Τηλεδιάσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους παραγωγούς της ποικιλίας ελιάς καλαμών.
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ποικιλίας ελιάς καλαμών και η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών έθεσαν τα ζητήματα και ενημέρωσαν εκτενώς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠ Θεοφάνη Παπά.
Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας έχει βαρύνουσα συμβολή στην τοπική οικονομία, παρουσιάζοντας υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ. Όταν σε επίπεδο χώρας το ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα ανέρχεται σε 4% περίπου, η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 9,9% και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία με 14,5% στο ΑΕΠ, ενώ ως χώρος πρωτογενούς παραγωγής οικονομικών μεγεθών, συνδέεται άμεσα και είναι η βάση μίας σειράς άλλων κλάδων της οικονομίας μας.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, επισήμανε ότι η αδιάθετη παραγωγή, οι δυσκολίες στις εξαγωγές, η μειωμένη τιμή έναντι του υψηλού κόστους, η μειωμένη ζήτηση, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του covid-19, επηρεάζουν δυσμενώς τη Δυτική Ελλάδα, πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της επικράτειας, εξαιτίας της αυξημένης βαρύτητας της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας στο οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας. Ο κ. Φαρμάκης αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με την ποικιλία καλαμών ως προς την έκτακτη ενίσχυση, είπε ότι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων και καθιστά κατεπείγουσα τη δράση μας στην εξεύρεση λύσης ώστε να υποστηριχτούν εμπράκτως οι παραγωγοί.
Απαντώντας σχετικά ο κ Παπάς τόνισε ότι αφουγκράζεται την αγωνία των παραγωγών και ο τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διερευνούν τρόπους ή δυνατότητες για να τους ενισχύσουν, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που έχουν ανακύψει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι αναζητούνται οι πόροι ώστε να είναι εφικτή η κάλυψη του συνόλου των παραγωγών και των στρεμμάτων που καλλιεργούν τη συγκεκριμένη ποικιλία. Προς αυτήν την κατεύθυνση είπε πως προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός νέου μέτρου, επειδή απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση που δεν φαίνεται να καλύπτεται διαφορετικά.
«Είναι αδήριτη ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις, δεδομένου ότι συζητάμε για τους κατ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς που ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την έκτακτη ενίσχυση» επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης.
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών του κλάδου της ελιάς οι οποίοι περιέγραψαν πρόβλημα, εξηγώντας ότι στο ΟΣΔΕ 2019 η καλλιέργεια έχει καταχωρηθεί σωστά ως προς την επιλογή «Επιτραπέζια Ελιά». Πρότειναν να γίνει συμπλήρωση της εξειδίκευσης αναφορικά με την ποικιλία, χωρίς να επηρεαστεί η Ενιαία Ενίσχυση 2019.
Ως προς τη δημιουργία νέου μέτρου που θα συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη κατηγορία προκειμένου να καλυφθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση που πρότεινε ο κ. Παπάς, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών ζήτησαν να ενταχθούν στο υφιστάμενο μέτρο, ώστε να μην μετακυληθεί χρονικά η καταβολή της ενίσχυσης και τυχόν επιπλέον πόροι που θα διεκδικηθούν από το υπουργείο, εφόσον εγκριθούν από ΕΕ, να δοθούν συμπληρωματικά σε όλους.
Συμφωνήθηκε όλες οι πλευρές να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας και κοινής κατεύθυνσης προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση και να λάβουν όλοι οι παραγωγοί ισότιμα την ενίσχυση που δικαιούνται.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Αγρινίου, Γιάννης Καλλίμορφος και Ιωάννης Κάτρης, Μεσολογγίου- Ναυπακτίας Θεόδωρος Ζαφειρίου, Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας, Καινούργιου Περικλής Παπασάικας, Αρχαίας Ωλένειας Γιώργος Μιμμής και Παραγωγών Ελιάς, Παναγιώτης Στούπας.