Για τις πρώτες ημέρες της επιδήμιας του κορωνοϊού στο πανεπιστημιακό νοσσοκομείο του Ρίου μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Μεταξύ άλλων ανέφερε, «οι πρώτες ημέρες ήταν τρομακτικές. Ήρθαν 30 κρούσματα βαριά. Όταν ελήφθησαν τα μέτρα στο μυαλό μας ήταν τα κακά σενάρια. Ευτυχώς επικράτησε το καλό σενάριο» είπε αρχικά ο κ. Γώγος για το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκαν 65 ασθενείς με COVID 19 «και είχαμε 4 θανάτους».
«Στην αρχή υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Εμείς είχαμε την αρχική αυτή τρομακτι΄κη έκρηξη που υπήρξε αλλά γρηγορα με την ιχνηλάτηση που έγινε υπήρξε η περιχαράκωση των ασθενών. Μας έδωσε την ελπίδα ότι το πράγμα θα μαζευτεί γιατί στην αρχή υπήρχε κίνδυνος να απλωθεί σε Αμαλιάδα, Ζάκυνθο και αλλού» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.
Όπως είπε, μάλιστα, «καταφέραμε να μην απλωθεί στους νομούς αυτούς. Ήμασταν τυχεροί γιατί σε ορισμένους δήμους είχαν δημάρχους γιατρούς».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο ο κ. Γώγος το χαρακτήρισε το «πιθανότερο» σενάριο εξηγώντας ότι «με τις ιογενείς λοιμώξεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες». «Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι λίγες μεταλλάξεις δείχνουν ότι γίνεται λιγότερο ισχυρός ο ιός αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί έχουν περάσει μόνο 3 μήνες. Δεν ξέρουμε αν θα είναι σαν τη γρίπη, σαν τον MERS ή κάτι άλλο».
Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι «είμαστε κοντά» στο εμβόλιο «μέχρι το τέλος του χρόνου» ενώ για την ζέστη είπε ότι «δεν ξέρουμε αν καταστρέφει τον ιό αλλά σίγουρα βοηθάει».
Εξήγησε επίσης για τα αεροπλάνα και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν κενά καθίσματα ότι «έχουν ειδικά φίλτρα ΗΕΡΑ που απορροφούν σε ένα μεγάλο ποσοστό (90%) παθογόνους οργανισμούς».
Πηγή: protothema.gr