Απαντήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τη περίοδο 2015-19 έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ως προς τη λειτουργία της ΕΥΠ, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Βαριές κατηγορίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και στη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ανέφερε δε, πως αν ισχύει το επιχείρημα Μητσοτάκη πως δεν γνώριζε τη δράση της ΕΥΠ, τότε η ΕΥΠ μπορεί να φτιάχνει το δικό της “παρακράτος”, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως είχε θέσει ως επικεφαλής της έναν “δικό του” άνθρωπο που δεν πληρούσε τα κριτήρια διορισμού, και ως επόπτη της έναν συγγενή του.
Ζήτησε δε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ, με ενίσχυση της ΑΔΑΕ, και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις κατηγορίες.
Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε “με τον κοριό στο αυτί”, ενώ τον κατηγόρησε πως προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες. “Κύριε Μητσοτάκη πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και τώρα προσπαθείτε να ξεφύγετε με αντιπερισπασμούς. Για να διασωθείτε, λέτε εσείς οι άριστοι, ότι είστε ίδιοι με εμάς τους χείριστους. Αυτό μας λέτε. Αν αυτό δεν είναι το πάρθιον βέλος στο μύθο σας, αναρωτιέμαι τότε τι είναι. Δεν είμαστε όλοι γόνοι κύριε Μητσοτάκη με δικαιώματα ιδιοκτησίας στο Κράτος και στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι σε αυτή την αίθουσα το κράτος ως λάφυρο” είπε καυστικά.
Απαντώντας στην αξίωση Μητσοτάκη για κατάθεση πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: “Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και θα τη δείτε σύντομα στις εκλογές. Έθεσα κρίσιμα ερωτήματα στη πρωτολογία και δεν απαντήσατε. Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη. Το επιχείρημα πως δεν μπορείτε να μας το πείτε αλλά θα τον πείτε στον ίδιο είναι παιδικό. Ποιος είναι επίσης ο λόγος παρακολούθησης του κ. Κουκάκη. Να μας πείτε τον λόγο για τις αλλαγές που κάνατε στον ποινικό κώδικα για να δώσετε τη δυνατότητα ασυλίας σε δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που είχαν ανοιχτές υποθέσεις και για την αποδέσμευση εκατοντάδων εκ ευρώ που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Να μας πείτε πόσους ακόμα ευρωβουλευτές και βουλευτές παρακολουθείτε”.
Συνέχισε δε, επανερχόμενος στη διένεξη που προηγήθηκε με τον κ. Γεραπετρίτη, κατηγορώντας τον πως “έκανε τον ψόφιο κοριό”. Αποδομώντας δε την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, τόνισε πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτος για περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπείας.
“Πότε ενημερωθήκατε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν σε επίσημη επισύνδεση; Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον ψόφιο κοριό στην Επιτροπή και για αυτό, δεν ανασκευάζω. Επιμένω να μας πει και εκείνος αν γνώριζε ή δεν γνώριζε όταν μαζί με τον κ. Πιερρακάκη ήταν στην Επιτροπή μαζί με τον κ. Κοντολέοντα, ότι εκείνος θα έλεγε αισχρά ψέματα ενώπιον της Επιτροπής ότι ουδέποτε υπήρξε επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έλεγε πως η Ελλάδα έχει από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις και δεν δίνονται εξηγήσεις για αυτές όταν υπάρχουν πληροφορίες για περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπείας. Να μας πείτε αν συμμετείχε ο κ. Ανδρουλάκης σε περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή κατασκοπείας.
Σας απαντώ επίσης πως με τη νομική άποψη του κ. Βενιζέλου συμφωνώ, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που μας χωρίζουν. Για το ζήτημα επισυνδέσεων μελών της Χρυσής Αυγής άλλωστε, δεν υπήρξε καμία επίσημη επισύνδεση. Ουδέποτε έχει υπάρξει στο παρελθόν για εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου ή της ευρωβουλής, ο μόνος που το τολμήσατε είσαστε εσείς”.
Κάλεσε δε ανοιχτά τον πρωθυπουργό να καταθέσει στον εισαγγελέα αν έχει στα χέρια του καταγγελίες για τη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: “Κύριε Μητσοτάκη δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Αν έχετε κάποια σοβαρή καταγγελία που αφορά τη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να τη πάτε στον εισαγγελέα, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται”.
Μπορεί η ΕΥΠ να φτιάχνει το δικό της παρακράτος;
Μιλώντας για τη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
“Κύριε Μητσοτάκη εγώ δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την ΕΥΠ. Δεν θα πω όμως ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ότι δηλαδή η ΕΥΠ μπορεί να φτιάξει ένα παρακράτος ανεξάρτητο από την ελληνική Δημοκρατία. Αναρωτιέμαι ποιος σας τα λέει να τα πείτε αυτά. Ποια συνταγματική επιταγή μπορεί να λέει ότι η ΕΥΠ μπορεί να κάνει ο,τι θέλει χωρίς να έχει γνώση ο πρωθυπουργός; Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι επί των ημερών μας, ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ πως θα υπήρχε ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού στη Βουλή και το ευρωκοινοβούλιο ή δημοσιογράφος, ότι θα γινόταν αντικείμενο επισύνδεσης για λόγους εθνικής ασφάλειας ή επειδή θα μας ενοχλούσε η έρευνά του. Δεν άλλαξα κανένα νόμο για να κάνω διοικητή έναν τυχάρπαστο ή έθεσα επόπτη κάποιον συγγενή μου, ούτε έδωσα εντολή παρακολούθησης για κάποιον αρχηγό κόμματος ή πολιτικό μου αντίπαλο. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε προς το οργανωμένο έγκλημα και την εθνική κυριαρχία. Επί των ημερών μας ο τότε διοικητής της ΕΥΠ ενημέρωνε και εσάς και συνεργάτες σας. Σας αφήσαμε επίσης δύο μεγάλους φακέλους ερευνών για το οργανωμένο έγκλημα”.
“Φτιάξτε ξεχωριστή εξεταστική για τη περίοδο 2015 -19, δεν φοβόμαστε. Αλλά δεν θα αποδράσετε από τη διερεύνηση της αλήθειας για τις παρακολουθήσεις των κυρίων Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Επαναλαμβάνω να καταργήσετε τη διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να παρέχει ενημέρωση σε κάθε πολίτη για πιθανή παρακολούθησή του αναδρομικά. Αν δεν το κάνετε, η απάντησή σας είναι πως είστε ένοχος και φοβάστε”, συνέχισε.
Απαντώντας δε στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την πρόσφατη, επίσημη έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και τους πανηγυρισμούς της νυν κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε:
“Από τα μνημόνια έβγαλε τη χώρα η κυβέρνηση που την έστησε όρθια ξανά. Να είστε υποκλοπέας συνομιλιών κύριε Μητσοτάκη αλλά δεν μπορείτε να είστε και υποκλοπέας εξόδων από τα μνημόνια”.
Έκλεισε δε με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ζήτημα των παρακολουθήσεων και το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει:
“Να καταργηθεί ο νόμος σχετικά με την ΑΔΑΕ. Να ορίσουμε νομοθετικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας. Η έγκριση των επισυνδέσεων να μη γίνετε από εισαγγελείς ενταγμένους στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους λειτουργούς με απόλυτη τεκμηρίωση. Η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και της ΑΔΑΕ. Να ενισχυθεί επίσης η ΑΔΑΕ με επιστήμονες και τεχνικά μέσα. Τέλος, η εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενισχυθεί χωρίς να της αντιταχθεί κανενός είδους απόρρητου σχετικά με τις δαπάνες και τις συμβάσεις της”.