Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής, Δημοτικός Σύμβουλος Αμφιλοχίας, τ Αντιδήμαρχος Νίκος Χούτας στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου.
Ως αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, πώς κρίνετε την μέχρι σήμερα περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης;
Η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης στο διάστημα της θητείας της, αδιαμφισβήτητα αποτυπώνεται -άρα κρίνεται- στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ν.4685/2020). Είχα σημειώσει τότε ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία με την εποχή του. Πως αλλιώς να αξιολογηθεί ένα νομοθέτημα το οποίο δεν προστατεύει τη γη υψηλής παραγωγικότητας, δεν δίνει προοπτικές ανάπτυξης στους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ ευνοώντας τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, νομιμοποιεί τις οικιστικές πυκνώσεις στα δάση, καταργεί την υποχρεωτική υποβολή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων από επενδυτές και παύει την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών η οποία ασκείται κεντρικά, κόντρα σε κάθε έννοια αποκέντρωσης. Ως αιρετός της αυτοδιοίκησης θα σας έλεγα ότι το νέο σύστημα διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών δεν διασφαλίζει τον έλεγχο και την προστασία τους. Συνεπώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει μια περιβαλλοντική πολιτική προσανατολισμένη στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας και όχι της προστασίας και αξιοποίησης του, επιλέγοντας να κινηθεί στα κρίσιμα αυτά ζητήματα χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, την πανεπιστημιακή κοινότητα (Τμήματα Περιβάλλοντος), την τοπική αυτοδιοίκηση και τους περιβαλλοντικούς φορείς.
Στο Κίνημα Αλλαγής έχετε πει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία Πράσινη Συμφωνία. Ποια είναι η πρόταση του κόμματός σας;
Η παράταξη μας εισήγαγε κεντρικά στο πολιτικό λεξιλόγιο την έννοια της πράσινης ανάπτυξης, κατοχυρώνοντας συνταγματικά την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τις επενδυτικές δράσεις και ιδρύοντας για τους λόγους αυτούς, το 2009, ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Να ανακαλέσω στο σημείο αυτό στη μνήμη σας το ν.3851/2010 με τον οποίο παρέχονταν σε μικρούς επενδυτές η δυνατότητα υλοποίησης έργων ΑΠΕ. Σήμερα ζούμε τη μετάβαση της Ευρώπης από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία. Μιλάμε δηλαδή για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Στο Κίνημα Αλλαγής προσβλέπουμε σ’ ένα πρότυπο ανάπτυξης το οποίο έχει θεμελιώδη αρχή του μια Πράσινη Συμφωνία για δίκαιη παροχή των ενεργειακών αγαθών. Είμαστε υπερ της απολιγνιτοποίησης της οικονομίας προτείνοντας όμως μέτρα ώστε να μην μείνουν έκθετες περιοχές της χώρας στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Στηρίζουμε επίσης το δικαίωμα του αγρότη και του μικρού και μεσαίου παραγωγού στις επενδύσεις ΑΠΕ, πρεσβεύοντας τις αρχές μιας ενεργειακής δημοκρατίας.
Η επικείμενη Συνδιάσκεψη του ΚινήματοςΑλλαγής τι στόχο θα έχει; Τι σηματοδοτεί και ποια είναι τα κρίσιμα διακυβεύματα;
Στόχος της Συνδιάσκεψης θα είναι να εκφράσουμε την προοδευτική αντίληψη για την εποχή. Ορισμένα από τα διακυβεύματα για το περιβάλλον και την ενέργεια, αναφέρθηκαν ήδη. Η αποκρυστάλλωση της πολιτικής μας ταυτότητας σ’ αυτά και άλλα μείζονα ζητήματα, όπως η ισχύς του κοινωνικού κράτους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αναβάθμιση της έρευνας και της εκπαίδευσης είναι ένα στοίχημα πριν από την πρόκληση του ανοίγματος στην κοινωνία και ειδικότερα στη νεότερη γενιά η οποία αναζητά σύγχρονες ιδέες, πρακτικές λύσεις κι’ έναν ευθύ πολιτικό λόγο. Από την άποψη αυτή η Συνδιάσκεψη σηματοδοτεί μια αφετηρία.