Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τους φόβους τους, ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν το προσωπικό εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες τους, όχι ως προς την ποσότητα, αλλά ως προς την ποιότητα για την προσέλκυση τουριστών από το… πάνω ράφι.
Σε ανύποπτο χρόνο προ μηνών, οι παράγοντες του τουρισμού αναφερόμενοι στην πορεία του προϊόντος για το 2021, είχαν επισημάνει ότι ένα από βασικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η οποία δημιουργούσε προβλήματα ακόμη και το 2021 που η αγορά απείχε από τις υψηλές πτήσεις του 2019.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», σήμερα το έλλειμμα αυτό έρχεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, σε μια χρονιά, μάλιστα, που οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές.
«Για τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις», κάνει λόγο ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.
Σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter, πριν από λίγες ημέρες, ο Αν. Ανδρεάδης, απαντώντας σε χρήστη που έγραψε ότι εργαζόμενοι «αρνούνται εργασία σε 5* & εστιατόρια με πολύ καλούς μισθούς & παροχές» έκανε λόγο για πάνω 50.000 κενές θέσεις εργασίας που κυρίως εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service), και ζήτησε να δοθούν άμεσα λύσεις καθώς «ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!»
Βέβαια, σε κάθε λόγο υπάρχει και αντίλογος. Έτσι ο o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, αναφέρει ότι «κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές.
«Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Υπαρκτό πρόβλημα που ο κλάδος θα το βρει μπροστά του
Ωστόσο το πρόβλημα, από όποια πλευρά και αν πάρει κανείς, είναι υπαρκτό και ως εκ τούτου ο ελληνικός τουρισμός θα το βρει μπροστά του σε μία περίοδο που η αγορά περιμένει πολλά από τον τουρισμό και μάλιστα τον τουρισμό με υψηλά στάνταρτ.
Πέρυσι χαρακτηριστικά το κατά κεφαλήν έσοδο αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ως εκ τούτου, πολλοί είναι εκείνοι που εύχονται και θέλουν η τάση αυτή να συνεχιστεί.
Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη προσφορά στον τελικό καταναλωτή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Και αυτό βέβαια διακυβεύεται από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμα πόστα. Οι παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τους φόβους τους, ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν το προσωπικό εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες τους, όχι ως προς την ποσότητα, αλλά ως προς την ποιότητα.
Να εδραιωθεί η αλλαγή της τάσης
Σημειώνουν, επίσης, με έμφαση ότι υπάρχει μία αλλαγή τάσης σχεδόν σε όλες τις χώρες εκείνες που αποτελούν τους καλούς πελάτες της Ελλάδος και η τάση αυτή δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για διακοπές, μετά από δύο χρόνια στέρησης και προβλημάτων στις μετακινήσεις και τις διακοπές, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ πιο ακριβά τις διακοπές τους, αρκεί βέβαια να λάβουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτή την απαίτηση και να καλύψουν με επιτυχία την ανάγκη αυτή.
Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, ωστόσο εκφράζεται η πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθεί το προσωπικό αυτό, έστω και αν χρειαστεί να γίνουν μαζικές… εισαγωγές εξειδικευμένου προσωπικού.