Στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας αποβλέπουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση του τέταρτου πανδημικού κύματος, καθώς τα κρούσματα βαίνουν μέρα με τη μέρα αυξανόμενα, φτάνοντας χθες τα 3.109.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κορύφωση του τέταρτου κύματος τοποθετείται εντός του Αυγούστου, «είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα η Ελλάδα να εξακολουθήσει να δείχνει την εικόνα συγκροτημένης χώρας που ελέγχει την πανδημία, έτσι ώστε ολόκληρη η τουριστική μας βιομηχανία και ο μήνας «καρδιάς» για αυτήν, που είναι ο Αύγουστος, να λειτουργήσει κανονικά» εξήγησε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, γυρίζοντας αντίστροφα την κλεψύδρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των νέων περιορισμών, από κοινού με τους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλη Κικίλια και Κυριάκο Πιερρακάκη αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το protothema, το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Υγείας, αλλά και της Ψυχαγωγίας μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, σε συνέχεια και του μηνύματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνοδεύεται από αυστηρές κυρώσεις, αλλά και ψηφιακά εργαλεία, δηλαδή την ειδική εφαρμογή covidfree.gr, προκειμένου να διασταυρώνεται η πιστότητα ή μη των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να διευρυνθούν τόσο η λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όσο και οι νέοι περιορισμοί, καθώς υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο ακόμη και για 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα. «Τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο Καθηγητής, παρατηρώντας πως «οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό».
Προλαμβάνοντας καταστάσεις, το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους επαγγελματίες της Υγείας έχει ως εξής:
Μέχρι τις 16 Αυγούστου:
Θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού όλο το προσωπικό (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα):
• Των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης,
• Των Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,
• Των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,
• Των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,
• Των Θεραπευτηρίων Χρονίως Πασχόντων,
• Των κλειστών δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,
• Των Ιδρυμάτων Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων,
• Των Οικοτροφείων,
• Ειδικών Ιδρυμάτων,
• Των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,
• Των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,
• Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.
Κυρώσεις- Κανόνες:
- Άρνηση και αποχή από την εμβολιασμό θα ισούται με αποχή από την εργασία του άνευ αποδοχών.
- Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.
Πρόστιμα:
• Σε περίπτωση παραβίασης σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και
• σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.
Από την 1η Σεπτεμβρίου και εξής:
Ολοκλήρωση πρώτης δόσης στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του προσωπικού:
• προσωπικού,
• υγειονομικού,
• διοικητικού και λοιπού,
σε:
• Ιδιωτικές και δημόσιες δομές Υγείας
• Διαγνωστικά Κέντρα
• Κέντρα Αποκατάστασης,
• Κλινικές,
• Νοσοκομεία,
• Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Κυρώσεις -Κανόνες:
- Προσλήψεις σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας σε προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.
- Σύσταση Υγειονομικών Επιτροπών ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με αντικείμενο την αξιολόγηση αιτημάτων απαλλαγής από τον εμβολιασμό.
- Δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους με πλήρη δικαιώματα για όσους τελικά εμβολιαστούν.
Αναφορικά με τους στρατεύσιμους, αλλά και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, παρότι σε αυτή τη φάση ο εμβολιασμός ενέχει εθελοντικό χαρακτήρα, με διευκολύνσεις εμβολιασμού ακόμη και εντός των μονάδων, οι εμβολιασμένοι και οι συμμετέχοντες στον εμβολιασμό στο εξής θα λαμβάνουν πενθήμερη άδεια. Η σχετική απόφαση έγκειται στην «ομαδική ζωή» στο στρατό, αλλά και στον νεανικό πληθυσμό, δηλαδή τους στρατεύσιμους, τους οποίους απειλεί περισσότερο η μετάλλαξη Δέλτα. Η ραγδαία μετάδοση της τελευταίας στις νεαρές ηλικίες επαναφέρει τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών, ούτως ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μαζική διασπορά του ιού στην νεολαία.
Ήλιος, θάλασσα και πανδημία
Ταυτόχρονα, συνθετότερο καθίσταται εκ των πραγμάτων το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας και των κέντρων διασκέδασης, καθώς οι αρχικοί σχεδιασμοί αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη λόγω της κατακόρυφης ανόδου των κρουσμάτων, τη στιγμή που οι νέοι κανόνες λειτουργίας έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη διαφύλαξης και της διεθνούς εικόνας της χώρας στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου χθες, στόχος της χώρας για τους ξένους επισκέπτες είναι «η φιλοξενία, η ασφάλειά τους και η υγειονομική τους κάλυψη» ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Η προσπάθεια, μάλιστα, να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας «καθάρες», αλλά και να περιοριστεί γρήγορα η υπερμετάδοση του ιού, επαναφέρει τις σκέψεις για υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test όλων των πολιτών που επιστρέφουν στην εργασία τους από διακοπές. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται και από το γεγονός ότι ο εκάστοτε εργοδότης (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) νομιμοποιείται πλέον να ζητά πληροφορίες αναφορικά με την ανταπόκριση ή των εργαζομένων του στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε χθες.
Αναφορικά με τους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αυτοί διαχωρίζονται στο εξής σε:
· Μεικτοί – με την παρουσία εμβολιασμένων και μη πολιτών ταυτόχρονα – και θα λειτουργούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους,
· Αμιγείς – με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων πολιτών – το μέτρο αφορά όλους τους κλειστούς χώρους.
Μέχρι τις 31 Αυγούστου:
Επιτρέπεται σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
Στον αντίποδα, από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου:
Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με πληρότητα 85%:
• οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας,
• τα εστιατόρια,
• οι κινηματογράφοι,
• τα θέατρα
Κανόνες – Κυρώσεις:
• Τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας και με τα μέτρα προφύλαξης.
• Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, θα λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
• Μεικτές ή αμιγείς μπορούν να είναι μόνο επιχειρήσεις που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία.
Πανηγύρια
Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης και υπάγονται στο εξής στα γενικά προστατευτικά μέτρα.
Αθλητισμός
Οι αθλητικοί αγώνες θα παρακολουθούνται μόνο από εμβολιασμένους τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους με χωρητικότητα 80% επί του συνόλου, από την οποία το 5% θα είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε self test.
Ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.
Ανήλικοι
Στους αμιγείς χώρους, δηλαδή στους χώρους μόνο για εμβολιασμένους, θα μπορούν να μπαίνουν και ανήλικοι με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test.
Πρόστιμα:
Πρώτη παράβαση:
•Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.
•Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.
Δεύτερη παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.
Τρίτη παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
Social Media για καταγγελίες
Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση, δηλαδή μέσω ανάρτησης στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης.