Ένα από τα μεγαλύτερα νεκροφάγα αρπακτικά καταγράφει και παρακολουθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων με στόχο την βελτίωση της κατάστασης διατήρησης τους. Οι επιβλητικοί γύπες βρίσκουν καταφύγιο στα Ακαρνανικά όρη, στον Αρακύνθο και τα Στενά της Κλεισούρας φιλοξενώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης.
Ο Φορέας Διαχείρισης με την συμβολή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων της οργάνωσης Wild Flora and Fauna τοποθέτησε πρόσφατα δορυφορικούς πομπούς σε 5 όρνια όπου μέσω ειδικής ψηφιακής διαδικτυακής πλατφόρμας, καταγράφεται σε on line χρόνο η δραστηριότητα τους και οι διαδρομές που ακολουθούν συμβάλλοντας στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων.
Από αυτά ο γύπας «Ντίνος» έχει πρόσφατα εκπλήξει ευχάριστα τους επιστήμονες με το μεγάλο ταξίδι που έχει διανύσει από το Μεσολόγγι στις Βαλκανικές χώρες, διανύοντας σε λιγότερο από μία εβδομάδα πάνω από 1000 χιλιόμετρα! Το ύψος πτήσης του ανήλθε ακόμη και στα 2.810 μέτρα ενώ η ταχύτητα του ξεπέρασε κάποιες φορές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα! Αφού πέρασε τα ελληνικά σύνορα, έφτασε στο Εθνικό Πάρκο Bajti δίπλα στα Τίρανα όπου διανυκτέρευσε 2 βραδιές λόγω κακοκαιρίας, πέρασε το Μαυροβούνιο και περιπλανήθηκε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη επιλέγοντας για κούρνια το εντυπωσιακά απόκρημνο όρος Velež, όνομα σλάβικου θεού που σχετίζεται με την κτηνοτροφία και τα βοοειδή (το όνομα Μπέλες για βουνό συναντάται και στην χώρα μας!) και πλέον κουρνιάζει στα βορειοδυτικά νησιά της Κροατίας, στην Αδριατική θάλασσα. Εκεί υπάρχουν αρκετές αποικίες όρνιων, με κοντά 100 ζευγάρια. που φωλιάζουν στα κάθετα βράχια των ακτών τους και όπου γίνονται πολύχρονες προσπάθειες διατήρησής τους. Τελευταίος του λοιπόν ασφαλές καταφύγιο είναι από προχθές το νησί Cres όπου υπάρχει και το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Ενημέρωσης και Επανένταξης όρνιων στα Βαλκάνια, το φημισμένο Beli Rescue Centre, με το οποίο ο Φορέας Διαχείρισης έχει αναπτύξει ήδη συνεργασία.
Παράλληλα για τους άλλους πομποθετημένους γύπες σημειακά, η «Κέλλυ» μετακινείται ακόμη μόνο εντός του όρους Αράκυνθου και των Στενών της Κλεισούρας όπου έχει πετάξει και στα 3.600 μέτρα ύψος. Ο «Γιάννης» πραγματοποίησε μεγάλη πτήση προς την Ήπειρο στο Πάπιγκο και κούρνιασε ένα βράδυ στο φαράγγι του Βίκου, σε περιοχή όπου το είδος φώλιαζε πριν 35 χρόνια! Ο δε «Νίκος» περισυλλέχθει και επέστρεψε στον κλωβό φιλοξενίας όπου θα συμβάλλει στην προσέλκυση άγριων όρνιων και μέσω παθητικών συλλήψεων, πομποθέτησης για παρακολούθηση του άγριου πληθυσμού. Τέλος ο «Φώτιος», ένα από τα δηλητηριασμένα όρνια που έγινε προσπάθεια επανένταξης του, δυστυχώς πριν μερικές μέρες κατέληξε, πιθανότατα λόγω κάποιας χρόνιας οργανικής βλάβης που προκάλεσε το δηλητήριο.
Η δορυφορική παρακολούθηση του είδους σκοπό έχει κυρίως να συμβάλει αποφασιστικά στον έγκαιρο εντοπισμό και την πάταξη της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης κατασκεύασε πειραματικό κλωβό υποδοχής, εγκλιματισμού και επανένταξής γυπών στο φυσικό τους χώρο, τον Αράκυνθο, ενώ λειτουργεί πειραματικά & ελεγχόμενο περιφραγμένο χώρο τροφοδοσίας (ΧΤΑΠ)_για την εναπόθεση νεκρών ζώων, που αποτελούν την μοναδική τροφής των γυπών. Η δράση αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αποτελεσματική για την ανάκαμψη του ευρύτερου πληθυσμού των πτωματοφάγων στην Δυτική Ελλάδα, και υλοποιείται σε συνεργασία με τις δασικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την υποστήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης.