Συναγερμός στις ελληνικές αρχές, με σκάφος που έπλεε σε ελληνικά νερά στο Ιόνιο φαίνεται ότι είχε ως επιβάτες καταδιωκόμενου Τούρκους απ’ τον Ερντογάν. Σύμφωνα με το ilialive.gr, στο αλιευτικό σκάφος «Νέμο» μεταξύ των 65 επιβαινόντων εντοπίστηκαν 20 Τούρκοι αστυνομικοί, 10 Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, βουλευτής καθώς και ένας δημοσιογράφος.
Η παρουσία στελεχών της ΕΥΠ ανάμεσα στους Λιμενικούς στο Κατάκολο για δεύτερη φορά, φανερώνει πως οι Ελληνικές Αρχές περνούν από «κόσκινο» τους μετανάστες που εντοπίζονται σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Όπως αναγράφεται σε δημοσίευμα του dikaiologitika.gr, δεν είναι μόνο οι διακινητές οι οποίοι ερευνώνται σε κάθε τέτοιο σκάφος, αλλά και οι επιβάτες, οι οποίοι που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολίτες της γειτόνισσας Τουρκίας.
Όπως μετέδωσε το ilialive.gr, στο αλιευτικό σκάφος που κατέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης στο Κατάκολο, επέβαιναν αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι. Άτομα που φέρονται να διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος. Σχεδόν οι μισοί επιβάτες, αποτελούν στόχους της κυβέρνησης Ερντογάν.
Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί – «Γκιουλενιστές» όπως λένε στην Τουρκία, και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη.
Ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς, αποκαλύπτει την ταυτότητα του. «Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί» και δείχνει μια φωτογραφία στο κινητό του με την στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ» αναφέρει σχεδόν απελπισμένα.
«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή» ανέφερε άλλος εκ των επιβαινόντων, ο οποίος αποκάλυψε πως ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής που αποφεύγει ακόμα και μια απλή κουβέντα, φοβισμένος για την τύχη που τον περιμένει. Το ίδιο και κάποιοι Κούρδοι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.
Ένας άντρας με σπαστά ελληνικά, δηλώνει δημοσιογράφος – ανταποκριτής ξένου Τύπου στην Ελλάδα. Μας ρωτά αν θα υπάρξει εκτενές ρεπορτάζ από το θέμα, επισημαίνει το ενδιαφέρον που υπάρχει, την αναζήτησή στοιχείων για το ταξίδι του σκάφους, την άγνοια που του δηλώνουν οι επίσημες αρχές που απευθύνθηκε.