Λίγο η ανοδική καταναλωτική τάση που εμφάνισε τελευταία το ελαιόλαδο σε ώριμες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής, λίγο ο συγκρατημένος ενθουσιασμός της επιστροφής σε φυσιολογικούς ρυθμούς της βιομηχανίας ελαιολάδου στην Ιταλία, η ενίσχυση της αγοράς του προϊόντος, έστω και αναιμικά, επισφραγίστηκε.
Τα σημάδια ανάκαμψης αποτυπώνονται από την κινητικότητα της αγοράς και τις προσφορές στην τιμή παραγωγού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα ανακτήθηκε, αν και για μικρές, μη αντιπροσωπευτικές ακόμα ποσότητες, η τιμή των 2,50 ευρώ ανά κιλό και στο Μπάρι της Ιταλίας το ελαιόλαδο κέρδισε 20 λεπτά, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση της χρονιάς, προσεγγίζοντας και πάλι τα 3,60 ευρώ το κιλό, επίπεδο που είχε απολέσει στις αρχές του έτους.
Όπως εξηγούν στην Agrenda παραγωγοί, το σημαντικό αυτήν την περίοδο δεν έγκειται τόσο στην ελαφριά αύξηση των τιμών, σε μεγαλύτερο βαθμό αφορά στο χαμηλότερο εύρος τιμών του προϊόντος, όπου το 1,90 έγινε 2, το 2,10 έγινε 2,20 και ούτω καθ’ εξής, αλλά στην κινητικότητα σε εμπορικό επίπεδο, κάτι που έλλειπε όλο το προηγούμενο διάστημα, σχεδόν από τον Ιανουάριο.
«Η αγορά του χύμα κινείται, με τις τιμές στάσιμες στην περιοχή μας, αλλά βλέπουμε ότι σύντομα θα πάρουν τα πάνω τους» εκτιμά ο Δημήτρης Παπαδέλλης, υπεύθυνος παραγωγής της Papadellis Olive Oil από το νησί της Λέσβου. Σε ό,τι αφορά στην αγορά τυποποιημένου, στην αρχή της κρίσης υπήρξαν μαζικές παραγγελίες, που πλέον συνεχίζονται με μεγαλύτερη ψυχραιμία.
Τις αυξημένες πωλήσεις σε χύμα ελαιόλαδο το τελευταίο δίμηνο παρατήρησαν και άλλοι παραγωγοί. Η βιομηχανία ελαιολάδου είναι από αυτές που δουλέψανε και εξακολουθούν να δουλεύουν σε καιρό κρίσης αναφέρει ο Μανώλης Καρπαδάκης, από την TerraCreta. Ο ίδιος βλέπει μια ανοδική τάση σε αγορές που απασχολούν έντονα τους εγχώριους παραγωγούς και μικρούς τυποποιητές, όπως είναι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Όσο ο κόσμος μένει σπίτι και μαγειρεύει, μαθαίνει να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο» αναφέρει ο ίδιος, προσβλέποντας σε μια έστω και μικρή αύξηση της κατανάλωσης στις χώρες αυτές.
Απ’ ό,τι φαίνεται, το στοίχημα για το ελληνικό ελαιόλαδο αυτήν την περίοδο είναι να βρεθεί ένας τρόπος να διατηρήσει τα κεκτημένα του τελευταίου διμήνου.
Ενισχύονται οι ηλεκτρονικές πωλήσεις
Στην περίπτωση της Cretanthos, το δίμηνο Μάρτιος- Απρίλιος έκλεισε με μια αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της τάξης του 11%. «Παρατηρήσαμε μια αύξηση το τελευταίο δίμηνο, με μια μικρή καμπή την τελευταία εβδομάδα. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες επιδόθηκαν σε ένα αχρείαστο παιχνίδι προσφορών, με αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια την επιχείρηση και την εικόνα της» αναφέρει από την πλευρά του ο Γιώργος Τζιαννουδάκης, στέλεχος της εταιρείας παραγωγής premium ελαιολάδου.
Σε αυτό που συμφώνησαν όλοι οι συνομιλητές μας είναι ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στην εγχώρια αγορά ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες τυποποιημένου – επώνυμου προϊόντος, που είναι και αυτό που ζητούν οι διεθνείς αγορές. «Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο βγαίνει στην αγορά ανανεωμένο» αναφέρει ιο κ. Καρπαδάκης, θεωρώντας πως αξίζει να εκμεταλλευτεί κανείς αυτήν την έστω και μικρή κινητικότητα. Βέβαια είναι δύσκολο να ανοιχτεί κανείς στο εξωτερικό, εξηγεί ο κ. Παπαδέλλης, αφού χρειάζεται να βρει έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Αν και δύσκολη αγορά, αποδίδει, αφού σύμφωνα με δικούς του πρόχειρους υπολογισμούς, αν το ελαιόλαδο πωλείται τώρα στα 2 ευρώ το κιλό, τυποποιημένο αποκτά μια προστιθέμενη αξία που μπορεί να ξεπεράσει τα 3,5 ευρώ στην πεντόκιλη συσκευασία, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε πιο «μαζεμένες» συσκευασίες.
Σε κάθε περίπτωση, η εμμονή στο χύμα καθίσταται πλέον αναχρονιστική. «Είναι επικίνδυνη η ενασχόληση με το χύμα ελαιόλαδο. Είναι σαν το χρηματιστήριο, μια πέφτει μια ανεβαίνει. Εμείς που διαχειριζόμαστε την δική μας παραγωγή, δεν έχουμε κανένα λόγο να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι της αγοράς» λέει ο κ. Τζιαννουδάκης.
Λιγοστεύουν τα αποθέματα
Περίπου 260.000 τόνοι ελαιολάδου παράχθηκαν στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μια ποσότητα ελαφρώς χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων που ήθελαν την εγχώρια παραγωγή κάπου ανάμεσα στους 280.000 με 300.000 τόνους. Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αποθέματα της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσουν ως το τέλος της εμπορικής περιόδου 2019/2020 τους 63.000 τόνους, ενώ τα τελικά αποθέματα της Ιταλίας θα περιοριστούν στους 50.000 τόνους.
Από την άλλη η Ισπανία αναμένεται ότι θα βάλει στις αποθήκες της περίπου 600.000 τόνους ελαιολάδου. Σύμφωνα με άλλη έκθεση της Κομισιόν, τα συνολικά αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ότι θα είναι μειωμένα στην έναρξη της επερχόμενης εμπορικής περιόδου, κατά τουλάχιστον 100.000 τόνους.
Στην Ιταλία, η παραγωγή σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, με την συνολική παραχθείσα ποσότητα να υπολογίζεται κοντά στους 365.000 τόνους, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασε τους 175.000. Στην περίπτωση της Ισπανίας, η συνολική παραγωγή θα
αγγίξει τους 1.120.000, σαφώς μειωμένη από τους 1,77 εκατ. που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 2018/19.
Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, η χώρα της Ιβηρικής αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση περίπου 550.000 τόνους, ενώ 510.000 τόνοι αναμένεται ότι θα καταναλωθούν στην Ιταλία. Στην Ελλάδα η κατανάλωση ελαιολάδου για την τρέχουσα περίοδο υπολογίζεται από την Κομισιόν στους 125.000 τόνους.
Κερδίζει αγορές το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο
Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος εμπορικού έτους, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες αλλά και του ενδοκοινοτικού εμπορίου, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν στη Βραζιλία κατά 22%, στην Κίνα κατά 6%, ενώ στον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Ρωσία κατά 4%. Από την άλλη μειώθηκαν οι εισαγωγές στην Αυστραλία (6%) αλλά και στις ΗΠΑ κατά 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές αγορές της ΕΕ, αυτές αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.
Στην περίπτωση των μέσων τιμών παραγωγού τώρα, στην Ισπανία το έξτρα παρθένο πληρώθηκε κοντά στα 2,14 ευρώ το κιλό, μέχρι κατά την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, μειωμένη σε ποσοστό 10% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Για την Ελλάδα, τα στοιχεία του IOC καταγράφουν για την ίδια περίοδο μέσες τιμές στα επίπεδα των 1,90 ευρώ ανά κιλό, μειωμένες σε ποσοστό 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος συγκομιδής.
Αντίστοιχα οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία, κατά την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020, ανήλθαν σε 3,10 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 49%.
Στην ίδια έκθεσή του το IOC εστιάζει στην αγορά της Ιαπωνίας, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εισαγωγική χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μερίδιο 7%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 23,6% συγκριτικά με πέρυσι. Ο βασικότερο προμηθευτής της Ιαπωνίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ισπανία να ελέγχει μερίδιο 29% εξάγοντας στην αγορά αυτή περίπου 45.000 τόνους, ενώ η Ιταλία με μερίδιο 20%, εξάγει 22.998 τόνους. Η Ελλάδα κατάφερε το τελευταίο έτος να ενισχύσει την παρουσία της στην Ιαπωνία, σημειώνοντας αύξηση των ποσοτήτων της κατά 5,5%. Πάντως οι ποσότητες της χώρας βρίσκονται κάτω από τους 1000 τόνους, με την Τουρκία να βρίσκεται στην τρίτη θέση των κύριων προμηθευτών, με 2.590 τόνους.
Πηγή: agronews.gr