Αυξητική η τάση για κρατήσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με τα ποσοστά να φτάνουν έως και το 90%
H επανεκκίνηση της τουριστικής σεζόν με το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουνίου, δεν έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τον κλάδο. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην επικράτεια δεν έχουν ανοίξει, τα δε υγειονομικά πρωτόκολλα από τα αρμόδια υπουργεία εστάλησαν μόλις το περασμένο Σάββατο, δηλαδή, δύο ημέρες πριν την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας τους. Και ενώ ξενοδόχοι, επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και ιδιοκτήτες κάμπινγκ είναι «χαμένοι» στην ΚΥΑ για τα «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου», οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, καταγράφουν αύξηση στις κρατήσεις τους, όχι μόνο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και για τους υπόλοιπους μήνες της σεζόν.
Οι πληρότητες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φτάνουν το 80%-90%» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) Ανδρέας Χίου. Δημοφιλέστεροι προορισμοί, όπως εξηγεί, είναι «η Αττική, η Πελοπόννησος κυρίως τα παράλια και κατεβαίνοντας νότια μέχρι την Αρεόπολη, η Χαλκιδική η οποία όπως φαίνεται φέτος θα ‘σπάσει’ ρεκόρ, η Εύβοια και η Λευκάδα, καθώς και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας». Ο κ. Χίου προσθέτει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση για κρατήσεις, «και για Αύγουστο, αλλά και για Σεπτέμβριο και – για πρώτη φορά – και για Οκτώβριο, παρατείνοντας τη σεζόν».
Πρωτόκολλα υγιεινής
Σε ερώτηση του ethnos.gr προς τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΔΑ σχετικά με την τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής, ο κ. Χίου ξεκαθαρίζει ότι «η καθαριότητα των καταλυμάτων είναι σχολαστική, ούτως ή άλλως. Εμείς ως ΠΑΣΥΔΑ θα προτείνουμε στους ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν υπάρχει αναχώρηση πελατών να γίνεται απολύμανση» διευκρινίζοντας ότι αυτή η εφαρμογή υγειονομικού πρωτοκόλλου θα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική προς τα 1600 ενεργά μέλη σ’ όλη την Ελλάδα. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ αναφέρει ότι πάνω από το 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην χώρα, έχουν περάσει σε εταιρίες οι οποίες έχουν συμβάσεις με επαγγελματικά συνεργεία καθαρισμού για την απαραίτητη καθαριότητα των χώρων.
Πρόβλημα διαβίωσης
Για άνιση μεταχείριση μιλούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και διαμερισμάτων, που αφενός πρέπει να τηρήσουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξέδωσαν τα αρμόδια υπουργεία, αφετέρου, το γεγονός ότι τους επιτρέπεται να ανοίξουν μετά τις 15 Ιουνίου. «Εμείς, εδώ στην Κρήτη, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και σήμερα (1 Ιουνίου), καθ’ ότι το νησί πέρασε ανώδυνα την πανδημία» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης «Κνωσσός» Μανώλης Αγιομυργιαννάκης και Α’ αντιπρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Συνομοσπονδία η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα 40.000 επιχειρήσεις με 450.000 κλίνες.
Επιπρόσθετα, οι φορείς του νησιού, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ανοίξει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 15 Ιουνίου, μαζί με της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, «το οποίο δεν εισακούστηκε» λέει ο κ. Αγιομυργιαννάκης προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι το πρώτο σε αφίξεις τσάρτερ στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο όγκο τουριστών στην χώρα. Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, «υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εσωτερικό τουρισμό στην Ανατολική Κρήτη και στο νομό Λασιθίου και σ’ όλο το νησί, ωστόσο, δεν μπορούμε να ανοίξουμε» αναφέρει και προσθέτει «όλοι περιμέναμε αυτή τη σεζόν, τώρα είμαστε σε φάση ακυρώσεων, 10 ακυρώσεις, 2 κρατήσεις, εάν αυτό δεν αλλάξει, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διαβίωσης».
Για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, τα πρωτόκολλα υγιεινής και την κατάλληλη εφαρμογή τους τα μέλη της ΣΕΤΚΕ παρουσία του προέδρου Παναγιώτη Τοκούζη, του αντιπροέδρου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη και των τριών Ομοσπονδιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κρήτης θα πραγματοποιήσουν συνδιάσκεψη με τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Τουρισμού Κυριάκο Κώτσογλου, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στο Επιμελητήριο Χανίων. Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη λειτουργούν 60.000 κλίνες από 6.000 οικογενειακές επιχειρήσεις.
Λευκάδα – Δεν θα σωθεί η παρτίδα με 3 ημέρες
Το διαμάντι του Ιονίου, η Λευκάδα, με την εύκολη πρόσβαση λόγω της σύνδεσης της με την ηπειρωτική χώρα μέσω πλωτής γέφυρας, αποτελεί από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, τα τουριστικά καταλύματα, δυναμικότητας 15.000 κλινών, όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Λευκάδας Διονύσης Γαζής, «πρέπει να συμμορφωθούμε με τα πρωτόκολλα υγιεινής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» προσθέτοντας «πιστεύω, ότι με τρεις μέρες δεν μπορεί να σωθεί η παρτίδα».
Ο ίδιος προσθέτει, ότι όσο πιο αργά ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, τόσο πιο σίγουροι θα είναι για το τι μέλλει γενέσθαι. Η ελληνική αγορά απορροφάει περίπου το 30%-40% της πελατείας στη Λευκάδα, η οποία προτιμάει το νησί όχι μόνο στις επίσημες εορτές (π.χ. Αγίου Πνεύματος) αλλά γενικότερα. Άλλες αγορές είναι οι Βαλκάνιοι, Σουηδοί, Τσέχοι, Ιταλοί, Βρετανοί κτλ.
Όσο για τις τιμές που θα ακολουθήσουν φέτος οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στο νησί, «θα κυμαίνονται από 40 ευρώ το δίκλινο μέχρι 80 – 90 ευρώ, την υψηλή περίοδο, και πάντα, ανάλογα τον τύπο του καταλύματος» ενημερώνει το ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Λευκάδας Διονύσης Γαζής.
Πολλές οι απαιτήσεις στα πρωτόκολλα υγιεινής
Πρώτη ημέρα επανεκκίνησης και για τα κάμπινγκ δωδεκάμηνης λειτουργίας, ωστόσο, όπως ενημερώνει το ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κάμπινγκ Αντώνης Δεληδημητρίου, «δεν υπάρχουν κρατήσεις, διότι το 99% των πελατών στα 12μηνης λειτουργίας κάμπινγκ είναι αλλοδαποί» λέγοντας ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα, να εξεταστούν τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν και στις υπόλοιπες χώρες, να υπάρχει γρήγορος έλεγχος ιδίως τα Σαββατοκύριακα, δίχως μεγάλες καθυστερήσεις κτλ.
Ο ίδιος επικεντρώνεται στην εφαρμογή που πρέπει να ακολουθηθούν από τους επιχειρηματίες για τα πρωτόκολλα υγιεινής και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. «Ανακοινώθηκαν πολύ αργά, δυο μέρες πριν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων 12μηνης λειτουργίας, θα πρέπει να βρεθούν γιατροί, να γίνουν σεμινάρια στους εργαζομένους, τι θα είναι πραγματοποιήσιμο και τι όχι, θα φανεί» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κάμπινγκ που ηγείται 300 κάμπινγκ πανελλαδικά. Από αυτά τα 30 είναι 12μηνης λειτουργίας και τα υπόλοιπα εποχικά.
Πηγή: ethnos.gr