Προβληματισμός, αβεβαιότητα αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε τουριστικές περιοχές της χώρας, η πρόσβαση στις οποίες πραγματοποιείται οδικώς
Αναμένοντας τα πρωτόκολλα υγιεινής και τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη από την κυβέρνηση, οι ξενοδόχοι, ανά την Ελλάδα, περιμένουν μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ, ενώ σ’ ότι αφορά τις κρατήσεις, αυτές θα είναι, έστω και της τελευταίας στιγμής, ενώ προτίθενται να προχωρήσουν και σε προσφορές τιμών. Για την Χαλκιδική, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, η φετινή χρονιά, «είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση».
Ο ίδιος, μιλώντας στο ethnos.gr αναφέρει ότι υπάρχει προδιάθεση για οδικό τουρισμό, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, και λιγότερο από Σερβία, «ωστόσο, πρέπει να ανακοινωθούν τα υγειονομικά κριτήρια και οι διακρατικές συμφωνίες που θα ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει ο πελάτης στη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Ολα θα εξαρτηθούν…»:
- από την επιδότηση απασχόλησης
2.τα ρεαλιστικά υγειονομικά κριτήρια
- τα χρηματοδοτικά εργαλεία με λιγότερες προϋποθέσεις, και ενήμερο ως 31/12/2019, προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και
- το πώς θα εξελιχθεί η ροή των αφίξεων, αεροπορικών και χερσαίων» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και προσφορές τιμών
Στο νομό Μαγνησίας, τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και στο Πήλιο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις, ωστόσο παρατηρείται ένα ενδιαφέρον από τις βαλκανικές αγορές (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). «Και οι Ελληνες ενδιαφέρονται, προς το παρόν μόνο για κοινωνικό τουρισμό» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης εκτιμώντας ότι θα υπάρχουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και προσφορές τιμών από τους ξενοδόχους.
Ο τουρίστας έρχεται ό,τι ώρα θέλει
Στην Πελοπόννησο, υπάρχει ένα προβάδισμα σ’ ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών για τη φετινή, δύσκολη, σεζόν. «Η Πελοπόννησος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι ο τουρίστας έρχεται ό,τι ώρα θέλει, δίχως να μπαίνει στη διαδικασία προγραμματισμού για πλοία, αεροπλάνα κτλ. και τα μηνύματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά» αναφέρει στo ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης. Ο ίδιος προσθέτει, «δεν κάνουμε μεγάλα όνειρα, ωστόσο, η σιγουριά για εμάς είναι ο ελληνικός τουρισμός».
Σύνδεση με πλωτή γέφυρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία και προβάδισμα σε σύγκριση με άλλα νησιά, παρατηρείται στη Λευκάδα, νησί του Ιονίου που συνδέεται με την ηπειρωτική ακτή με μια πλωτή γέφυρα. Οπως αναφέρει στο ethnos.gr η ξενοδόχος και εμπλεκόμενη στον τουρισμό Αργυρή Κατωπόδη, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ακυρωθεί -στην πλειονότητά τους- τα συμβόλαια με τους ξένους tour operators για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, ενώ σ’ ότι αφορά τις κρατήσεις από την ελληνική αγορά, «παρατηρείται ένα 25% για Ιούλιο, Αύγουστο».
Στην ακτογραμμή του Ιονίου
Για την περιοχή της Πρέβεζας, με παραλίες που βρίσκονται κοντά στην πόλη αλλά και εκείνες που απλώνονται στην ακτογραμμή του Ιονίου πελάγους, η οδική πρόσβαση αποτελεί πλεονέκτημα για τις αφίξεις τουριστών. Ο εσωτερικός τουρισμός, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Νέας Ενωσης Ξενοδοχείων Π.Ε. Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης, είναι κατ’ εξοχήν η αγορά που κινείται η περιοχή, τόσο από τους όμορους νομούς (Ιωαννίνων, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας) ενώ και η Ιόνια Οδός όσο και η Εγνατία Οδός έχουν βοηθήσει στις αφίξεις τουριστών από Αθήνα και από Βόρεια Ελλάδα. «Περιμένουμε και Βαλκάνιους, από Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια» αναφέρει ο κ. Χαλκίδης.
Πηγή: ethnos.gr