Μετά από την Κάλυμνο, η οποία χθες πήρε νέα παράταση στο καθολικό lockdown που της έχει επιβληθεί, αλλά και την Κέρκυρα που επίσης «φλέρταρε» για λίγες ημέρες με αλματώδη αύξηση κρουσμάτων, η επόμενη περιοχή που πήρε κυριολεκτικά «φωτιά» σε κρούσματα κορωνοϊού με βασικό υπεύθυνο απ’ ο, τι φαίνεται τον τρόπο που γιορτάστηκε το φετινό Πάσχα, είναι η Αιτωλοακαρνανία.
Ενδεικτικό της κακής κατάστασης που επικρατεί, με την πόλη του Μεσολογγίου να βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι πως χθες, 9 Μαΐου, η Αιτωλοακαρνανία «έδωσε» 82 κρούσματα. Στην πραγματικότητα όμως, τα κρούσματα έχουν πάρει την ανηφόρα ήδη από τις 3 Μαΐου όταν και αναφέρθηκαν 61 νέα κρούσματα- τα ίδια ήταν και την επόμενη ημέρα. Σημειώνεται πως στις 30 Απριλίου ανέρχονταν στα 31. Στις 7 Μαΐου έπιασαν το ιλιγγιώδες νούμερο των 150 και στις 8 Μαΐου τα 108.
Μιλώντας στο newsit.gr και τη Δήμητρα Τριανταφύλλου, o διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου και δημοτικός σύμβουλος, Πάνος Παπαδόπουλος, τονίζει πως σημαντική ευθύνη σε αυτό που συμβαίνει τώρα έχει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας που σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τηρεί καθόλου τα μέτρα δείχνοντας το δρόμο της ανυπακοής στους πιστούς. Όπως λέει ο ίδιος: «Κρούσματα εισαγόμενα από Αθήνα κατά την περίοδο του Πάσχα δεν θεωρώ ότι είχαμε. Η θρησκευτική πομπή για την μεταφορά της εικόνας της Εξόδου με συμμετοχή 300, και βάλε, ατόμων το Σάββατο του Λαζάρου, έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διασπορά και ήταν μια εκδήλωση που ο ίδιος ο δήμαρχος ζητούσε να πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Από την αυτοσχέδια αυτή πομπή και έπειτα, ο κόσμος…ξέφυγε (σ.σ σημειώνεται εδώ ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν να ‘αβγατίζουν’ 10 ημέρες μετά από αυτή την πορεία).
Για να καταλάβετε πόσο επιβαρυντικό ρόλο έπαιξαν οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις την περίοδο του Πάσχα, την Μεγάλη Πέμπτη είχαμε 6 νοσηλευόμενους θετικούς στο νοσοκομείο και σήμερα έχουμε 23. Η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων εντοπίζεται σε ιερείς και πιστούς. Πριν από τρεις ημέρες στείλαμε 121 μοριακά τεστ προς εξέταση και τα 51 βγήκαν θετικά. Μια ακόμα ημέρα μετά, στα 90 που στείλαμε θετικά βγήκαν τα 35 με 40, ενώ χθες, από τα 60, θετικά βγήκαν τα 36. To ποσοστό της θετικότητα αυτή τη στιγμή αγγίζει το 50%. Πριν από τρεις ημέρες, στείλαμε και έναν ασθενή για διασωλήνωση στην Πάτρα και χθες άλλον έναν στο Αγρίνιο».
Ο κος Παπαδόπουλος σημειώνει ακόμα, πως εκτός από τους θρησκευτικούς εορτασμούς, «το χεράκι» τους στην κακή κατάσταση, έβαλαν και μπαρ στο Αιτωλικό που λειτούργησαν, κατά τον ίδιο, παράνομα, κάνοντας κατά το δοκούν νωρίτερα άνοιγμα στην εστίαση.
Αυτή τη στιγμή πάντως, γίνεται συζήτηση να αυξηθούν οι κλίνες τόσο στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όσο και σε αυτό του Αγρινίου. Μάλιστα στο τελευταίο, η ΜΕΘ κορονοϊού είναι γεμάτη.
«Στο δια ταύτα, στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει 100% πληρότητα και στις δύο covid κλινικές και παράλληλα πραγματοποιούμε 600 εμβολιασμούς την ημέρα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική. Το σωστό είναι να πάμε σε lockdown για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» καταλήγει ο κος Παπαδόπουλος.
«Φταίει το Πάσχα και μόνο το Πάσχα»
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και όσα μας είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Άρης Τριβλής: «Φταίει το Πάσχα και μόνο το Πάσχα» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Πριν από αυτή την περίοδο είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Η ροή πιστών στους ιερούς ναούς έγινε χωρίς καμία προφύλαξη, χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις. Μάλιστα, υπήρξαν και Αναστάσεις που έγιναν αργότερα από την ώρα που αποφασίστηκε φέτος, με πολλούς πιστούς στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών.
Πιστεύω πως εφεξής αυτό που θα βλέπουμε σε κρούσματα θα είναι τα αποτελέσματα της Μεγάλης Εβδομάδας, κυρίως από Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Τη συγκεκριμένη ημέρα σημειώθηκε σε συγκεκριμένο ναό της πόλης πολύ μεγάλος συνωστισμός πιστών. Οι παπάδες στην περιοχή θέλουν τον κόσμο στις εκκλησίες, αυτή είναι η αλήθεια».
Τι απαντά για όλα αυτά ο δήμαρχος του Μεσολογγίου
«Όντως, ζητήσαμε να γίνει ο εορτασμός της μεταφοράς της εικόνας της Εξόδου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που είχαμε εκείνη τη στιγμή και μετά από αίτημα όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής» λέει με τη σειρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Λύρος και συνεχίζει: «Ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταθέσουμε και ο τρόπος που θέλαμε να το κάνουμε ήταν με κανόνες προστασίας. Όντως, ναι, απέρριψαν το αίτημα μας. Όσες εκδηλώσεις μας επετράπησαν, τις πραγματοποιήσαμε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η πομπή έγινε αυτοσχέδια από τον κόσμο. Συνεπώς, δεν γίνεται να αποδίδεται μερίδιο ευθύνης για την διασπορά, στα 80-100 άτομα που συμμετείχαν στις εγκεκριμένες εκδηλώσεις (επίσημοι προσκεκλημένοι, εργαζόμενοι και τηλεοπτικά συνεργεία).
Ο κόσμος έχει δικαιολογημένα κουραστεί. Υπήρξε χαλάρωση. Όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα, υπήρξε πρόβλημα».
Κατά τον κο Λύρο, θρησκευτικές συγκεντρώσεις σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στο Μεσολόγγι. Πιο συγκεκριμένα τώρα, για την στάση που τήρησε η Μητρόπολη, ο ίδιος σχολιάζει ότι δεν θέλει να στοχοποιήσει κανέναν και πως αν όντως υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι, είναι ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί σε ανώτερο επίπεδο και όχι από τον δήμο.
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να δείξουμε σύμπνοια και να μην κάνουμε μικροπολιτική πάνω στην υγεία. Είναι κρίσιμες οι επόμενες ημέρες. Στα rapid test πάντως που ζητήσαμε να πραγματοποιούνται μετά την περίοδο του Πάσχα, και στα οποία συμμετέχει και ο δήμος, βλέπουμε μια πτωτική τάση στα θετικά αποτελέσματα. Στα μοριακά βέβαια τεστ του νοσοκομείου μπορεί να υπάρχει αύξηση. Δεν έχω στα χέρια μου αυτά τα δεδομένα και για αυτό δεν μπορώ να πάρω και θέση στο αν πρέπει να μας επιβληθεί lockdown ή όχι» καταλήγει ο κος Λυρός.
Σημειώνεται τέλος, πως τελικά, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία στην περιοχή θα λειτουργήσουν κανονικά από αύριο – σ.σ ο δήμαρχος είχε αποφασίσει τριήμερη αναστολή, ως τις 12 Μαΐου- με όλα όσα προβλέπονται για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.