Το πώς φτάσαμε στο δεύτερο γενικό lockdown, εξήγησε μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα», ενώ «σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».
«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα έχουμε 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται με ΜΟ πάνω από 19.000 μοριακά τεστ ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα», υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9% και όταν το δούμε σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό».
Σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι 1.600 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή από ιό που κάνει πνευμονία. Πρόκειται μάλιστα για αριθμό-ρεκόρ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ «έχουμε ένα ΜΟ νέων εισαγωγών που ξεπερνάει τις 170 την ημέρα και αυτό θα πιέσει το σύστημα υγείας».
«Τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών και, μάλιστα αυτοί που εισάγονται είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που παίρνουν εξιτήριο», επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «όταν η επιδημία έχει αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο οι άνθρωποι πάνω απο 75 ετών αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ, αλλά και θάνατοι, πράγμα που δεν το θέλουμε».
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η χρήση της «θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο μέχρι να έχουμε το εμβόλιο», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πιθανότητα «ο ιός να γίνει εποχικός, σαν της γρίπης».
«Η πίεση στο σύστημα υγείας μας παρουσιάστηκε χθες», είπε ο καθηγητής και αναφερόμενος στο γενικευμένο lockdown, είπε πως ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα. «Συστήσαμε ενίσχυση της επιτήρησης, ενίσχυση του συστήματος υγείας, συζητήσαμε την ενίσχυση στα ΜΜΜ, την ενίσχυση της τηλεργασίας», είπε χαρακηριστικά.
Όσο για την απόφαση να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «μετά από εκτενή συζήτηση είπαμε να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία γιατί κρίθηκε ότι υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα και τα σχολεία είναι τα πρώτα που θα επανέλθουν όταν τελειώσει αυτό».
«Ο ιος είναι εδώ, η πάλη συνεχίζεται όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και θα τον ξεπεράσουμε. Να επιλέξουμε τη σύμπνοια σε αυτή τη συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, υπογραμμίζοντας ότι «διαπιστώνουμε τη σημαντική ταχύτητα του ιού και ζητήσαμε από τα ερευνητικά εργαστήρια να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό». «Ήδη οι επιστήμονες στο Παστέρ, στη Θεσσαλονίκη και άλλοι καθηγητές κάνουν βαθιά μοριακή ανάλυση του ιού για να δουν αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή», συμπλήρωσε.
«Κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο και μετά» ανέφερε ο καθηγητής και εξήγησε ότι «δεν το είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε και μια επίδραση από το κλίμα».
«Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο καθηγητής.