Δύο κρούσματα από πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας. Σε πανικό η χώρα, άμεσα προσλήψεις κτηνιάτρων για να γίνουν έλεγχοι γιατί κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της διασποράς.
Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κρουσμάτων πανώλης σε κτηνοτροφικές μονάδες ζήτησε ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας.
Σύμφωνα με το agrotypos, το πρώτο κρούσμα του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών εντοπίστηκε, στις 11 Ιουλίου, στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων, ενώ την Πέμπτη (18/7) επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα στο Δομένικο Ελασσόνας.
Όσο τα κρούσματα ήταν στην ίδια περιοχή η κατάσταση φαινόταν να ελέγχεται από τις κτηνιατρικές αρχές, καθώς ο ιός δεν είχε ξεπεράσει τα σύνορα του δήμου Μετεώρων. Χθες όμως η κατάσταση αυτή άλλαξε, καθώς άλλο ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας, σε μια στάνη που αριθμεί 320 πρόβατα τα οποία θα οδηγηθούν στην θανάτωση και στην ταφή, όπως προβλέπει η διαδικασία. Στην περιοχή υπάρχουν ένα παχυντήριο και 40 κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες λόγω τους κρούσματος που εντοπίστηκε κινδυνέουν να προσβληθούν.
Στο Δήμο Ελασσόνας υπάρχουν πάνω από 450 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μιλάμε για χιλιάδες ζώα και αν ξεφύγει η ασθένεια για μια μεγάλη οικονομική καταστροφή για την περιοχή.
Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στην κτηνοτροφία – που έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias – καθώς ενώ σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρουσμάτων θανατώνονται όλα τα ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας. Δηλαδή αν η εκτροφή προσβληθεί όλα τα ζώα οδηγούνται στο θάνατο. Αν δεν προσβληθεί πολύ δύσκολα οι μεταποιητικές μονάδες θα πάρουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους.
Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από μία λαθραία εισαγωγή ζώων από τα βάθη της Τουρκίας διαμέσου του Έβρου. Από εκεί τα ζώα έφτασαν σε μονάδα στην περιοχή των Τρικάλων, η οποία τα αγόρασε για σφαγή αλλά στην συνέχεια τα διακίνησε χωρίς χαρτιά στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μιλάμε για χιλιάδες ζώα αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν όλα είναι άρρωστα.
Τα ερώτηματα είναι πολλά αλλά είμαστε σε μια χώρα που δεν γίνονται έλεγχοι και ο καθένας κάνει ότι θέλει για να έχει εύκολο κέρδος και «μαύρο χρήμα». Επίσης αν το κράτος έτρεχε σωστά το Μέτρο 5.2 (όπως εμείς οι κακοί δημοσιογράφοι λέγαμε) τότε θα μπορούσαν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την θεομηνία, με νόμιμα μέσα και χωρίς κόστος, να αναπληρώσουν το ζωικό κεφάλαιο και δεν θα έβρισκαν τέτοιες λύσεις. Αλλά το Μέτρο έτσι όπως το έστησαν δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και το είχαμε εδώ και καιρό αναφέρει.
Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι τώρα γίνεται «πόλεμος» να σωθούν τα κοπάδια. Μετά όμως θα πρέπει η δικαιοσύνη να τολμήσει και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
Ποιός είναι αυτός πού έφερε ζώα για σφαγή και τα πούλησε σε κτηνοτρόφους;
Ποιοί έκαναν τον έλεγχο πως πέρασαν τα ζώα από τα σύνορα και γιατί δεν πήγαν για σφαγή;
Πώς τα αγόρασαν οι κτηνοτρόφοι και με ποια παραστατικά;
Πάντως οι ποινές για τους αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα θα πρέπει να είναι σκληρές γιατί είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν πολλούς σωστούς επαγγελματίες κτηνοτρόφους στην εξαθλίωση.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, τέθηκε υποψία εμφάνισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνέχεια έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών στις 18/07/2024, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:
1) Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και η Εθνική Ομάδα Ειδικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Λαρίσης, έχουν ενεργοποιηθεί από τις 11/07/2024, μόλις εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και έχουν άμεσα δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.
2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) είναι τα παρακάτω:
α) Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Σήμερα Παρασκευή (19/07/2024), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο θα μετάσχουν ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επισκεφθούν τη Λάρισα όπου θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.