Ο Παλαιστίνιος Μόνιμος Παρατηρητής στον ΟΗΕ πρέσβης Ριγιάντ Μανσούρ ξέσπασε σε κλάματα όταν μιλούσε στη γενική συνέλευση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, ιδιαίτερα τα παιδιά που λιμοκτονούν εξαιτίας του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ.
Εμφανώς συντετριμμένος, ο Μανσούρ προσπαθούσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του στη μέση της ομιλίας του, καθώς περιέγραφε τα βάσανα των παλαιστινιακών οικογενειών. Μάλιστα, εξιστόρησε την τραγική περίπτωση της Δρ Alaa al-Najjar, της Παλαιστίνιας γιατρού που έχασε τα εννέα από τα 10 παιδιά της αφού έφτασαν στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν.
«Δεκάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Οι εικόνες των μητέρων να αγκαλιάζουν το ακίνητο σώμα τους, να τους χαϊδεύουν τα μαλλιά, να τους μιλάνε, να τους ζητούν συγγνώμη, είναι αφόρητες. Πώς θα μπορούσε κανείς να ανεχτεί αυτή τη θλίψη;» είπε με τρεμάμενη φωνή.
«Έχω εγγόνια… Ξέρω τι σημαίνουν για τις οικογένειές τους», είπε εμφανώς ταραγμένος ο Μανσούρ μιλώντας για παλαιστινιακές οικογένειες που χάνουν μικρά παιδιά από την πείνα.
Ο Ριγιάντ Μανσούρ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως όπλο πολέμου, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό της βοήθειας ως «συλλογική τιμωρία μέσω λιμού».
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε ρίζες σαν λαός στην Παλαιστίνη περισσότερο από τα ελαιόδεντρα. Δεν θα φύγουμε ποτέ. Δεν θα μαραζώσουμε. Μένουμε στην πατρίδα μας και θα επιτύχουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα μας αργά ή γρήγορα» ανέφερε ο κ. Μανσούρ.
Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Σίγκριντ Κάαγκ, προειδοποίησε ότι η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Τόνισε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός διατρέχει κίνδυνο, καθώς οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές. Ζήτησε επίσης άμεση και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και σημαντική αύξηση των παραδόσεων βοήθειας.
Η κ. Κάαγκ επισήμανε ότι η λύση των δύο κρατών βρίσκεται «στην εντατική», λόγω της κλιμάκωσης των εποικισμών, των κατασχέσεων γης και της βίας των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Αν δεν αναστραφεί αυτή η πορεία, προειδοποίησε, η δυνατότητα εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών ενδέχεται να εξαφανιστεί.
Επίσης, αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσκεψη που θα συνδιοργανώσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο για το θέμα. Η κ. Κάαγκ τόνισε ότι η διάσκεψη αυτή δεν πρέπει να εξελιχθεί σε άσκηση ρητορικής, αλλά να δώσει ουσιαστική ώθηση για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη της λύσης δύο κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η ελληνική παρέμβαση
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης ζήτησε την άμεση, πλήρη και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, καθώς ολόκληρος ο πληθυσμός της διατρέχει τεράστιο κίνδυνο λιμού και τόνισε ότι η μερική επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν επαρκεί.
Εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επίθεση εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εργαζομένων στην χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και υπογράμμισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης εκεχειρίας όπως και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ο κ. Σέκερης τόνισε ακόμη ότι η Διάσκεψη του Ιουνίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ενωμένων Εθνών.
Ένταση μεταξύ Ισραήλ και ΟΗΕ για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα
Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι προσπαθούν να «εμποδίσουν» τη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταφέρει και να διανείμει τις περιορισμένες ποσότητες που εγκρίνουν οι ισραηλινές αρχές.