Έτοιμοι για να υποδεχθούν τις πρώτες χελώνες caretta-caretta που κάθε χρόνο επιλέγουν ακτές και τις Δυτικής Ελλάδας για να γεννήσουν τα μικρά τους, είναι περιβαλλοντολόγοι και εθελοντές.
Η περίοδος αναπαραγωγής των χελωνών ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και από την προσεχή Δευτέρα αρχίζουν και οι καταγραφές στις αμμώδεις παραλίες της Στροφυλιάς (από την Καλόγρια μέχρι τα Λεχαινά) καθώς και στην Αιτωλοακαρνανία, στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου.
«Οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν σιγά-σιγά στις παραλίες, βρίσκουν το κατάλληλο σημείο, φτιάχνουν τις φωλιές τους και εναποθέτουν, πάντα τις βραδινές ώρες, τα αβγά τους. Μετά από 55-65 μέρες θα καταγράψουμε τα πρώτα χελωνάκια που θα βγουν από την άμμο και θα κινηθούν προς τη θάλασσα. Όλη αυτή τη διαδικασία την μελετούμε και την καταγράφουμε», εξηγεί ο Περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης.
Στο Κοτύχι η αμμώδης παραλία από την περιοχή της λιμνοθάλασσας μέχρι τη θέση Καλογριά προς βορρά, φιλοξενεί κατά μέσον όρο περίπου 50 φωλιές τον χρόνο και είναι μέρος της περιοχής Natura 2000 «Παράκτια θαλάσσια Ζώνη από Ακρ. Κυλλήνη έως Τούμπι- Καλογριά»
Η παραλία ωοτοκίας βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Στροφυλιάς – Κοτυχίου. Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει υγροτόπους και εποχιακά πλημμυριζόμενες εκτάσεις, το παράκτιο δάσος κουκουναριάς, αμμόλοφους και ασβεστολιθικούς λόφους με θάμνους. Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι είναι υγρότοπος διεθνούς σημασίας και φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς πουλιών κατά την μετανάστευση, την αναπαραγωγή και τη διαχείμαση. Η καταγραφή της ωοτοκίας γίνεται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Οι δράσεις του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζουν στην πράξη την προστασία και τα στοιχεία που συλλέγουν οι εθελοντές έχουν στόχο να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες. Για παράδειγμα,
-η προστασία στις παραλίες ωοτοκίας συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα διαχείρισης του παράκτιου χώρου σε σχέση με τον τουρισμό.
-η παράκτια δόμηση, η θαλάσσια αναψυχή, οι υποδομές εξυπηρέτησης των λουομένων, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α. αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, τους επισκέπτες αλλά και τις θαλάσσιες χελώνες.
-η διάσωση και περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών έδειξαν το μεγάλο πρόβλημα με τα πλαστικά στη θάλασσα αλλά και το πρόβλημα εμπλοκής των χελωνών στα αλιευτικά εργαλεία.
-οι πληροφορίες που συλλέγονται από το δίκτυο εκβρασμών δείχνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.
Σημαντικό ρόλο στις δράσεις παίζει ο εθελοντισμός που φέρνει τον άνθρωπο στο προσκήνιο, και δίνεται έτσι η δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στην προστασία με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική αγωγή δίνεται μια ευκαιρία σε όλους,και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, για να κατανοηθεί ησημασία της παραλίας και της θάλασσας που ανήκουν σε όλους μας αλλά και στη φύση.
Ακόμη, τα στοιχεία που συλλέγονται από τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ επικοινωνούνται σε πολλά επίπεδα και συνεισφέρουν στην εκτίμηση της κατάστασης των θαλάσσιων χελωνών σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο.
Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των εθελοντών το ποσοστό επιβίωσης των θαλάσσιων χελωνών είναι πολύ μικρό, καθώς μόνο ένα με δύο από τα 1.000 χελωνάκια που θα κατορθώσουν να μπουν στο νερό θα ενηλικιωθούν τελικά.
Πηγή: thebest.gr