Ο Παναιτωλικός ηττήθηκε σε έναν ακόμη αγώνα χθες το απόγευμα στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον μαχητικό ΠΑΣ Γιάννινα ο οποίος παρά τις «περήφανες πωλήσεις» ενδεκαδάτων ποδοσφαιριστών της περσινής εξαιρετικής του πορείας στο πρωτάθλημα, ενισχύθηκε σημαντικά και μάλιστα δείχνει να έχει και βάθος στο ρόστερ.
Αντιθέτως, τα «καναρίνια» δεν φρόντισαν να καλύψουν όλα τα κενά στο ρόστερ και μάλιστα πλέον έχουν δημιουργηθεί και κάποια ακόμα, ενώ το πρωτάθλημα ξεκινά σε περίπου τρεις εβδομάδες και τα πρώτα δείγματα στα φιλικά, σε ότι έχει να κάνει με το επιθετικό κομμάτι, προβληματίζουν. Βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί, για να μην φέρνουμε και την καταστροφή, ότι ο Παναιτωλικός είναι άτυχος αφού έχει σπάσει τα δοκάρια στα μέχρι τώρα παιχνίδια της προετοιμασίας του, ενώ γενικότερα αυτά είναι ματς για τους προπονητές, ώστε εκείνοι που ξέρουν καλύτερα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και όχι για τον κόσμο ή τους δημοσιογράφους.
Τι λείπει λοιπόν από τον Παναιτωλικό; Γιατί δεν σκοράρει; Και αφού χάνει κάποιες ευκαιρίες (αλλιώς από που προκύπτουν τα δοκάρια) τότε γιατί προβληματίζει στο δημιουργικό κομμάτι; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι απλή… Του λείπει η τελική πάσα για γκολ. Ως τέτοια δεν μπορεί να λογίζεται μία σέντρα που βγάζει το ακραίο μπακ που έχει προωθηθεί, ούτε μία μπαλιά που βγαίνει από μία στατική φάση, όπως ένα φάουλ μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής. Αυτό που λείπει λοιπόν από τον Παναιτωλικό είναι η δημιουργία σε κανονική ροή αγώνα από τον άξονα. Μία ποιοτική κάθετη πάσα «πάρε – βάλε». Ακόμα και μία ατομική ενέργεια από έναν ακραίο επιθετικό που μπορεί να επιχειρήσει το μπάσιμο και να βγάλει μία κάθετη στη μεγάλη περιοχή.
Ο Παναιτωλικός ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία από τις δύο αυτές ενέργειες στο παιχνίδι του στα παιχνίδια προετοιμασίας που έχει δώσει μέχρι στιγμής. Ακόμη και το μοναδικό γκολ που έχει πετύχει στο μοναδικό φιλικό που κέρδισε με σκορ 1-0 απέναντι σε ομάδα της Γ’ Εθνικής της Σερβίας, ήταν εκτέλεση φάουλ με σέντρα στο πρώτο δοκάρι και προβολή του Καρέλη που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Με λίγα λόγια ο «Τίτορμος» σε τέσσερα 90λεπτα δεν έχει πετύχει ΚΑΝΕΝΑ γκολ σε κανονική ροή αγώνα, ενώ ακόμη και οι περισσότερες χαμένες ευκαιρίες του (όπως και η πλειοψηφία των 3-4 δοκαριών που είχε μέχρι στιγμής) είναι από σέντρες των πλαγίων μπακ και εκτελέσεις στατικών φάσεων.
Τα κενά που δεν έχουν καλυφθεί
Από την ομάδα του Αγρινίου έχουν αποχωρήσει εννέα ποδοσφαιριστές και έχουν προστεθεί στο ρόστερ μόλις τέσσερις. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποια από τα κενά που δημιουργήθηκαν μπορούν να καλυφθούν με επιστροφές τραυματιών (Λιάβας, Μαλής, Βαρόνε, Τσιγγάρας κλπ), τότε υπάρχουν και κάποια που δεν καλύπτονται με τον ίδιο τρόπο και πρέπει να γίνουν μεταγραφές. Για παράδειγμα, ο Αντούνες που αγωνιζόταν κυρίως ως κόφτης και δευτερευόντως ως στόπερ (επίσης και αριστερό μπακ αλλά εκεί είχε απογοητεύσει με τις εμφανίσεις του) αποχώρησε και το κενό του δεν έχει καλυφθεί. Στη πρωταρχική του θέση αποκτήθηκε ο Ξενιτίδης που έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία στα πρώτα του παιχνίδια, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό στυλ ποδοσφαιριστή. Άλλωστε και ο Γιάννης Αναστασίου περισσότερο τον χρησιμοποιεί ως «ψευτο-10άρι» και ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπό προϋποθέσεις είναι και «κόφτης», σε καμία περίπτωση δεν είναι στόπερ.
Όμως το κενό του Αντούνες δεν είναι το μεγαλύτερο που δεν καλύφθηκε… Το μεγαλύτερο και με διαφορά είναι αυτό του Μεντόσα, γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ άλλο «10αρι» στο ρόστερ που να μπορεί να σηκώσει το βάρος του βασικού τη δεδομένη στιγμή. Ο Χρήστος Μπελεβώνης που διαθέτει το ταλέντο και μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό ποδοσφαιριστή για τον «Τίτορμο» δεν είναι ακόμη έτοιμος για κάτι τέτοιο. Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και ο Παναιτωλικός δεν πρέπει να ρισκάρει να «κάψει» ένα πολύτιμο «χαρτί» για το μέλλον. Πρέπει λοιπόν να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστεί που θα κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη θέση. Εκεί που δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ αυτή τη στιγμή στο ρόστερ και δυστυχώς ολοκλήρωσε ήδη το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του χωρίς ένα τόσο σημαντικό «γρανάζι» για την δημιουργία του.
Άλλο το «10άρι» και… άλλο το εξτρέμ
Εκτός όμως από το κενό του Μεντόσα πίσω από το φορ, υπάρχει και ένα ακόμη κενό το οποίο μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και δεν μπορεί να καλυφθεί από έναν και μόνο ποδοσφαιριστή. Το κενό αυτό είναι του ακραίου επιθετικού. Του εξτρέμ… Εκεί όπου την προηγούμενη σεζόν, εκτός από τους Ντουάρτε, Νταγκό, υπό προϋποθέσεις τον Μεντόσα, και τον Ντίας όταν ήταν καλά, υπήρχε ο Βέργος που έπαιζε και στα άκρα (ο Πέδρο δεν το κάνει καθώς είναι διαφορετικό στυλ ποδοσφαιριστή) και τις λύσεις κατά κύριο λόγο, έστω και σαν αλλαγή στα περισσότερα παιχνίδια, τις έδινε ο Μπαρμπόσα.
Ο Πορτογάλος εκτός ότι ήταν το «βαρύτερο» συμβόλαιο που «ξεφορτώθηκε» ο Παναιτωλικός, διέθετε εξαιρετικά χτυπήματα της μπάλας και αγωνιζόταν ως ακραίος επιθετικός. Στη θέση όπου ο Παναιτωλικός τη δεδομένη στιγμή δεν έχει Βέργο ή Μεντόσα, και έχει τραυματιστεί και ο Νταγκό, ενώ ο Ντίας δείχνει πως μετά τον τραυματισμό του και με δεδομένο ότι οδεύει στα 34, ίσως πρέπει πλέον να προσαρμοστεί σε έναν ρόλο κυρίως στον άξονα και όχι στα άκρα. Ποιος μένει δηλαδή; Μόνο ο Ντουάρτε και ο Χατζηθεοδωρίδης, ο οποίος αν και αποκτήθηκε ως αριστερό μπακ, έδειξε στο φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα ότι μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως εξτρέμ αφού διαθέτει τεχνική, ποιότητα και ταχύτητα. Αυτοί όμως είναι μόλις δύο, και με τον Νταγκό, όταν επιστρέψει, τρεις, άρα ο Παναιτωλικός χρειάζεται τουλάχιστον έναν ακόμα, ο οποίος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι το «10άρι». Πρέπει να είναι ένας δεύτερος ποιοτικός ποδοσφαιριστής που θα αποκτηθεί και θα δώσει το βάθος που απαιτείται στο ρόστερ στη συγκεκριμένη θέση. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι ο Χατζηθεοδωρίδης λογίζεται πλέον ως εξτρέμ και όχι ως μπακ, αφού στο αριστερό άκρο της άμυνας υπάρχει για βασικός ο Χουχούμης και για αλλαγή ο εξαιρετικός νεαρός Αναστασόπουλος που έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία φέτος.
Πόσες μεταγραφές χρειάζεται ο Παναιτωλικός;
Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που «ταλανίζει» τους φίλους του Παναιτωλικού στις διαδικτυακές και μη συζητήσεις τους, είναι το πόσες μεταγραφές χρειάζεται η ομάδα. Η πρόθεση των ανθρώπων του Παναιτωλικού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι να γίνουν 2-3 μεταγραφές ακόμα και τέλος. «10άρι», στόπες που να είναι και «6άρι», αλλά και ένα εξτρέμ ίσως, αν φτάσουν τα χρήματα μετά τη μεταγραφή του «αντί-Μεντόσα». Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει με δεδομένο αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι απλό… Φτάνουν 2-3 μεταγραφές για το υπάρχον ρόστερ, ώστε να είναι πλήρες και να μπορεί να στοχεύσει ψηλά, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο; Η απάντηση είναι μάλλον όχι…
Ο Παναιτωλικός με βάση τις αποχωρήσεις που είχε, ανεξαρτήτως αν ήταν ποδοσφαιριστές που προσέφεραν τα αναμενόμενα ή όχι, χρειάζεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τέσσερις μεταγραφές, αν όχι πέντε. «10άρι» γιατί δεν έχει κανένα, εξτρέμ γιατί επί της ουσίας έχει μείνει με δύο (τρία όταν επιστρέψει ο Νταγκό), φορ περιοχής γιατί καμία ομάδα δεν μπορεί να βγάλει τη χρονιά με ασφάλεια έχοντας μόλις δύο (πέρυσι ξεκίνησε με Βέργο, Καρέλη και Ζεστέντ), στόπερ γιατί έχει μόνο Λάρσον, Κορνέλιους (ο δανεισμός του λήγει τον Δεκέμβρη και επί της ουσίας αποχαιρετά τον Νοέμβριο λόγω Μουντιάλ) και Μπακαδήμα, αφού ο Μαλής ακόμη δεν έχει επιστρέψει, ενώ ίσως να χρειάζεται και δεξί μπακ. Παρόλα αυτά, επειδή στο ρόστερ υπάρχει ο Αποστολάκης και ο Λιάβας, ενώ όταν επιστρέψει ο Μαλής μπορεί να προσφέρει στη συγκεκριμένη θέση, η μεταγραφή του μπακ θα μπορούσε να «κοπεί», με την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις.
Ο Παναιτωλικός, ειδικά στις θέσεις του «10αριού», του εξτρέμ πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Στη θέση του φορ πρέπει να βρει κάποιον στα ίδια επίπεδα, αν όχι καλύτερο από τους δύο που ήδη έχει, αλλά αυτό είναι δύσκολο βάσει της ζήτησης στην αγορά, αλλά και τον απαιτήσεων. Στο στόπερ πρέπει να βρει μία αξιόπιστη αλλαγή για το δίδυμο Λάρσον, Κορνέλιους, που ενδεχομένως να μπορεί να αναλάβει χρέη βασικού όταν και αν αποχωρήσει και δεν αποκτηθεί ο Κορνέλιους. Για τις θέσεις του «10αριού» πρωταρχικά, και έπειτα του εξτρέμ όμως, υπάρχει ΔΕΔΟΜΕΝΗ ανάγκη για ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ.
Αν δεν τους «ταΐσει», πως να σκοράρουν;
Το ότι ο Παναιτωλικός όχι απλά δεν σκοράρει, αλλά δεν δημιουργεί κιόλας σε κανονική ροή αγώνα με τη μπάλα στο χορτάρι και από τον άξονα, οφείλεται κυρίως στις συγκεκριμένες ελλείψεις. Άλλωστε πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη σεζόν ο Νίκος Καρέλης είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας του Αγρινίου με 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας την σημαντική βοήθεια του Χαβιέ Μεντόσα, στον οποίο πιστώνονται οι ασίστ των μισών περίπου γκολ που πέτυχε ο Κρητικός επιθετικός του Παναιτωλικού.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η μπάλα πηγαίνει συνέχεια σε Καρέλη και Πέδρο, αλλά αυτοί δεν την βάζουν στα δίχτυα. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι η μπάλα ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ με αξιώσεις σε αυτούς, ώστε να σκοράρουν. Στην περίπτωση του Παναιτωλικού, τουλάχιστον με την εικόνα που έχει στα φιλικά μέχρι στιγμής, αυτό δεν φαίνεται να οφείλεται στον πάγκο, αφού η ομάδα προσπαθεί να παίξει ορθολογικό ποδόσφαιρο και να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό όμως που φαίνεται να λείπει, είναι η ποιότητα τη δεδομένη στιγμή στους ποδοσφαιριστές που αναλαμβάνουν τον ρόλο του «δημιουργού», ώστε να σηκώσουν το βάρος του βασικού ή έστω του συγκεκριμένου ρόλου (ο Ξενιτίδης είναι box-to-box μέσος που πατάει και στις δύο περιοχές, αλλά σίγουρα όχι καθαρό «10άρι») και ο Μπελεβώνης ακόμη δεν μπορεί να πάρει φανέλα βασικού στο «σπίτι».
Απαιτούνται λοιπόν τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα μπορούν να «ταΐσουν» τα φορ, από τον άξονα και από τα άκρα, ώστε και εκείνοι να σκοράρουν περισσότερο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο «Τίτορμος» κινδυνεύει, εκτός από τις μεσοεπιθετικές ελλείψεις, να πρέπει να αντιμετωπίσει και την αφλογιστία των επιθετικών του, για την οποία όμως, δεν θα φέρουν εκείνοι την αποκλειστική ευθύνη.