Η τελική επενδυτική απόφαση για το αντλησιοταμιευτικό έργο της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία. Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εργασίες. Στόχος η μεγέθυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Project με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh.
Δρομολογείται το πρώτο μεγάλο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή για την ελληνική ενεργειακή αγορά. Η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιούλα Τσικνάκου ανακοίνωσε χθες σε webinar του ΙΕΝΕ ότι ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για το αντλησιοταμιευτικό έργο στην Αμφιλοχία και τον Οκτώβριο ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου στο euro2day.gr, σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας για τη μεγέθυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτρικής παραγωγής. Πρόκειται για επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Το έργο, που είναι ενταγμένο από το 2014 στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) και θα χρησιμοποιεί τη λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗΔΕΗ -0,21% ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh. Προβλέπεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 60 μόνιμες στη λειτουργική φάση.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει στα σκαριά ένα ακόμη αντλησιοταμιευτικό έργο, τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι Ρεθύμνης, μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Θα περιλαμβάνει αιολικά πάρκα 89 MW και σε συνδυασμό με το σύστημα αντλησιοταμίευσης στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου θα έχει εγγυημένη ισχύ 50 MW.
Το μέλλον στις ΑΠΕ
Μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει έργα ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 3 GW, με προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες αιολικά πάρκα 400 MW. Παράλληλα, θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην «καθαρή» ενέργεια και τη διαχείριση απορριμμάτων.
Όπως προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη:
- Ολοκληρώνεται η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο με ΣΔΙΤ, επένδυση ύψους 123 εκατ. ευρώ, που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του έτους.
- Ξεκινά την κατασκευή συμπλέγματος αιολικών 330 MW, στον Καφηρέα Ευβοίας, προϋπολογισμού 569 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.
- Τίθεται σε εμπορική λειτουργία εντός του έτους το αιολικό 30 MW στην Ταράτσα Βοιωτίας, όπως και το αιολικό 67 MW στην Ευρυτανία.
Πρόκειται για επενδύσεις της τάξης των 804 εκατ. ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 674 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 157 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο μεγάλο project στο οποίο στοχεύει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η ανάπτυξη πλωτών θαλάσσιων αιολικών, το οποίο προαπαιτεί τη θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου. Αυτό αναμένει η εταιρεία προκειμένου να προωθήσει τους σχεδιασμούς της με την Ocean Winds, για πλωτά αιολικά 1,5 GW.