Δραματική η εικόνα στα πέριξ της Αμφιλοχίας, μεγάλη κάμψη παραγωγής αναμένεται και στο Μεσολόγγι.
Τη μεγαλύτερη σε όγκο παραγωγή ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα διατηρεί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο πληθαίνουν όσο περνά ο καιρός τα μηνύματα από έμπειρους παραγωγούς της περιοχής και γεωπόνους, που κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρσι.
Όπως τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ένας μεγαλοπαραγωγός ελιάς Καλαμών από το χωριό Στάνος, ο κ. Χρύσος Καρακώστας, πρέπει ο ΕΛΓΑ με υπευθυνότητα να εξετάσει την ένταξη της περιοχής σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, καθώς φέτος αναμένονται, ιδιαίτερα στην Αμφιλοχία, πολύ μεγάλα ποσοστά ακαρπίας, που εκτιμώνται τώρα κι άνω του 70%. Ο ίδιος παραγωγός, όπως πρόσθεσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, έχει απευθυνθεί ήδη στα κεντρικά του Οργανισμού στο Αγρίνιο για το θέμα, που πρώτος ανέδειξε ο ΑγροΤύπος, εδώ και καιρό.
Λίγο καλύτερη από το δήμο Αμφιλοχίας, την ίδια ώρα, λίγο πριν την ανθοφορία που αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, φαίνεται να είναι η κατάσταση στο Μεσολόγγι, όπου κι εκεί όμως αγρότες και γεωπόνοι, περιμένουν μεγάλη μείωση της παραγωγής, μεταξύ άλλων και λόγω των εναλλαγών της θερμοκρασίας, το περασμένο διάστημα, όπως τονίζουν.
Σύμφωνα, τώρα, με τον Ιωάννη Παπαδημητρόπουλο, παραγωγό ελιάς και εσπεριδοειδών από το χωριό Νεοχώρι, τα άνθη στην Καλαμών, αναμένεται να φανούν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όμως η κατάσταση, δείχνει πως και εδώ πάμε για ικανή μείωση της παραγωγής.
Παράλληλα, όπως τόνισαν στον ΑγροΤύπο και γεωπόνοι από την περιοχή στις πρώιμες ζώνες γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, πάμε επίσης για μείωση. Το ποσοστό όμως αυτό, θα φανεί πιο καθαρά το επόμενο διάστημα.
Επιβεβαίωση ΑγροΤύπου, παρέμβαση Λιβανού για τον παγετό στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας
Για το θέμα των ζημιών από τον παγετό, παρενέβη στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του: Συμμετείχα χθες στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
Παρουσίασα και ανέλυσα την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί μας από του απανωτούς παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου.
Ζήτησα ματ’ επιτάσεως από την ΕΕ να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία που υπέστησαν ανάλογες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειές τους.
Επίσης, υπογράμμισα εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης άμεσης πρόσθετης χρηματοδοτικής ενίσχυσης του οίνου ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης λόγω των περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του εξωτερικού εμπορίου, κάλεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδεικνύει υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας και να τηρεί σθεναρή στάση σε ό,τι αφορά την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως οι ελιές Καλαμάτας, το ελαιόλαδο, η Φέτα κ.ά.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ επικεντρώθηκα στο ζήτημα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής, της ευελιξίας και των αιρεσιμοτήτων που είναι ζητούμενα στον τρίλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο.
Πηγή: agrotypos.gr – Μπίκας Αλέξανδρος