Στην αυτόματη απόκτηση ΑΦΜ σε, περιπου 500.000 παιδιά 12 ετών θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2023.
Ειδικότερα, υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12του έτους της ηλικίας τους.
Οι γονείς δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση ΑΦΜ στο ανήλικο παιδί τους. Η ΑΑΔΕ θα τους στείλει ένα email που θα τους ενημερώνει για τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που θα έχει δώσει στο ανήλικο παιδί τους.
Όπως σημειώνεται στο newmoney, κάθε χρόνο υποβάλλονται 200.000 αιτήσεις για χορήγηση ΑΦΜ με τις μισές από αυτές να αφορούν ανήλικους. Στην ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τη βάση δεδομένων τους με την αντίστοιχη της ΗΔΙΚΑ. Έτσι η ΑΑΔΕ στη χορήγηση ΑΦΜ, οίκοθεν, δηλαδή χωρίς αίτηση των γονέων στα ανήλικα παιδιά, κάνει την ταυτοποίηση της σχέσης των γονέων με τα παιδιά.
Σύμφωνα με τον νόμο όλοι οι πολίτες πάνω από 18 ετών πρέπει να έχουν ΑΦΜ, άσχετα αν καταθέσουν δική τους φορολογική δήλωση ή αναγραφούν ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση του γονέα που έχει τη γονική επιμέλεια (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι).
Φορολογική δήλωση υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.17 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.
Τα εξαρτώμενα (προστατευόμενα) μέλη που έχουν εισοδήματα:
α) το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση, (μισθό)
β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου θεωρούνται:
α) Ο/η σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε κατηγορίας (πηγής).
β) Τα άγαμα τέκνα, εφόσον είναι ανήλικα έως 18 ετών ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους, εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
γ) Τα τέκνα του φορολογουμένου και οι αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000,00 ευρώ.
δ) Οι ανιόντες, εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
ε) Ανήλικα ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με τον φορολογούμενο ή τον/τη σύζυγο, εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ.
Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων το ανήλικο τέκνο έχει δική του φορολογική υποχρέωση, δηλαδή φορολογούνται στο όνομά του:
α) Το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση (μισθωτή εργασία κ.λπ.).
β) Οι συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, έστω και ένα λεπτό, ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.