Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου αποχαιρετά με συγκίνηση έναν δικό του άνθρωπο, τον Βασίλη Νικολαΐδη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του από το Αγρίνιο.
Ο Βασίλης Νικολαΐδης διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ), από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, συμβάλλοντας με την καλλιτεχνική του προσωπικότητα στην άνθιση της θεατρικής σκηνής του Αγρινίου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι με ειδίκευση στη σκηνοθεσία όπερας. Το 1982 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του «Μαρία Κάλλας: οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης» από τις εκδόσεις Κέδρος το οποίο επανεκδόθηκε το 1995. Μάλιστα, πριν δύο χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγρα» το βιβλίο του «4 Συναντήσεις», όπου καταθέτει την εμπειρία του από την επαφή που είχε με τέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού μας, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Μάνο Χατζιδάκι, την Μαίρη Αρώνη και τον Νίκο Γεωργιάδη.
Από το 1985 έχει σκηνοθετήσει περί τα 55 έργα στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και σε πολλά ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.
Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) για την παράσταση «Η τύχη της Μαρούλας κι ο Μπαρμπαλινάρδος» των Κορομηλά – Κόκκου που είχε ανέβει από το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000) για την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, παράσταση που είχε ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από το Εθνικό Θέατρο.
Ενδεικτικά, μεταξύ των κυριότερων έργων που σκηνοθέτησε ήταν: «Ερωτόκριτος», όπερα του Νίκου Μαμαγκάκη (Κρήτη, Αθήνα, 1985,), «Γυρισμός», όπερα του Αργύρη Κουνάδη (Ε.Λ.Σ., 1991, 1998), «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ (Θεσσαλικό Θέατρο, 1999), «Αντιγόνη», όπερα του Μίκη Θεοδωράκη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 1999), «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν (Θέατρο Αθηνών, 2003), «Σελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2007).
Σκηνοθέτησε με μεγάλη επιτυχία διάσημα έργα σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή όπως «Ένας χορός μεταμφιεσμένων» του Τζουζέππε Βέρντι, «Ο βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Τα παραμύθια του Χόφμαν» του Όφενμπαχ, «Η όπερα του ζητιάνου» του Τζων Γκέυ. Η τελευταία του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν τον Ιούλιο του 2011 με την όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι, η οποία παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1994). Είχε επιμεληθεί τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων (επί διεύθυνσης Μ. Χατζιδάκι), καθώς και αρκετές εκδόσεις δίσκων. Είχε γράψει άρθρα σε διάφορα πολιτιστικά περιοδικά (Τέταρτο, Δίφωνο κ.ά.). Είχε διδάξει υποκριτική στα ωδεία Φίλιππος Νάκας και Athenaeum και στην Ανώτερη Σχολή Δραματική Τέχνης «Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα».
Από το 1984 έως το 2006 εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Κύριες εκπομπές του: «Μουσικές εξαίσιες ενός αόρατου θιάσου», «Βραδιά Όπερας». Εργάστηκε επίσης ως μουσικός παραγωγός στην ΕΡΤ2 και στον «9,84».
Στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου υπέγραψε τη σκηνοθεσία των έργων:
«Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν (2008), «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι (2008), «Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές» (μια παράσταση – αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν, με την Κάτια Γέρου, 2008), «Ευριπίδου Σπαράγματα» (σε παγκόσμια πρώτη, σύνθεση των ευρισκόμενων αποσπασμάτων από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Επιδαύρου, 2009), «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» του Γ.Ράσσελ (2009), «Τρόμος και αθλιότητα του πολέμου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (2010) , «Ιππείς» του Αριστοφάνη (Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, 2010), «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του Γουίλι Ράσσελ (2011),«Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (2012),«Αλίμονο στους νέους» των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου (2012), «Ένας Ήρως με Παντούφλες» των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου (2013).
«Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προσωπικό του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το αδόκητο χαμό του σκηνοθέτη. Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου τιμώντας την μνήμη του σχεδιάζει να προβάλλει την επόμενη εβδομάδα στο κανάλι του στο you tube κάποιες από τις παραστάσεις που είχαμε την τιμή να παρουσιαστούν στον τόπο μας υπό την σκηνοθεσία του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.