Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς, ενώ χαρακτηρίζεται θέμα χρόνου να ανοίξει η πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, όχι στην τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer για τον γενικό πληθυσμό είναι η σύσταση από τη συμβουλευτική επιτροπή στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο FDA λέει πάντως κατηγορηματικά ναι για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες.
Στο θέμα της τρίτης δόσης και γιατί είναι αναγκαία σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Τόνισε ότι «φαίνεται πως σχετίζεται η τρίτη δόση με υψηλότερη και παρατεταμένη παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων».
Ενάμισης χρόνος πανδημίας – Οι ιστορίες των γιατρών της πρώτης γραμμής
“Θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό που μου έχει συμβεί και με έχει συγκλονίσει. Τριανταεπάχρονος ασθενής, αρνητής του εμβολιασμού, στην περίοδο Απριλίου – Μαϊου, ο οποίος διεκομίσθη σε μας από άλλο νοσοκομείο, λόγω ελλείψεως κλίνης ΜΕΘ και ο οποίος μετά από ένα περίπου μήνα νοσηλείας -37 χρονών- απεβίωσε. Το τραγικό είναι ότι μια μέρα πριν το θάνατό του, γεννήθηκε το πρώτο του παιδί”, είπε ο Διευθυντής 402 ΓΣΝΑ, Γιάννης Κατσιαδράμης.
«Αυτό που με έχει συγκλονίσει είναι μια περίπτωση, που νοσηλεύαμε μητέρα και κόρη. Συνήλθε πρώτη η μητέρα και το πρώτο πράγμα που είπε ήταν “είναι και το παιδί μου άρρωστο, τί κανει;”. Και το παιδί της ήταν απέναντι, αλλά δεν της λέγαμε ότι ήταν απέναντι, της λέγαμε μόνο ότι πάει καλά. Γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν όταν θα την έβλεπε διασωληνωμένη», δήλωσε η Διευθύντρια ΜΕΘ “Παπανικολάου”, Μηλίτσα Μπιζάνη.
Στους 500 ασθενείς που έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα, στο τελευταίο δίμηνο ήταν μόνο 2 εμβολιασμένοι, αλλά είχαν υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε περάσει το χρονικό διάστημα της ασφάλειας των τριών εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους”, συμπληρώνει η Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια ΜΕΘ “ΑΧΕΠΑ”.
Ο ρόλος της υγιεινής διατροφής
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, που διαπιστώνει ότι η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην πρόληψη, δεν αποτελεί όμως «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος που θα αποτρέψει την COVID-19.
Συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Ανευρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που άνηκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.
Τη Δευτέρα 20/09 οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60