Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας – Κάλεσε τα μέλη του κόμματος να λάβουν «θέσεις μάχης» , μιλώντας για επιχείρηση κατάργησης του 8ώρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εκδήλωση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει σημαντικές πτυχές της αγοράς εργασίας διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο επέρχεται κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων και έχει τοποθετήσει το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής της.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία Τσίπρα,ο οποίος μίλησε για «μάχη». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σήμερα σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, κανείς δεν περισσεύει, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας».
Η ομιλία Τσίπρα έχει ως εξής:
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στη σημερινή διαδικτυακή μας εκδήλωση.
Κάποιοι θεωρούν ότι μια συζήτηση – εκδήλωση με εργαζόμενους συνδικαλιστές, που αφορά επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εργασίας είναι μια συζήτηση που αφορά ένα περιορισμένο κοινό.
Στη πραγματικότητα όμως είναι μια συζήτηση που μας αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας, αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αφορά κάθε μορφή εργασίας και ιδιαίτερα αφορά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους.
Αυτούς που από ότι φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα.
Θέλω λοιπόν ευθύς εξαρχής να σας πω ότι σήμερα δε σας κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις αλλά για να πάρουμε θέσεις.
Να πάρουμε θέσεις μάχης.
Διότι η κυβέρνηση αποφάσισε – παρά το ότι είμαστε ακόμη στη κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία.
Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις.
Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες.
Αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο.
Σήμερα λοιπόν σας κάλεσα για να πάρουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.
Τις ζωές που δε μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιών ελίτ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που έχει χρέη.
Όχι μονάχα στις τράπεζες, αλλά και σε μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια.
Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτές τις προθέσεις για τη διάλυση της εργασίας και τη ταπείνωση των μισθών, τα τζάκια αυτά δεν τις έχουν εκφράσει τώρα.
Τις έχουν επιχειρήσει χρόνια τώρα με αφορμή τα μνημόνια και σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Γνωρίζαμε επίσης ότι η πανδημία θα αφήσει ανοιχτές κερκόπορτες, με τη καθιέρωση της τηλεργασίας που είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορεί να ελέγχει κανείς το χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες.
Αυτό που δε γνωρίζαμε ήταν ο κυνισμός με τον οποίο ο κος Μητσοτάκης, θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα, που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.
Εμείς πολύ απλά θέλουμε σήμερα να τον προειδοποιήσουμε να το ξανασκεφτεί.
Και να μην επιχειρήσει να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
Εντάσσοντάς το μάλιστα και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε κάθε περίπτωση αν νομίζει ότι επειδή έχει τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ με το μέρος του θα καταφέρει να κρατήσει σε ύπνωση τους εργαζόμενους και τους νέους ανθρώπους, όταν απειλείται η ίδια η καθημερινότητα και η ζωή τους, κάνει λάθος.
Αν πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει η προπαγάνδα ότι η Κατάργηση του οκταώρου και θέσπιση της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, είναι fake news, κάνει λάθος.
Αν πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει η προπαγάνδα ότι οι ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις, θα είναι για το καλό των εργαζομένων, κάνει λάθος.
Αν πιστεύει ότι η επιβολή των ατομικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της ασυδοσίας στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών δε θα ενοχλήσει τους εργαζόμενους, γιατί ούτως ή άλλως βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα, πάλι κάνει λάθος.
Ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι ζουν σήμερα, που οι νόμοι υπάρχουν αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δε τηρούνται,
καταλαβαίνουν τι μπορεί να τους περιμένει μετά και από τη κατάργησή τους.
Γιατί σήμερα
- Το 52% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται υπερωριακά
- Το 40%, όσων δουλεύουν υπερωρίες, δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του.
Σε μια χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι είναι πρωταθλητές στην Ε.Ε. στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με 41,7 ώρες κατά μέσο όρο και η ανεργία κινδυνεύει να εκτοξευτεί και πάλι στο 20% μέσα στο 2021.
Σε αυτό το σημείο, αγαπητοί φίλοι, επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά στις μάχες που δώσαμε τη σκληρή περίοδο, όπου αν θυμάστε παρόμοιες προτάσεις είχε ξαναφέρει στο τραπέζι ο ΣΕΒ, μέσω της τρόικας, η οποία μας απειλούσε ότι θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει αν δε τις εφαρμόσουμε.
Και όμως δε κάναμε πίσω.
Γυρίσαμε το κόσμο ανάποδα αλλά πίσω δε κάναμε.
Αναζητήσαμε συμμαχίες στον ILO, στα ευρωπαϊκά κόμματα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.
Ακόμη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στη Κομισιόν επικαλούμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Και πράγματι καταφέραμε να αποκρούσουμε τον εργασιακό χειμώνα και όχι μόνο αυτό.
Να καταφέρουμε – παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες- θετικά βήματα προς τα εμπρός.
Μειώσαμε την ανεργία κατά 10%, με 675.000 νέες θέσεις εργασίας
Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους (αύξηση 27%).
Περίπου 800.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από την αύξηση.
Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ωφελήθηκαν περισσότεροι από 215.000 εργαζόμενοι.
Μειώσαμε την αδήλωτης εργασίας από το 19.2% το 2014 σε 8.94% το 2018.
Θεσμοθετήσαμε την Ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας
Για πρώτη φορά δηλώθηκαν 6 εκ. ώρες υπερεργασίας
Θεσμοθετήσαμε μέτρα για την απλήρωτη εργασία
Θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, για τον περιορισμό των αυθαίρετων απολύσεων
Θεσπίσαμε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες
Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους
Στοχευμένα προγράμματα εργασίας για 15.500 νέους και επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας
Αποκλεισμός από το δημόσιο χρήμα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία
Αλλάξαμε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, όπου δόθηκαν κίνητρα για πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου.
Δώσαμε πρόσβαση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να παρακολουθούν οι ίδιοι αν και πώς τους έχει δηλωμένους ο εργοδότης τους
Θεσμοθετήσαμε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους delivery
Δεδουλευμένα 51 εκ.€ δόθηκαν στους εργαζόμενους μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ
541 τριμερείς συμφιλιωτικές το διάστημα 2015-2019 στο Υπ. Εργασίας έναντι μόλις 154 το 2012-2014
Ενώ ενισχύσαμε το ανθρώπινου δυναμικού του ΣΕΠΕ κατά 35% σε σχέση με το 2015
Απεναντίας τι έκανε η ΝΔ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ;
Από τη πρώτη μέρα :
Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κίνηση που είχε δραματικά αποτελέσματα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς και απουσίας μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων από την πανδημία.
Κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.
Και όταν ξέσπασε η πανδημία:
Οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία και με πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους.
Ειδικότερα:
-Θεσπίστηκε η υποχρεωτική, χωρίς συμφωνία του εργαζομένου, μεταφορά προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου.
-Ανεστάλη η υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο.
-Θεσπίσθηκαν οι απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα.
-Μειώθηκε το Δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας .
-Δεν προβλέφθηκε καμία ρύθμιση και κανόνας για τη τηλεργασίας, που γενικεύθηκε λόγω της πανδημίας και κατέστη υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων.
Και τώρα έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή.
Να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο κόσμο της εργασίας σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει.
Και το ερώτημα είναι θα τους το επιτρέψουμε ;
Η απάντηση είναι όχι.
Δε θα το επιτρέψουμε γιατί έχουμε χρέος να μη το επιτρέψουμε.
Όχι μόνο απέναντι στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος, που ξεκίνησαν από τη μεγάλη απεργία του Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886, ακριβώς για το ίδιο ζήτημα, για την υπεράσπιση του 8άωρου.
Αλλά κυρίως χρέος απέναντι στο αύριο.
Απέναντι στις επόμενες γενιές.
Που κάποιοι από απληστία για περισσότερα κέρδη, θέλουν να τους μάθουν ότι μπορούν όχι να δουλεύουν για να ζουν αλλά να ζουν για να δουλεύουν, ασταμάτητα, όπως τα ρολόγια.
Για μας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, φίλες και φίλοι, αυτή η μάχη με τη κυβέρνηση θα είναι η μάχη των μαχών.
Γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι δε μπορεί να υπάρξουν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, η ανάπτυξη, η δημοκρατική ανάταξη, η αναγκαία πορεία προς την κοινωνική δικαιοσύνη, με τις δυνάμεις της εργασίας ισοπεδωμένες και χωρίς δικαιώματα.
Δε μπορούμε να σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο χωρίς δικαιοσύνη για τους ανθρώπους του μόχθου.
Για όσους είναι υποχρεωμένοι να μισθώνουν την εργασία και τις δεξιότητές τους για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Για τους νέους που υποχρεώνονται να ριχτούν στη βιοπάλη, να εργάζονται με πενιχρή αμοιβή και απαράδεκτες συνθήκες, ή να βλέπουν τα όνειρα και τη ζωή τους να λιμνάζουν στην ανεργία.
Τίποτε δεν μπορεί να γίνει για τη χώρα χωρίς αυτούς.
Από την άλλη, και να το ξέρει ο κος Μητσοτάκης:
Όλα μπορούμε να τα πετύχουμε με αυτούς.
Με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να κυλίσουμε τους τροχούς της ιστορίας.
Και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα.
Μια κοινωνία με ισότητα και δικαιοσύνη.
Και μια δημοκρατία λειτουργική, με τη συμμετοχή των πολιτών και όχι ανάπηρη δημοκρατία των ολιγαρχών.
Σε ένα κόσμο που τις τελευταίες δεκαετίες υφίσταται τις δραματικές συνέπειες του ολοένα και διευρυνόμενου χάσματος ανάμεσα στα κέρδη των ελίτ, και στα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, εμείς έχουμε καθαρή και αταλάντευτη θέση.
Σε ένα κόσμο που η δημοκρατία ασφυκτιά ανάμεσα στην απληστία του μεγάλου πλούτου και στην καχεξία δικαιωμάτων και εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας, εμείς έχουμε καθαρή και αταλάντευτη θέση.
Και η απάντησή μας είναι πολύ απλή :
Όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνεται νόμος.
Η αντίστασή μας γίνεται καθήκον.
Σας καλώ, λοιπόν, να πράξουμε το καθήκον μας.
Σας καλώ σε αγώνα ενωτικό και αποφασιστικό, μέχρι τη νίκη.
Πηγή: protothema.gr