι στο να κατανοούν, αν η συμπεριφορά ενός ατόμου αντικατοπτρίζει τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του ή είναι απόρροια εξωτερικών συνθηκών. Τι διαφορά μπορεί να έχει αυτό; Ας το δούμε με ένα απλό παράδειγμα.
Δύο άτομα διαφωνούν στο μετρό και ο ένας φωνάζει- επιτίθεται στον άλλο. Ο δεχόμενος την επίθεση, εάν έχει ταξιδέψει πολύ σε άγνωστα μέρη, θα είναι σε θέση να καταλάβει από τα λεγόμενα του νευρικού συνεπιβάτη του, αν η συμπεριφορά του οφείλεται στον χαρακτήρα του ή σε κάποια έκτακτη συνθήκη (άγχος, απώλεια κτλ). Στη δεύτερη περίπτωση θα διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση δείχνοντας κατανόηση, καθώς σε όλους τυχαίνει να έχουμε μια δύσκολη μέρα. Αυτή ακριβώς η νοοτροπία, του να «μπαίνουμε» στα παπούτσια του άλλου, είναι η ενσυναίσθηση.
Μια ακόμη μελέτη ανάμεσα σε 197 ταξιδιώτες στην Κίνα, τονίζει το ίδιο πράγμα. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν πιο συχνά σε άγνωστα μέρη, τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο και να δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή στους ξένους. Αυτό με τη σειρά του αλλάζει τη στάση τους όχι μόνο στους ξένους, αλλά και σε φίλους και συναδέλφους στα πάτρια εδάφη. Επίσης εκτιμούν περισσότερο τους ανθρώπους με διαφορετικές από εκείνους δεξιότητες, γνώσεις και φιλοσοφία.
Ραφήνα Πάρος: Ενισχύστε τις δημιουργικές σας δεξιότητες
Έρευνα που διεξήχθη ανάμεσε σε 46 Δανούς εργαζομένους, βρήκε ότι ύστερα από διακοπές 2-3 εβδομάδων στο εξωτερικό, όπως στο ταξίδι ραφήνα πάρος, μπορεί να ενισχύσει την αντιληπτική ικανότητα. Συγκεκριμένα τους βοήθησε να εντοπίσουν διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν καθημερινά εργαλεία της δουλειάς τους, όπως τα τούβλα, τα λάστιχα, τα μολύβια κλπ. Ομοίως και μελέτες στη Σιγκαπούρη έδειξαν, ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε άλλες κουλτούρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνδέεται με την εύρεση αντισυμβατικών λύσεων στην επίλυση προβλημάτων. Οι διεθνείς φιλίες, η μελέτη ξένων γλωσσών, η δοκιμή διαφορετικής κουζίνας και μουσικά ακούσματα από άλλες χώρες βοηθούν σε αυτό.
Επιδιώξτε την αβεβαιότητα στο ταξίδι tinos paros
Όλα τα προαναφερθέντα οφέλη από τα ταξίδια, μπορεί να αποκομίσει κανείς διανύοντας μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις. Η ουσία του πράγματος κρύβεται στο να δοκιμάζει κάποιος στο πλαίσιο ενός ταξιδιού, πράγματα που δεν του είναι γνώριμα. Όπως πριν τη γυμναστική προθερμαίνεται ο αθλητής με διατάσεις, έτσι κάνετε και με τις γνωστικές και συναισθηματικές σας δεξιότητες, ευρισκόμενοι σε ανοίκειες συνθήκες. Αυτό επιτυγχάνεται όταν συναναστέφεστε άτομα, των οποίων το αξιακό σύστημα δεν ταιριάζει απόλυτα με το δικό σας.
Σκεφτείτε, ότι οι περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουν τα ταξίδια με σκοπό να αυξάνουν την άνεση και να μειώνουν την αβεβαιότητα. Όμως οι διακοπές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτοβελτίωση. Κατά τον ίδιο τρόπο το ετερόκλητο κοινό που θα συναντήσει κανείς στο δρομολόγιο tinos paros θα συνεισφέρει σε αυτή την έξοδο από τη ζώνη ασφαλείας και στην ώθηση για προσωπική ανάπτυξη.