Με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και έως εννέα άτομα από δύο οικογένειες θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ως προς την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γεωργίας Σαδανά στο protothema.gr, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των ειδικών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον τρόπο συμπεριφοράς όσων συγκεντρωθούν σε σπίτια για το εορταστικό τραπέζι, τονίζοντας ωστόσο, ότι η ενδεδειγμένη τακτική είναι να μην πραγματοποιήσουμε επισκέψεις, καθώς τα σπίτια, οι κλειστοί χώροι, αποτελούν σημαντική εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.
Αν, ωστόσο, επιλέξει μία οικογένεια να επισκεφθεί άλλο σπίτι, καλό θα είναι να ακολουθήσει κάποιους κανόνες για την ασφάλειά της. Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στις δηλώσεις της κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, αναφέρθηκε σχετικά: «Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά. Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Είναι τεράστια διαφορά. Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη. Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού. Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει».
Σε αναφορά της για τα σχολεία, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στόχος είναι να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και εκπνέει η τελευταία παράταση του lockdown.
Στην συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και παραμένει μεγάλο στοίχημα οι επόμενες δύο εβδομάδες. Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις. Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα. Nα μην μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό, ποτήρια, κουτάλια, πηρούνια, πιάτα. Ενώ καλό θα ήταν να σχηματίσουμε μια κοινωνική φούσκα, να συναντησουμε τις ίδιες ομάδες ανθρώπων».
Το click away και η λειτουργία της αγοράς
Διαφορετικές ταχύτητες καταγράφηκαν από πλευράς του καταναλωτικού κοινού με αφορμή την επανεκκίνηση – μερική έστω – του λιανεμπορίου, μετά από έναν μήνα και πλέον αποχής από τις αγορές.
Αφενός η περίοδος προσαρμογής των εμπορικών επιχειρήσεων στο νέο σύστημα της ηλεκτρονικής παραγγελίας και παράδοσης εκτός («click away») και αφετέρου η ανάγκη εξοικείωσης των καταναλωτών με τις νέες αγοραστικές διαδικασίες είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροί τζίροι στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κτλ), ενώ με τηλεφωνικές παραγγελίες κινήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στις επαρχιακές πόλεις της χώρας.
Σε γενικές γραμμές, «το «click away» πήγε πολύ καλά την πρώτη μέρα» εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς το περίπου το 40% των νέων παραγγελιών που θα παραδίδονταν με ταχυμεταφορά θα τα παραλάβουν οι καταναλωτές με το νέο σύστημα εξήγησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ως συνέπεια αυτού και την αποφόρτιση των εταιριών ταχυμεταφοράς. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως αν άνοιγε πλήρως σήμερα το λιανεμπόριο, θα φτάναμε τους 1.000 νεκρούς την μέρα από τον Ιανουάριο και μετά, με βάση το σχετικό αλγόριθμο.
Παράλληλα, κλειστά παραμένουν και τα εμπορικά κέντρα, αλλά μπορούν να διαθέτουν προϊόντα σε περιμετρικούς, εξωτερικούς χώρους μέσω «click away» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, με τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια να έχουν τεθεί μόνο σε κανονική λειτουργία από σήμερα. Ειδικά, στα τελευταία, βροχή χτυπούν τα τηλέφωνα, με τις λίστες με τα ραντεβού να έχουν σχηματιστεί ήδη μέχρι την Πρωτοχρονιά σε καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εντοπίζοντας, μάλιστα, φαινόμενα «πειρατικής» κομμωτικής και υπηρεσιών μανικιούρ, το «πράσινο φως» άναψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για την επαναλειτουργία αύριο επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών μανικιούρ – πεντικιούρ σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για:
· Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ / ΚΑΔ 96.02.13.04
· Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών / ΚΑΔ 96.02.13.05
ενώ απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους από αύριο είναι:
· οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
· Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
· Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
· Υποχρεωτική χρήση γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό εργασίας.
· Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
· Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές, 20 και 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ως άνω ωράριο.
«Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στον χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα, όπως φαίνεται και με μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) το Σαββατοκύριακο. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον» εξήγησε ο κ. Πέτσας, ο οποίος, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε το ίδιο γενναιόδωρος στο ζήτημα των μετακινήσεων αναφορικά με το εορταστικό ρεβεγιόν. Παρά την περιρέουσα ατμόσφαιρα περί επέκτασης του χρόνου παραμονής εκτός σπιτιού την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, «σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί» προειδοποίησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ένα μικρό παράθυρο για μεγαλύτερο αριθμό ιερών ακολουθιών φαίνεται πως διανοίγεται με την νέα επικοινωνία που θα έχουν σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμος, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της
Παράλληλα, ανοιχτή επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου φέρονται να έχουν αποστείλει 227 ορθόδοξα σωματεία από όλη τη χώρα, ζητώντας «να ανοίξουν οι εκκλησίες με κριτήρια αναλογικότητας». Συγκεκριμένα, να υπάρξει «σχετική τροποποίηση των απαγορεύσεων που ανακοινώθηκαν και να επέλθει τουλάχιστον μια εξίσωση των μέτρων για ελεύθερη λειτουργία των Ιερών Ναών, σύμφωνα με τα μέτρα που τηρούνται και σε άλλους χώρους που κρίθηκε αναγκαίο να ανοίξουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών», αναφέρουν.
Περισσότερο, ωστόσο, και από τις εκκλησίες -οι οποίες θα λειτουργήσουν με 9 άτομα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με 25 άτομα οι Μητροπολιτικοί ναοί αντίστοιχα- τους επιστήμονες προβληματίζει το εορταστικό ρεβεγιόν. Υπάρχει «ενδοοικογενειακή διασπορά» επαναλαμβάνει ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προτείνοντας να παρακαθίσει στο τραπέζι των γιορτών η στενή οικογένεια, ενώ την ίδια εικόνα μετέφερε από συζητήσεις του με επιστήμονες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Το ρεβεγιόν είναι ο μεγαλύτερος τρόμος των γιατρών. Αν τους ρωτήσετε τι φοβούνται περισσότερο και από την λιανική πώληση, αυτό είναι το ρεβεγιόν», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ακόμη «βαρύ» στη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν μία οικογένεια για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. «Είναι μια Πρωτοχρονιά. Του χρόνου την Πρωτοχρονιά θα είμαστε με πολλές οικογένειες μαζί», κατέληξε.