Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν αν θα ληφθούν περισσότερα μέτρα, μεταξύ αυτών και ένα ενδεχόμενο lockdown.
Όλο και πιο αυστηρά μέτρα υιοθετεί η κυβέρνηση για να μπορέσει να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού .
Σκοπός είναι να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown, το οποίο, όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει μακριά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν αν θα ληφθούν περισσότερα μέτρα, μεταξύ αυτών και ένα ενδεχόμενο lockdown.
Αυτοί είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων και ο αριθμός των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Παγώνη στον ΣΚΑΪ.
Πόσο παραμένει ιός στο ασανσέρ αν κάποιος φτερνιστεί
Παράλληλα, η πρόεδρος τόνισε ότι «ο κοροναϊός παραμένει στα ασανσέρ για μισή ώρα περίπου αν κάποιος φταρνιστεί» και πρόσθεσε ότι «τα ασανσέρ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Βγήκε μια μελέτη του Άμστερνταμ που λέει ότι τα σταγονίδια αν είναι κλειστές οι πόρτες του ασανσέρ είναι μέσα στο ασανσέρ για μισή ώρα» .
Για αυτό τον λόγο η ίδια υπογράμμισε ότι μέσα στο ασανσέρ δεν θα πρέπει να μπαίνουν πολλά άτομα και όσοι μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν με τις σκάλες.
Επιπλέον, ανέφερε πως σε περίπτωση που πιάνουμε πόμολα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ενώ για τα ρούχα σημείωσε πως είναι καλό να τα βγάζουμε να αεριστούν και όχι να τα βάζουμε κατευθείαν στις ντουλάπες μας.
Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης η ίδια ανέφερε δεν χρειάζεται να κάνουμε το τεστ κοροναϊού για να κάνουμε αυτό το εμβόλιο και πως από 20 Οκτωβρίου μπορούν να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά – σιγά οι μικρότερες ηλικίες.
Ανησυχία για τη σχέση κρουσμάτων – θανάτων
Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, προκαλεί ανησυχία η σχέση του αριθμού κρουσμάτων-θανάτων από τον κοροναϊό στη χώρα μας.
«Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο. Εδώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο διάστημα, παρόλο που στο Βέλγιο έχουν πέντε φορές περισσότερα διαπιστωμένα κρούσματα. Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί. Αλλά και το κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε τα κρούσματα» τόνισε.
«Τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν κάπως, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολλά. Υπάρχουν και τα μη διαπιστωμένα. Πρέπει να κάνουμε έντονη προσπάθεια να τα μειώσουμε σοβαρά τα κρούσματα. Ακόμα δεν μπήκαμε στον χειμώνα, η κορύφωση είναι μπροστά μας» τόνισε, σημειώνοντας ότι το lockdown δεν είναι η λύση.
«Απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε στην Αθήνα η χρήση μάσκας παντού. Είναι ένα απλό μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει και την κατανόηση των πολιτών, γιατί είναι πολύπλοκα τα μέτρα, και για παράδειγμα, δεν ξέρουν οι πολίτες μερικές φορές τι ισχύει και που» υπογράμμισε αναφορικά με τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν στην Αττική, η οποία είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη.
Από την πλευρά του, ο κ. Κούβελας, επισήμανε, πώς κατά την διάρκεια του lockdown έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα δημόσιας υγείας.
Τόνισε τη σημασία των αποστάσεων, της προσωπικής υγιεινής και της χρήσης μάσκας για την αντιμετώπιση του κορονoϊού, διευκρινίζοντας κάποιες διαφορές μεταξύ τους.
«Το πραγματικό μέτρο είναι η απόσταση»
«Το καλό μέτρο, το πραγματικό είναι η απόσταση. Η μάσκα προστατεύει αλλά δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Αν κάποιος φορά ψεύτικη μάσκα, και κολλήσει τη μούρη τους σε κάποιον που νοσεί, θα κολλήσει» εξήγησε.
Παράλληλα, έκανε λόγο ότι στην χώρα μας εκλείπει η πρωτοβάθμια Υγεία κατ’ οίκον, κάτι που σημαίνει ότι «όποιος αρρωστήσει πάει στο νοσοκομείο. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει κατάρρευση του συστήματος Υγείας».
Τέλος, υποστήριξε ότι τα εμβόλια θέλουν μεγάλο χρόνο για να αναπτυχθούν και να ελεγχθούν, ενώ συνέστησε στον κόσμο να εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, ούτως ώστε «να μην έχουμε κρούσματα και από δεύτερη ασθένειας ταυτοχρόνως».
Σχέδιο «ήσυχα βράδια»
Την Παρσκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του κορωνoϊού, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι στόχος δεν είναι να μπει σε καθεστώς lockdown η Αττική.
Μάσκα εντός κι εκτός
Στο αν χρειάζονται και επιπλέον μέτρα για τον κορoναϊό αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού.
«Δεν πρέπει να πάρουμε κατά γράμμα την άποψη του πρωθυπουργού, γιατί ήταν αυστηρή. Πρέπει να δούμε πώς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, χαρούμενοι με αισιοδοξία αλλά παράλληλα να προσέχουμε. Ίσως είναι καιρός να επιλέγουμε ποια θα είναι η παρέα μας αυτόν τον χειμώνα, να βρισκόμαστε μία-δύο οικογένειες ή ζευγάρια να βρισκόμαστε, ώστε να μην πολλαπλασιάζονται οι επαφές», είπε αναφερόμενη στις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες».
Αναφερόμενη στο θέμα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυρία Λινού σημείωσε: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση το παραδέχτηκε για τις συγκοινωνίες και παίρνει μέτρα. Όλοι πρέπει να πιέζουμε ώστε η πολιτεία να πάρει περισσότερα μέτρα στο μέτρο του δυνατού». «Προτείνω μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, μεγιστοποίηση εργασίας από απόσταση και ενίσχυση όσων εργαζόμενων αρρωστήσουν ώστε να μην αποφύγουν να παρουσιάσουν τα συμπτώματα που έχουν» υπογράμμισε μιλώντας στο Open.
Δεν χρειάζεται lockdown
«Τα κρούσματα και οι θάνατοι που βλέπουμε σήμερα είναι ενός μήνα πριν. Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τη νόσο. Όχι καραντίνα, δεν χρειάζεται. Θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αλλά και ψυχολογικές. Η κοινωνική συνοχή θα μας σώσει» σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. «Διαφωνώ με τον κ. Κοντοζαμάνη για το ποιοι να κάνουν εμβόλια γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως – και οι καθόλα υγιείς. Το πρόβλημα θα είναι αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά την επάρκεια εμβολίων πρέπει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να δεσμεύσει αρκετά εμβόλια», είπε.
Σχετικά με τα εμβόλια για τον κοροναϊό που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών τόνισε ότι έχουμε αισιόδοξα μηνύματα: «Εννέα εμβόλια βρίσκονται σε τελική φάση και μέχρι τον Δεκέμβριο κάποια θα έχουν άδεια κυκλοφορίας».
Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει εισήγηση για σκληρά μέτρα ακόμη
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε στην ενημέρωση πως δεν υπάρχει εισήγηση ακόμη για καθολική χρήση μάσκας η διακοπή της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.
«Δεν υπάρχει εισήγηση για τόσο σκληρά μέτρα αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Είναι διάφορα μέτρα, μια λίστα μέτρων τα οποία υπάρχουν στην φαρέτρα μας. Ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η ένταση ώστε να χρειαστεί να πούμε ότι αυτά τα μέτρα εισηγούμαστε για να περιορίσουμε πλέον το επιδημιολογικό φορτίο», ανέφερε.
Πηγή: in.gr