Αρκετή ώρα διήρκεσε η συζήτηση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας την Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να γνωμοδοτήσει το σώμα θετικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 19,9404 MW Πλατός 1 στη θέση Πλατός Δ.Ε. Αμφιλοχίας, Δήμου Αμφιλοχίας, ΠΕ Αιτ/νίας, της εταιρεία ΑΒΟ WIND ΗΕLLAS A.E.» (ΠΕΤ 2102479223)».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας ανέφερε ότι η όποια απόφαση λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει αποκλειστικά και μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν θα δεσμεύει σε καμία περίπτωση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία θα γνωμοδοτήσει σχετικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Με τον κ. Κατσούλα είχε συμφωνήσει και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτεσης, Κώστας Κοπίδης, ότι δηλαδή, όντως, η όποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα είχε μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Από εκεί και πέρα, η Σοφία Ανδρίκουλα και η παράταξή της ψήφισαν λευκό, ο Κώστας Κοπίδης και η παράταξή του καταψήφισαν, ο Μάρκος Βασίλας και η δική του παράταξη επίσης καταψήφισαν, ενώ το ίδιο έπραξε και η κυρία Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση Αμφιλοχίας, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει, δηλαδή να γνωμοδοτήσει αρνητικά την εν λόγω μελέτη.
Μπορείτε να ακούσετε τη σχετική συζήτηση για το θέμα από το 53:23 έως 1:25:28 του video που ακολουθεί:
Γνωμοδοτικός χαρακτήρας βάσει νόμου
Η αλήθεια είναι ότι βάσει του νόμου που βρίσκεται σε ισχύ, τα λεγόμενα του κυρίου Κατσούλα περί γνωμοδοτικής και όχι δεσμευτικής απόφασης, είναι αλήθεια, όμως σε ότι αφορά την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε περιοχές Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, υπάρχει η δέσμευση από πλευράς του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Λάμπρου Δημητρογιάννη ότι οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα είναι δεσμευτικές για την Περιφέρεια.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα των λεγομένων του κ. Τριανταφυλλάκη από το 42:10 έως το 43:53 του video που ακολουθεί:
Τι ισχύει τελικά;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του karvasaras.gr που επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Λάμπρο Δημητρογιάννη, πάνω απ’ όλα αυτό που θα υπολογιστεί περισσότερο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πριν τη δική της γνωμοδότηση θα είναι η άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό σημαίνει ότι η αναφορά του κ. Τριανταφυλλάκη έχει βάση και σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης από Δήμο, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και από την Περιφέρεια. Όμως, όπως είναι λογικό, δεν μπορούν όλες οι γνωμοδοτήσεις να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για μία σειρά από λόγους.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το μεγάλο «αγκάθι» είναι το χωροταξικό. Σημειώνεται άλλωστε ότι υπάρχει θεσμική πρόταση της Περιφέρειας προς το αρμόδιο Υπουργείο για την επίσπευση του χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα αιολικά.
Αυτό συνέβη πριν από περίπου δύο μήνες όταν ο κ. Δημητρογιάννης μετέβη από κοινού με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε συνάντησή τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα κατέθεσαν την πρόταση.
Άλλο ανεμογεννήτριες και άλλο φωτοβολταϊκά
Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο για τους Δήμους, όσο και για την Περιφέρεια, μία θετική γνωμοδότηση για φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι ευκολότερη σε σχέση με μία για ανεμογεννήτριες, εκτός αν τα ανταποδοτικά οφέλη είναι τέτοια, που κάνουν την επένδυση ευρύτερα αποδεκτή.
Παρόλα αυτά, σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης από Δήμο της Αιτωλοακαρνανίας για έγκριση εγκατάστασης ΑΠΕ και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκών σε περιοχή του, υπάρχει προηγούμενο όπου η γνωμοδότηση της Περιφέρειας ήταν θετική, αντίθετη δηλαδή με αυτή του Δήμου, καθώς η εγκατάσταση πληρούσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Με λίγα λόγια, η κάθε γνωμοδότηση είναι μία ξεχωριστή υπόθεση και δεν υπάρχει «μπούσουλας», ειδικά δεσμευτικού χαρακτήρα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και αν μία θετική ή αρνητική γνωμοδότηση Δημοτικού Συμβουλίου για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εξεταστεί και έπειτα γνωμοδοτηθεί θετικά από την Περιφέρεια και εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ακόμη και τότε, δεν είναι δεδομένη η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της ΑΠΕ στην εκάστοτε περιοχή.
Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που για «Χ» λόγους, παρά τις όποιες εγκρίσεις μπορεί να είχαν λάβει, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ…
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Τσιρώνης