Ερώτηση στη Βουλή για την ψηφιοποίηση του Αρχείου – Επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου του Υπουργείου Παιδείας την Τρίτη στο Παλαιό Γυμνάσιο για αυτοψία με στόχο τη μετεγκατάσταση
Νέες πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.
Έπειτα από την επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου τον Φεβρουάριο, την τεχνική περιγραφή που συντάχθηκε και την έγκριση προϋπολογισμού για εργασίες ύψους 74.400 ευρώ στο υφιστάμενο κτίριο των ΓΑΚ, ο Βουλευτής επικοινώνησε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αρχίσει η εκτέλεση των εργασιών. Σε πρώτη φάση, θα επισκευαστούν οι εξωτερικές ξύλινες θύρες, θα αντικατασταθούν παράθυρα, θα αλλαχθούν οι λαμπτήρες, θα βελτιωθούν οι χώροι υγιεινής, κ.α.
Παράλληλα, ο Βουλευτής συνέχισε τις προσπάθειες για την μετεγκατάσταση του Αρχείου σε καταλληλότερο χώρο και συγκεκριμένα στο παρακείμενο Παλαιό Γυμνάσιο Θηλέων. Έπειτα από συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί το Παλαιό Γυμνάσιο την Τρίτη, 5 Ιουλίου, Τεχνικό Κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας. Εφόσον το κτίριο κριθεί κατάλληλο για τη στέγαση του Αρχείου, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου, διαδικασία για την οποία έχει γίνει προεργασία από το Βουλευτή, τόσο με την Κεντρική Διεύθυνση των ΓΑΚ, καθώς και με τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.
Τέλος, ο κ.Καββαδάς κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως σχετικά με την ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου μέσω του σχετικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 23.408.100 ευρώ.
Επεσήμανε ότι το Αρχείο Λευκάδας είναι το 3ο τη τάξει αρχείο της Ελλάδας όσον αφορά στη χρονική διάρκεια και την πληρότητα του υλικού, καθώς σε αυτό απόκεινται έγγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα και αφορούν την ιστορία τόσο της Λευκάδας, όσο και των ηπειρωτικών ακτών, με πάνω από 10.000.000 φύλλα στα ιταλικά και στα ελληνικά, που καλύπτουν δραστηριότητες του κράτους αλλά και προσώπων, καθώς και σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μέχρι και τον 20ο αιώνα.
Κατέληξε ζητώντας από την Υπουργό, λόγω του όγκου, του ιστορικού βάθους και βάρους του Αρχείου, να κατανεμηθούν στα ΓΑΚ Λευκάδας όσες το δυνατό περισσότερες λήψεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Του Αγίου Πνεύματος, μαζί με τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Άγγελο Συρίγο, εχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας, αλλά και το διπλανό κτίριο όπου θέλουμε να μετεγκατασταθεί.
Την Τρίτη υποδεχόμαστε στη Λευκάδα τριμελές τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου για να εξετάσει την καταλληλότητα των χώρων του Παλαιού Γυμνασίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας για τη διάσωση και τη διάδοση των θησαυρών του αρχείου μας, παράλληλα με την επισκευή των υφιστάμενων χώρων.
Ωστόσο η ψηφιοποίηση είναι εκείνη που θα διασφαλίσει τη διάσωση του πολύτιμου περιεχομένου των ΓΑΚ Λευκάδας, γι’ αυτό και θεώρησα σημαντικό να ζητήσω από το Υπουργείο με την ερώτησή μου να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν περισσότερες λήψεις για ψηφιοποίηση του αρχείου μας.
Η προστασία, μελέτη και ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας είναι χρέος απέναντι στα παιδιά μας και τον τόπο μας, γι’ αυτό και μαζί με την Κυβέρνηση και τους ανθρώπους των ΓΑΚ Λευκάδας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να το παραδώσουμε ακέραιο στο μέλλον.»