Μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις για την μεταφορά φθηνής ενέργειας, πυρηνικά και υδρογονάνθρακες ρίχνει στην μάχη της ακρίβειας η κυβέρνηση, επανασχεδιάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της χώρας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του newmoney, με τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου να προκαλούν ισχυρό σοκ και να σκορπούν νευρικότητα και σύγχυση στην αγορά που για σήμερα διαμορφώνουν τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η χώρα μας οργανώνει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια, η οποία δοκιμάζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις που δημιουργούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο χωρίς προηγούμενο.
Εν αναμονή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ακρίβεια που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν, η κυβέρνηση εντείνει τις διεργασίες για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, συνεχίζοντας παράλληλα την πολιτική των επιδοτήσεων και για τον Μάρτιο με ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός μάλιστα ότι τα περισσότερα από τα προτεινόμενα σχέδια δεν αποτελούν γρήγορες λύσεις αλλά θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, η κυβέρνηση μουδιασμένη από το σοκ των ανατιμήσεων αναζητά σωσίβιο σωτηρίας έστω και σε μέτρα μακροπρόθεσμης ασφάλειας.
Με εξαίρεση τις νέες υποδομές LNG στην Αλεξανδρούπολη και στους Αγίους Θεοδώρους που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο έως το 2025, και τον λιγνίτη που η ΕΕ ξαναφέρνει στο προσκήνιο μεσούσης της Ουκρανικής κρίσης, ούτε οι υδρογονάνθρακες αλλά ούτε και τα πυρηνικά είναι λύσεις που μπορούν να στηρίξουν άμεσα το ενεργειακό μείγμα της χώρας και να δημιουργήσουν νέες πηγές εφοδιασμού.
10 δισ. το κόστος μιας πυρηνικής μονάδας
Όπως έλεγε πρόσφατα κορυφαίος παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, το κόστος για 1.000 MW πυρηνικής ενέργειας για μια νέα μονάδα ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ με χρόνο κατασκευής τα 8 χρόνια. Όταν για μία μονάδα φυσικού αερίου άνω των 800 MW το, κόστος δεν είναι πάνω από 400 εκ. ευρώ και η περίοδος κατασκευής είναι περίπου 3 χρόνια.
Τα πυρηνικά, έβγαλε από την «ναφθαλίνη» η Κομισιόν λόγω ενεργειακής κρίσης και επικαιροποίησαν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Βουλγαρίας περί ελληνικού ενδιαφέροντος για το νέο πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει να κατασκευάσει. Ένα θέμα που η ελληνική πλευρά κρατά προς ώρας χαμηλούς τόνους.
Την κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα ενεργειακά σχέδια που θα αντικαταστήσουν σταδιακά το ρωσικό αέριο, επιβεβαιώνουν τις τελευταίες μέρες οι ανακοινώσεις δύο νέων πρότζεκτ.
Πρόκειται για την δεύτερη μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade αλλά και την νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου που αναβιώνει το προ 12ετίας σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου.
Η νέα δίδυμη πλωτή μονάδα θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ενώ θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως. Ο όμιλος Κοπελούζου που διαθέτει το 20% της Gastrate βρίσκεται και πίσω από το μεγάλο σχέδιο Elica Interconnection, το οποίο θα μεταφέρει 100% «πράσινη» ενέργεια παραγόμενη από τα 61GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προγραμματίζει η Αίγυπτος μέχρι το 2035. Ένας ακόμη πυλώνας της εθνικής στρατηγικής απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο αποτελεί η αναζωπύρωση της συζήτησης για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ένα σχέδιο που μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο θνησιγενές και για το οποίο τις προηγούμενες μέρες υπήρξε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Η μεταστροφή της ελληνικής κυβέρνησης είχε φανεί προ τριμήνου, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων στην αγορά και αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ο πόλεμος όμως των 13 ημερών που μετεξελίσσεται και σε έναν σκληρό ενεργειακό πόλεμο που πολιορκεί όλη την Ευρώπη, επιταχύνει τις εξελίξεις και ξανασχεδιάζει τις πηγές εφοδιασμού με τον πιο βίαιο τρόπο.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ετοιμάζει αυστηρότερες κυρώσεις με τηλεγράφημα του Bloomberg να αναφέρει χθες βράδυ ότι επίκεινται απόφαση της ΕΕ που θα βάζει στοπ σε εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 80%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο θα ανακοινωθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος είναι να αντικατασταθεί ένα μεγάλο μέρος από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που εισάγονται κάθε χρόνο από τη Ρωσία, με 112 δισ. κυβικά μέτρα από άλλες πηγές.
Αβεβαιότητα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Οι ανατιμήσεις που προκαλεί η τεράστια αβεβαιότητα με την Ρωσία είναι η μία όψη του νομίσματος που επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στους καταναλωτές. Η άλλη είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που γυρνούν μαζικά την πλάτη στο Κρεμλίνο.
«Προς το παρόν συνεχίζουμε την συνεργασία με τους Ρώσους αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθήσει την πολιτική των εταίρων της είμαστε αναγκασμένοι να πράξουμε το ίδιο» ανέφερε πρόσφατα παράγοντας ελληνικού ομίλου με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ρωσία.
Όπως σημείωνε σήμερα η Ρωσία εισπράττει από την ΕΕ περί τα 186 δισεκατομμύρια ευρώ από την προμήθεια φυσικού αερίου, με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να είναι πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα συμβεί αν η δύση αποφασίσει να σκληρύνει την στάση της προς την Ρωσία επιβάλλοντας ισχυρότερες κυρώσεις ή αν τερματιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με αέριο.
Με τον κίνδυνο να είναι υπαρκτός οι αγορές αντιδρούν, με αποτέλεσμα οι τιμές να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να μεταφέρουν πρωτοφανή βάρη στους καταναλωτές. Χθες η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τα 345 ευρώ/MW ενώ το πετρέλαιο έφτασε μια ανάσα από τα 140 ευρώ το βαρέλι με την εκτίμηση της Ρωσικής κυβέρνησης ότι θα εκτιναχθεί στα 300 δολάρια εάν επιβληθεί εμπάργκο από την δύση.
Όμως παρόλα αυτά, οι φωνές για απεξάρτηση από τους Ρώσους πληθαίνουν με εξαίρεση την Γερμανία η οποία ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΕ δεν είναι ακόμη σε θέση να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό αέριο. Τις προηγούμενες μέρες και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στις προτάσεις που κατέθεσε για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης από τη Ρωσία ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μην ανανεωθούν ευρωπαϊκά συμβόλαια με την Gazprom που λήγουν μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για συμβόλαια ύψους άνω των 15 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ήτοι περίπου το 12% της ρωσικής ροής προς την Ευρώπη.
Χθες και η κυβέρνηση της Ιταλίας που σήμερα θα εμφανίσει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις τιμές ηλεκτρισμού, πλησίον των 600 ευρώ/MW, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τις εισαγωγές αερίου κατά 50% έως τα μέσα του έτους, αναζητώντας νέες πηγές εισαγωγών αερίου, ενισχύοντας την εσωτερική παραγωγή και επαναλειτουργώντας ανθρακικές μονάδες.