Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, που εφαρμόστηκαν για 11 συνολικά μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αποτροπή της έκρηξης ανεργίας, τελειώνουν ουσιαστικά τον Μάϊο.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, καθώς ήδη έχει επαναλειτουργήσει με όρους μεγάλο τμήμα οικονομικών δραστηριοτήτων και οι επανεκκινήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει το μέτρο με την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ τον μήνα, να μην ισχύσει τον Ιούνιο, πλην λίγων εξαιρέσεων.
Ήδη από τον Μάϊο μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων, με νέους κόφτες (αποκλείστηκαν οι απασχολούμενοι με κάτω από 16 ώρες εργασίας την εβδομάδα) και περιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων σε 177 ΚΑΔ.
Για τον Ιούνιο οι αναστολές συμβάσεων θα περιοριστούν σε εξαιρέσεις, όπως παραδείγματος χάρη οι σχολές χορού, τα γυμναστήρια (εφόσον δεν ανοίξουν στα τέλη Μαΐου) και οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό. Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021».
Σημειώνεται, ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας μειώθηκαν κατά περισσότερες από 170.000 (από 645.054 σε 472.899). Και σύμφωνα με τα ισχύοντα για τον Μάϊο, τον τρέχοντα μήνα περικόπηκαν εκ νέου κατά εκατοντάδες χιλιάδες.
Ανησυχίες για χιλιάδες εργαζομένους
Ο τερματισμός των αναστολών συμβάσεων προκαλεί ανησυχίες για την τύχη χιλιάδων εργαζομένων, με τους επόμενους μήνες να θεωρούνται κρίσιμοι.
Συνδικαλιστικοί παράγοντες φοβούνται ότι εργοδότες θα επιχειρήσουν να καλύψουν μέρος των απωλειών εσόδων, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος με απολύσεις, με το τέλος των αναστολών συμβάσεων.
Σημειώνεται, ότι οι εργοδότες που έχουν κάνει χρήση του μέτρου δεσμεύονται, για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων σε ίσο χρόνο με τη διάρκεια των αναστολών. Αυτή όμως η ρήτρα δεν τους αφαιρεί τη δυνατότητα των …φθηνότερων λύσεων, με αντικατάσταση εργαζομένων, που είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, από άλλους χαμηλότερα αμειβόμενους, είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης.
Πηγή: sofokleousin.gr