Παρατηρείτε μη φυσιολογικό πρήξιμο στο γόνατο μετά από περπάτημα ή ελαφριά σωματική δραστηριότητα; Έχετε οστεοαρθρίτιδα και αποφεύγετε τον γιατρό επειδή δεν θέλετε να κανετε επέμβαση στο γόνατο;
Ηαρθροπλαστικηγόνατοςhttps://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη θεραπεία για την αρθρίτιδα.
Πολλοί ασθενείς ανακτούν έως και το 90% της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής τους μετά την επέμβαση. Υπάρχουν δύο μηνίσκοι στο γόνατό σας, οι οποιοι αποτελούνται από σκληρό χόνδρο που προσαρμόζεται στα οστά σας. Εάν αυτοι σχιστούν ή φθαρούν, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους και προκαλούν έντονο πόνο. Εάν οι ρήξεις χόνδρου προκαλούνται λόγω ηλικίας και όχι λογω τραυματισμού, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιζονται σταδιακα. Είτε έχετε ρήξη μηνίσκου είτε οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση γόνατος.
Πριν από οποιαδήποτε χειρουργικη επέμβαση, θα χρειαστεί να συζητήσετε μια σειρά θεμάτων με τον ορθοπεδικο ή τον χειρουργό σας. Ο γιατρος θα κάνει μια αξιολόγηση του γόνατός σας μεσω διαφορων εξετασεων, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών ή άλλων τεχνικών απεικόνισης. Φάρμακα όπως η ασπιρίνη που μπορει να παίρνετε για να αντιμετωπίσετε τον πόνο και το πρήξιμο στο γόνατο μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να πήζει το αίμα – φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ο ορθοπεδικοςhttps://www.grigoriosavramidis.gr/ μπορεί να σας παραπέμψει σε χειρουργό ωστε να επεμβει αρθροσκοπικα, εισαγωντας μια μικρή καμερα στο γόνατο και με αυτο τον να μπορεσει να σας προτεινει την καλυτερη διαδικασια αποκαταστασης.
Η αρθροσκοπηση γόνατος έχει σημειωσει μεγαλη προοδο εδώ και 50 χρόνια. Οι ασθενείς ήταν ευχαριστημένοι με τον βαθμο ευλυγισίας που ειχαν στο γόνατο. Τώρα, πολλοί ασθενείς αποκτούν μεγαλυτερη ευελιξία, με μεγαλύτερη αίσθηση περιστροφής του γόνατος και πλήρη ανακούφιση από ρήξεις χόνδρου, πόνο και πρήξιμο στην περιοχη. Η επιθετική φυσιοθεραπεία είναι απαραίτητη μετά από την αρθροσκόπηση γόνατος ωστε να αποκτήσετε ξανα πληρη κινητικότητα. Δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και η κολύμβηση προάγουν την ενίσχυση της δύναμης στους μηριαίους και στον τετρακέφαλο.
Η ανάρρωση από την αρθροσκόπηση γόνατος είναι ταχύτερη τώρα επειδή η διαδικασια είναι λιγότερο επεμβατική. Απαιτείται μόνο μια μικρή τομή 9 cm και δεν απαιτούνται τομές στον τετρακέφαλο. Η επέμβαση αντικατάστασης γόνατος δεν είναι τόσο αφόρητη όσο πιστευετε – στην πραγματικότητα η ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο στο γόνατο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε και βήματα που θα πρέπει να κάνετε όταν τελειώσει η επέμβαση για να ανακτήσετε την κινητικότητά σας, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία, η επιτυχής έκβαση καθορίζεται από τη στάση και την προθυμία του ασθενούς να κάνει την απαραίτητη θεραπεία. Με βάση την εμπειρία τους, πολλοί γιατροί έχουν κάπως χαμηλές προσδοκίες ανάκαμψης και μπορεί να μην είναι πολύ ενθαρρυντικοί. Εναπόκειται στον ασθενή να βρει και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα άσκησης που έχει ήδη δείξει αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Εξίσου σημαντικό είναι να βρεθεί ένας εκπαιδευτής που έχει θετική στάση απέναντι στην ανάρρωση από την επέμβαση στο γόνατο και μπορεί να διδάξει σε οποιονδήποτε την ίδια νοοτροπία. Η πίστη ότι μπορεί να γίνει και η συνεργασία με κάποιον που έχει ήδη επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι το κλειδί για την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες και την απαλλαγη από τον πόνο.