Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης, παρά το γεγονός ότι δεν άνοιξαν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, «ανέβασαν ρολά» οι δυο στις τρεις επιχειρήσεις, με την πληρότητα να κυμαίνεται στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια από 60% έως 90% και σε παραθαλάσσιες περιοχές να φτάνει και το 100%.
«Η αγορά ξεκίνησε με πολύ καλούς ρυθμούς και ιδιαίτερα μεγάλη πληρότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, καθώς ο καλός καιρός, οι αργίες, αλλά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις επέτρεψαν στους καταναλωτές να επισκεφθούν καφέ και εστιατόρια», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
«Ωστόσο, αρκετοί ήταν και επιχειρηματίες που επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, και αυτό λόγω αδυναμίας εφοδιασμού με πρώτες ύλες και της έλλειψης ρευστότητας, ενώ θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 20%, δεν θα ανοίξει, λόγω της έλλειψης εξωτερικών χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.
Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι επαναλειτούργησε η εστίαση και οι πρώτες ημέρες ήταν ικανοποιητικές, παραμένουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως:
- Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί
- Η άρση της απαγόρευσης της μουσικής, αφού για ένα κομμάτι των επιχειρήσεών του κλάδου δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητά τους, καθώς αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους.
- Ζητήματα που αφορούν την λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, για τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.
Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε ο κ. Καββαθάς προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ζητά να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους λειτουργίας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες επιχειρηματιών για προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια ελέγχων.
Τέλος, η ΠΟΕΣΕ αναμένει την ενεργοποίηση, το αργότερο έως τις 10 Μαΐου, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι επιχειρηματίες του κλάδου θα υποβάλλουν αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση των 330 εκ. ευρώ και να γίνει δυνατή η εκταμίευσή της ως το τέλος του μήνα, καθώς θα βοηθήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, ώστε να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν.
Πηγή: news.gr