Μία ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία κρύβεται πίσω από τον άδικο χαμό μιας 12χρονης κοπέλας από τη Βουλγαρία, η οποία πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών στην Κέρκυρα το απόγευμα της Τρίτης.
Το μικρό κορίτσι είχε έρθει στην Κέρκυρα λίγες εβδομάδες πριν, προκειμένου να μείνει με τη θεία της η οποία είχε αναλάβει το ρόλο της ανάδοχης μητέρας.Η Μιροσλάβα Μίλκοβα έχασε τη μητέρα της πριν από μερικούς μήνες από καρκίνο ενώ εδώ και χρόνια είχε χάσει και τον πατέρα της, με αποτέλεσμα ο μοναδικός στενός της συγγενής να είναι η θεία της που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια μόνιμα στο χωριό Αυλιώτες στο βορειοδυτικό συγκρότημα του νησιού.
Είχε μπει στη θάλασσα μετά το φαγητό
Μαρτυρίες αναφέρουν πως σύμφωνα η θεία της, η οποία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, είχε ζητήσει από τη 12χρονη να μην μπει στη θάλασσα καθώς ήταν φαγωμένη. Ωστόσο, φαίνεται πως τα δύο παιδιά παράκουσαν τις συμβουλές και μπήκαν για μπάνιο με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, να χάσουν τον έλεγχο.
Τα ευρήματα της νεκροψίας
Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή Κέρκυρας Γιάννη Αϊβατίδη, τα ευρήματα καταδεικνύουν μία τυπική περίπτωση πνιγμού από εμβύθιση στο θαλάσσιο νερό: «Διαπιστώθηκε μεγάλο ποσότητα εισρόφησης θαλασσίου ύδατος στους πνεύμονες αλλά και λήψη τροφής σε χρονικό σημείο αρκετά κοντινό στο τραγικό αυτό συμβάν».
Ο ιατροδικαστής πιθανολογεί ότι μπορεί αν υπήρξε μία στιγμιαία εμβύθιση, πράγμα που προκάλεσε πανικό στο θύμα: «Δε γνωρίζω τις κολυμβητικές ικανότητες που είχε το κορίτσι, αλλά με βάση κάποια στοιχεία φαίνεται πως υπήρξε μία τυχαία εμβύθιση και αυτό οδήγησε σε απώλεια ψυχραιμίας και σε εισρόφηση ύδατος, η οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη λήψη τροφής οδήγησε σε αυτό το τραγικό συμβάν».
Ασφαλής παραλία αλλά με… «παγίδες»
Ο ιδιοκτήτης εταιρίας ενοικιάσεων σκαφών Λεωνίδας Μουζακίτης, ο οποίος έσπευσε και ανέσυρε από τη θάλασσα την άτυχη κοπέλα, τόνισε ότι αν και η παραλία του Αγίου Στεφάνου θεωρείται ως ιδιαίτερα ασφαλής για μικρά παιδιά, λόγω της μεγάλης απόστασης από την ακτή στην οποία η θάλασσα βαθαίνει, κρύβει κινδύνους λόγω σημείων που υπάρχουν απότομες βαθύνσεις και στιγμιαία ρεύματα.
Το χρονικό του τραγικού συμβάντος
Η Νίκολα Παγκράτη βρισκόταν την ώρα του περιστατικού στην παραλία, μαζί με την οικογένειά της και έσπευσε και αυτή να δώσει τις πρώτες βοήθειες τόσο στην φίλη του θύματος όσο και στο θύμα. Μας διηγήθηκε το χρονικό των γεγονότων: «Την ώρα του περιστατικού ήμουν στην παραλία. Οι δύο κοπέλες είχαν στρώσει τις πετσέτες τους ακριβώς δίπλα μας. Κάποια στιγμή, ακούσαμε ουρλιαχτά που θα μπορούσαν να ήταν από τα παιδάκια που ήταν πιο δίπλα και παίζανε. Δεν καταλάβαμε αμέσως ότι υπάρχει πρόβλημα. Είδαμε τότε δύο τουρίστριες να μπαίνουν στο νερό. Η μία πήγε στα πιο βαθιά ψάχνοντας για κάποιον, ενώ η δεύτερη τράβηξε στην άμμο την άλλη κοπέλα που τελικά σώθηκε. Δεν καταλάβαμε αμέσως ότι βρισκόταν μέσα στη θάλασσα το δεύτερο κορίτσι. Με το που άρχισαν οι πρώτες φωνές, έσπευσε ένας ακόμα άνδρας με ταχύπλοο στο σημείο και ανέσυρε την κοπέλα. Προσπάθησαν απ΄ ό,τι είδαμε να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο κορίτσι που ανασύρθηκε στη βάρκα, μέσα στο ταχύπλοο αλλά είχε κύμα και δεν ήταν πολύ εύκολο. Την έβγαλαν αμέσως έξω στην παραλία όπου συνέχισαν τις προσπάθειες για ανάνηψη χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή ήρθε στο σημείο η θεία της η οποία είχε ειδοποιηθεί, αλλά η 12χρονη είχε ήδη ΄΄φύγει΄΄»…
Αγαπητή οικογένεια, αγαπητή κοπέλα
«Ασφαλώς είναι σοκαρισμένη όλη η κοινωνία του Αγίου Στεφάνου και των Αυλωτών. Λίγο πολλοί γνωρίζαμε όλοι τους ανθρώπους αλλά και το παιδάκι που έκανε παρέα με τα παιδιά της περιοχής», δηλώνει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Εστίασης Αγίου Στεφάνου, Χρύσανθος Μουζακίτης.
Ο κ. Μουζακίτης στηλίτευσε το γεγονός ότι στην παραλία δεν υπάρχει ναυαγοσώστης επειδή έχει χαρακτηριστεί ως μη πολυσύχναστη: «Δεν έχει τίποτα πλέον από αυτά που είχε πριν από δέκα χρόνια. Είχε γαλάζια σημεία, είχε τουαλέτες, είχε λουτήρες, είχε ξύλινα πεζοδρόμια στην άμμο, είχε ναυαγοσώστη, είχε σχεδόν τα πάντα. Είχαν δαπανηθεί πάρα πολλά χρήματα τότε από το Δήμο, αλλά όλα χαθήκανε. Τα άφησαν το χειμώνα απροστάτευτα, άλλα τα πήραν ιδιώτες, άλλα καταστράφηκαν από τον καιρό. Δεν έμεινε τίποτα. Δυστυχώς, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κέρκυρας, έχει τα τελευταία χρόνια εγκαταλειφθεί».
Ζητούν να μπει ναυαγοσώστης
Έντονη κριτική στην απόφαση των αρμοδίων αρχών να χαρακτηρίσουν τον Άγιο Στέφανο ως μη πολυσύχναστη παραλία, ασκεί ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών ναυαγοσωστών Κέρκυρας Χρήστος Μωραΐτης: «Μιλάμε για την ασφάλεια των λουομένων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ναυαγοσώστης σε μία οργανωμένη παραλία. Το θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει και οι αιτίες είναι πολύπλοκες και έχει να κάνει κυρίως με το θέμα της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Αργούν πάρα πολύ να κάνουν τις δημοπρατήσεις των παραλιών, να δώσουν το έργο στις αρμόδιες σχολές και ναυαγοσωστικές εταιρίες. Όλες οι ενέργειες γίνονται τα τελευταία χρόνια τον Ιούνιο και, όπως καταλαβαίνετε, έχει ήδη μπει η θερινή περίοδος και δεν προλαβαίνει κανείς να καλύψει τις παραλίες με ό,τι χρειάζεται. Και ένα ακόμα θέμα είναι η υπόθεση των πληρωμών, που καθυστερούν πάρα πολύ. Μιλάμε για ανθρώπους επαγγελματίες που ζουν από αυτό και δεν μπορούν να περιμένουν πότε τελικά θα πληρωθούν για την εργασία τους».
Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε η κηδεία
Για την τελετή της ταφής του κοριτσιού, πληροφορίες αναφέρουν πως συνέβαλλαν τόσο το Γραφείο Τελετών όσο και πολλοί κάτοικοι του χωριού Αυλιώτες. Η τραγική θεία είχε μόλις πρόσφατα αναλάβει την κηδεμονία, καθώς η 12χρονη δεν είχε άλλο στενό συγγενή που θα μπορούσε να αναλάβει την κηδεμονία της. Διέμενε μόνιμα στην Κέρκυρα εδώ και αρκετά χρόνια και εργαζόταν σε κουζίνα εστιατορίου στον Άγιο Στέφανο, ενώ ήταν αυτή που κίνησε τις διαδικασίες για να χαρακτηριστεί επίσημα ως ανάδοχη μητέρα για την κόρη της πρόωρα χαμένης αδελφής της.
Ο επίλογος της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας γράφτηκε το απόγευμα από το νεκροταφείο του Ι.Ν. Ταξιαρχών Αυλωτών, όπου έγινε η νεκρώσιμος ακολουθία.