Η ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στη βουλή, στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος:
«Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένα προνομιακό πεδίο για εμάς στο ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάτε, εμείς τις μεταρρυθμίσεις, εμείς τις μεγάλες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα έχουμε έναν λόγο παραπάνω και να μιλήσουμε και να επιμείνουμε και να προτείνουμε!
Για εμάς, η διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπήρχε ως σταθερός πυρήνας όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ήταν σταθερή πυξίδα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Αποτυπώθηκε στην Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και διασφαλίστηκε θεσμικά, μέσα από την επιμονή του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την δεκαετία του 1980, ώστε να ενισχυθεί το πολιτικό-συμμετοχικό στοιχείο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Μην ξεχνάτε στο θεσμικό οπλοστάσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνεισέφεραν:
Τη δημοτική αποκέντρωση, με τα Συμβούλια των Διαμερισμάτων, τα Συνοικιακά Συμβούλια, το θεσμό των Παρέδρων, τον θεσμό των Αντιδημάρχων, τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που αντικατέστησαν την κρατική επιχορήγηση.
Και όλα αυτά πότε; Τη δεκαετία του 1980. Για να συνεχίσουμε το 1997- τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην ΤΑ- με τη μεγάλη τομή, το Πρόγραμμα «Ι.Καποδίστριας», με το οποίο θεσμοθετήθηκε η Περιφέρεια ως αποκεντρωμένη μονάδα της κρατικής διοίκησης.
Και τέλος το 2010 με το Πρόγραμμα του «Καλλικράτη», όπου είχαμε την εκ νέου αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του διοικητικού και αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλες οι μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό- πολιτικό πρόσημο, έχουν αναφορά το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις των Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Και μάλιστα μεταρρυθμίσεις σε πείσμα όλων αυτών, που αντιστέκονταν στην εξέλιξη του αυτοδιοικητικού συστήματος, για έναν σύγχρονο αυτοδιοικητικό χάρτη στη χώρα. Σε πείσμα όλων όσων έβαζαν εμπόδια, κοιτώντας μικρο-εκλογικές σκοπιμότητες. Σήμερα, λοιπόν, το νομοσχέδιο που συζητάμε, αγγίζει βαθιά τη Δημοκρατική Παράταξη.
Με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται ο Κλεισθένης, που υπήρξε επί της ουσίας, μια ατυχής ανάμειξη, διαφορετικών εκλογικών συστημάτων ανά αιρετό όργανο του ΟΤΑ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε, αντιμετωπίστηκε ως πολιτικός βατήρας. Βέβαια τα πενιχρά μονοψήφια αποτελέσματα έδειξαν στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι απέτυχε!
Kύριε Υπουργέ,
Πολύ φοβάμαι ότι και σήμερα με την παρούσα κυβέρνηση, σέρνεστε πίσω από άλλες προτεραιότητες & κυρίως μικροκομματικές σκοπιμότητες. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε βαθιά ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό. Και τούτο με σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων, με πραγματική αυτοτέλεια έναντι της κεντρικής εξουσίας, με μελετημένους οικονομικούς πόρους. Γιατί αρμοδιότητες χωρίς πόρους είναι ανεδαφικές. Με μηχανισμούς ελέγχου για την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, καθώς και με πνεύμα φορολογικής αποκέντρωσης.
Ναι, χρειαζόμαστε ένα άλλο, διαφορετικό εκλογικό σύστημα για να υπηρετεί την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας και την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.
Όχι για να υπηρετεί εφήμερες μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Και σ’ αυτό το νομοσχέδιο, αγαπητοί συνάδελφοι, αποτυπώνονται πολλές σκοπιμότητες.
Για εμάς το Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ, είναι θεμελιώδης διαφωνία μας το νέο εκλογικό σύστημα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, με το οποίο θεσμοθετείται η εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% συν μία ψήφο και με την ταυτόχρονη λήψη στη συνέχεια των 3/5 της πλειοψηφίας των Συμβουλίων από τον συνδυασμό του 43% νικητή.
Η θέση μας ξεκάθαρη:
Διαφωνούμε με οποιοδήποτε ποσοστό είναι κάτω του 50% συν μία ψήφο από την Α’ Κυριακή.Το 43% που βλέπουμε να εισάγεται εδώ, οδηγεί σε Διοικήσεις μειοψηφίας.
Όπως σε διοικήσεις μειοψηφίας οδηγούσε και το σύστημα του Κλεισθένη, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πήραν τις απαντήσεις τους στις εκλογές του 2019.
Κύριε Υπουργέ,
Εμείς περιμέναμε να δούμε την διόρθωση αυτής της στρέβλωσης, όμως διαπιστώνουμε την ίδια συνταγή σε επανάληψη!
Διαφωνούμε με τη μείωση των αιρετών στα Δημοτικά, Κοινοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Διαφωνούμε και με την υπέρμετρη αύξηση των υποψηφίων έως 150%. Εδώ έχω μια απορία που θα βρεθούν τόσοι υποψήφιοι!
Διαφωνούμε με την υπέρμετρη αύξηση των παραβόλων. Και τούτο – διότι όλα αυτά μαζί, οδηγούν στη δημιουργία «ισχυρών παικτών» στην εκλογική αρένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό του θεσμού. Αντιθέτως, ίσως μας οδηγήσει και σε καταστάσεις με πολιτικές ή οικονομικές εξαρτήσεις. Και τούτο διότι, δεν διασφαλίζεται η ακηδεμόνευτη και η ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα: Αφορά τη σταυροδοσία των Δημοτικών Συμβουλίων.
Διαφωνούμε πρώτον – με την αλλαγή που εισάγεται, για τη σταυροδοσία των Δημοτικών Συμβούλων στους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Καταργείται η υποχρεωτική σταυροδοσία υποψηφίων Συμβούλων από την εκλογική περιφέρεια στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος ο δημότης.
Διαφωνούμε, επίσης και με την πρόβλεψη να αναγράφονται όλοι μαζί ανεξαιρέτως εκλογικής περιφέρειας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Και αναρωτιέμαι λοιπόν: Τι πετυχαίνει η κυβέρνηση;
Ακυρώνει την ύπαρξη εκλογικών περιφερειών εντός του Δήμου και στρεβλώνει την εκπροσώπηση, ανοίγοντας δρόμο σε όσους έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κύριε Υπουργέ,
Στην εκλογή δημοτικών συμβούλων, θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη για την εκλογή όσων έχουν διατελέσει δήμαρχοι για πάνω από δύο θητείες, είτε σε καλλικρατικό είτε σε καποδιστριακό δήμο. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της εμπειρίας τους στην αυτοδιοίκηση και πρόκειται για μια διάταξη που υπήρχε στο προσχέδιο του Νομοσχεδίου. Θα πρέπει να το ξαναδείτε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το συμπέρασμα που εξάγουμε είναι, ότι ενώ έχει η κυβέρνηση τον χρόνο να επεξεργαστεί μια μακρόπνοη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια μεταρρύθμιση που θα διορθώνει τις στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί, θα λύνει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και θα θωρακίζει με επαρκείς πόρους την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να επιτελέσει το αναπτυξιακό και κοινωνικό της έργο, περιορίζεται και υπόκειται σε εκλογικές σκοπιμότητες και μόνο.
Κατόπιν τούτων, δεν μπορούμε παρά να το καταψηφίσουμε».