Θετική υπήρξε η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κοινή επιστολή των μελών της CPMR για επαρκή αναγνώριση και χρηματοδότηση των Περιφερειών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό. Ειδικότερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ylva Johansson, ως εκπρόσωπος της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,απάντησε στην κοινή επιστολή που έλαβε από τα μέλη της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών (CRPM), αναφέροντας τα εξής:
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ylva Johansson: «Συμμεριζόμαστε πλήρως την αίσθηση του επείγοντος και της ανάγκης ταχείας δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα Σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη 700 εκατ. ευρώ, ενώ 17 κράτη μέλη έχουν προσφέρει περισσότερα από 90.000 είδη βοήθειας στην Ελλάδα, όπως ξενώνες και υγειονομικό υλικό. Έχει επίσης τεθεί σε εφαρμογή ένα Σχέδιο στήριξης των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των κινδύνων του COVID-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες με παιδιά μέσω ενός προγράμματος εθελοντικών επιστροφών. 11 μέλη κράτη και η Ελβετία έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πάνω από 1.600 θέσεις μετεγκατάστασης για ασυνόδευτους ανηλίκους και οικογένειες με παιδιά. 12 παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο και 47 στη Γερμανία.
Επίσης, η Επιτροπή είναι σε διαδικασίας έγκρισης ενός Νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και τη συνοχή. Αναφορικά με τη νέα προγραμματική περίοδο έχει προτείνει ένα φιλόδοξο Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027. Αυτή η πρόταση προβλέπει μεγαλύτερη εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στον προγραμματισμό και τη διαχείριση των κεφαλαίων και τη βελτίωση της πρόσβασής τους σε αυτά. Περιλαμβάνει περισσότερα κίνητρα για τα κράτη μέλη, όπως υψηλότερη συνεισφορά στην ΕΕ, έργα ένταξης που υλοποιούνται από τοπικές και περιφερειακές αρχές. Οι προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus και το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για το 2021-2027 προβλέπουν μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να λάβουν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τέλος, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν με στόχο την εφαρμογή των προγραμματισμών της από τις αρχές του 2021».
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της CPMR απεύθυναν έκκληση για αποτελεσματικά μέτρα στήριξης στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, προκειμένου να βοηθήσουν τις ευάλωτες ομάδες των μεταναστών σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά και να αποφορτίσουν περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Η κοινή αυτή επιστολή, την οποία συνυπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο με στόχο την αναμόρφωση του υφιστάμενου συστήματος και την παροχή βιώσιμων κοινών απαντήσεων. Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι περιφερειακές αρχές θα λάβουν επαρκή αναγνώριση και χρηματοδότηση σε σχέση με τις ανάγκες τους». Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης προσκάλεσε τη Γενική Γραμματέα της CPMR Ελένη Μαριάνου να παρευρεθεί στο 8th Regional Growth Conference που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως 4 Ιουλίου 2020 στην Achaia Clauss στην Πάτρα, ώστε να παρουσιαστούν όλες οι πρωτοβουλίες της CPMR αλλά και τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η CPMR (Συνδιάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών) αποτελεί εδώ και χρόνια έναν πολύτιμο σύμβουλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τόσο για περιφερειακά θέματα όσο και για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.