Στο τραπέζι η μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τη μισθωτή απασχόληση και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες
Παράθυρο για μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων και εισφορών που ισχύουν ως προσωρινά μέτρα το 2021 άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης. Πρόκειται για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση κατά τριών ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς οι υψηλές εισφορές «στραγγαλίζουν» τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες όσο και των εργαζομένων κατά 2,62 μονάδες.
«Οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι παρεμβάσεις που έχουν θεσπιστούν και εξετάζεται να μονιμοποιηθούν είναι:
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για την μισθωτή απασχόληση. Η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για το φετινό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.). Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης φέτος αφορά μόνο για το εισόδημα του ιδιωτικού τομέα και όχι για το εισόδημα που προκύπτει από τη γενική κυβέρνηση, όπως είναι η παροχή μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο και οι συντάξεις. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν από τα εισοδήματα του 2022 η εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζεται να καταργηθεί για όλες τις πηγές εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα που ξεπερνούν ετησίως τα 12.000 ευρώ. Το όφελος σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ξεκινά από 1,07 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει τα 306 ευρώ μηνιαίως για μισθό 6.500 ευρώ. Όσο υψηλότερος είναι ο μισθός, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες που διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο σε 36,66% και μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» 7,5% των εισφορών. Κατανέμεται κατά 1,79 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά 1,21 ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζομένους. Αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όχι δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους σε δήμους και ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ εντός της γενικής κυβέρνησης .Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο ανέρχεται από 8 ευρώ έως και πάνω από 23 ευρώ τον μήνα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινάει από 12 ευρώ τον μήνα, σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση, και ξεπερνάει τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. Το αθροιστικό όφελος εργαζομένου – εργοδότη ξεκινάει από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.
Πηγή: imerisia.gr