Αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων που αμφισβητούν τους πρόσθετους φόρους που τους έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές. και σπεύδουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας την ακύρωση των φόρων και των προστίμων. Ο αριθμός των ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους εν μέσω πανδημίας ανέρχεται σε 3.406 και όπως φαίνεται η τάση αυτή θα μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα. Από τις προσφυγές που υποβλήθηκαν στην ΔΕΔ οι 2.058 εξετάστηκαν και έκλεισαν και όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 903, ενώ 1.096 απορρίφθηκαν, 10 φορολογούμενοι δήλωσαν παραίτηση, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν σιωπηρώς δηλαδή χωρίς να εξεταστούν. Σημειώνεται ότι το 2020 είχαν υποβληθεί επί τις 10.058 προσφυγές εκ των οποίων έκλεισαν 4.951 (εκ των οποίων μόλις 209 υποθέσεις χωρίς να εξεταστούν, ήτοι ποσοστό 4,2%). Σημειώνεται ότι περίπου 7.129 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί για να εξεταστούν το τρέχον έτος.
Εξαιτίας του όγκου των υποθέσεων η φορολογική διοίκηση έχει παρατείνει ορισμένες προθεσμίες που αφορούν περιπτώσεις όπως:
- Φορολογούμενος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Δ/νσης Επίλυσης Διαφορών στις 15.09.2020 και η προθεσμία των εκατόν είκοσι (120) ημερών για την έκδοση απόφασης έληγε στις 13.01.2021. Η εν λόγω προθεσμία παρατάθηκε έως και τις 31.03.2021, σύμφωνα με το β’ εδάφιο της παρ. 1 της Α.1273/2020 Κοινής Απόφασης, και παρατείνεται εκ νέου έως και τις 29.10.2021
- Ενδικοφανής προσφυγή κατά πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδόθηκε μέχρι την 31.12.2019 με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση και αφορά αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, επιστράφηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εξεταστεί ως αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης ενώπιόν της. Το εν λόγω αίτημα ακύρωσης ή τροποποίησης απορρίφθηκε σιωπηρά από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. λόγω άπρακτης παρέλευσης της ορισμένης προθεσμίας, επιστράφηκε στη Δ/νση Επίλυσης Διαφορών και η εκ νέου εκκίνηση της προθεσμίας εξέτασης της ενδικοφανούς προσφυγής παρατάθηκε έως τις 31.12.2020. Κατά συνέπεια, η προθεσμία των 120 ημερών για έκδοση απόφασης λήγει στις 4.5.2021 και παρατείνεται εκ νέου έως και τις 29.10.2021.
Εξωδικαστικό συμβιβασμό αναζητούν 1.500 επιχειρήσεις
Περισσότερες από 1.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών υποθέσεων (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) από φορολογούμενους και επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μεγάλο ενδιαφέρον και ο όγκος των υποθέσεων ανάγκασε μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει δύο φορές τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων που αρχικά εξέπνεαν στις 31 Δεκεμβρίου παρατάθηκαν έως τις 31 Μαρτίου και πλέον έως τις 30 Ιουνίου 2021.
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν υποθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και εφόσον επιλυθούν, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο των φορολογούμενων όσο και των μελών της επιτροπής ωφελημένες θα βγουν και οι δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα από τα ποσά που έχει καταλογίσει η εφορία, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα προσθέσει άμεσα στα ταμεία του σημαντικά ποσά. Παράλληλα θα αποσυμφορηθούν και τα διοικητικά δικαστήρια τα οποία έχουν κατακλυστεί από φορολογικές υποθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση μιας προσφυγής επιχείρησης χρειάζονται περισσότερα από 4,5 χρόνια.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη “ένα σημαντικό τμήμα των διαφορών θα μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς προσφυγή στη δικαιοσύνη, με συμβιβασμό μεταξύ των διαδίκων. Το κίνητρα όμως για ένα τέτοιο συμβιβασμό συχνά απουσιάζουν. Αυτό οφείλεται στη νομοθεσία που διέπει τους μηχανισμούς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στην περίπτωση των διοικητικών διαφορών”.
Πηγή: capital.gr