Όπου κι αν βρεθούμε το καλοκαίρι, στο βουνό ή στη θάλασσα ή ακόμα και αν μείνουμε στο σπίτι είναι σίγουρο ότι θα έρθουμε σε επαφή με έντομα. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες και τα τσιμπήματά τους!
Ζητήσαμε απο την την Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο ( Α΄ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός») Ειρήνη Στεφανάκη να μας δώσει τις συμβουλές της.
«Τσιμπήματα από κουνούπια, σκνίπες, μέλισσες, σφήκες, ακάρεα, τσιμπούρια, κοριούς, ψύλλους, αράχνες συνήθως προκαλούν μια σχετικά μικρή δερματική ενόχληση που εκδηλώνεται -ανάλογα με το τι μας τσίμπησε- με κόκκινα εξανθήματα πάνω στα οποία μπορεί να φαίνεται και το σημείο του τσιμπήματος, πρήξιμο και φαγούρα, τσούξιμο ή πόνο. Οι ενοχλήσεις αυτές συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες ώρες ή ημέρες. Κάποια τσιμπήματα όμως μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία, είτε λόγω των ασθενειών που μεταδίδουν, είτε λόγω κάποιας τοξίνης που πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις.Για το λόγο αυτό είναι σίγουρα προτιμότερο να προσπαθούμε να προφυλαχτούμε από τα τσιμπήματα αλλά και να γνωρίζουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε σωστά».
Για να μην μας τσιμπήσουν
Για την πρόληψη των τσιμπημάτων καλό είναι να θυμόμαστε κάποιους απλούς κανόνες:
Χρησιμοποιούμε κατάλληλο ρουχισμό, δηλαδή ανοιχτόχρωμα φυσικά υφάσματα (βαμβακερά και λινά) που καλύπτουν χαλαρά το σώμα όσο περισσότερο γίνεται και φοράμε παπούτσια μέσα και έξω από το σπίτι
Χρησιμοποιούμε σίτες στα ανοίγματα των σπιτιών (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες) και για τα μικρά παιδιά κουνουπιέρες (προσέχοντας πριν ξαπλώσει το παιδί μήπως έχει εγκλωβιστεί κάποιο έντομο μέσα). Όταν δεν υπάρχουν σίτες, χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στον χώρο που κοιμόμαστε.
Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα φαγητά, ποτά και σκουπίδια.
Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για να απομακρύνεται ο ιδρώτας και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σαπούνια, σαμπουάν, αποσμητικά, λοσιόν και κρέμες με έντονο άρωμα
Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω στα ρούχα και ελέγχουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή στη συσκευασία, ειδικά όταν τα εφαρμόζουμε σε παιδιά, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί με αντηλιακό, επαλείφονται μετά το αντηλιακό.
Φέτος τα ταξίδια έχουν περιοριστεί, όταν όμως ταξιδεύουμε προς χώρες όπου ενδημούν ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται με έντομα (όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός) ενημερωνόμαστε για τα επιπλέον μέτρα προφύλαξης.
Τι να κάνουμε μετά το τσίμπημα
Αν υπάρχει κεντρί το απομακρύνουμε. Πλένουμε το δέρμα με σαπούνι και νερό.
Μία δροσερή κομπρέσα (όπως ένα ρούχο που το έχουμε βρέξει με κρύο νερό) βοηθάει να μειωθεί το πρήξιμο.
Αποφεύγουμε να ξύσουμε την περιοχή για να μην την μολύνουμε.
Οι «παραδοσιακές» συνταγές όπως το ξύδι ή η σόδα δεν βοηθούν και μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το δέρμα.
Χρησιμοποιούμε κρέμα υδροκορτιζόνης ή κάποιο φαρμακευτικό προϊόν για τσιμπήματα και σε περίπτωση έντονου κνησμού που επιμένει μπορούμε να πάρουμε ένα αντιισταμινικό χάπι.
Πότε ζητάμε ιατρική βοήθεια
– Αν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από μέρες.
– Αν μία μεγάλη περιοχή γύρω από το τσίμπημα εμφανίσει κοκκινήλα και πρήξιμο.
– Αν το τσίμπημα μολυνθεί, δηλαδή χειροτερεύει το πρήξιμο και ο πόνος ή δημιουργείται πύον.
– Αν έχουμε συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετό ή διογκωμένους αδένες.
– Αν αισθανθούμε ζάλη, ναυτία, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή ή παρουσιάσουμε πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο στόμα, θα χρειαστεί επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο.
Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης όπως αναφυλακτικό σοκ, μπορούν -σε συνεννόηση με το γιατρό τους- να έχουν μαζί τους αυτοχορηγούμενη ένεση αδρεναλίνης.