Με αυτά τα δεδομένα, ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία τη Δευτέρα, αλλά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα όπως φαίνεται.
Κι αυτό γιατί, τα παιδάκια του δημοτικού φαίνεται πως συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό, κάτι που δεν ισχύει -τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό- για τους μεγαλύτερους μαθητές. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι επιστήμονες δε διστάζουν να προτείνουν, ακόμα και να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της χρονιάς Γυμνάσια και Λύκεια, με εξαίρεση την τρίτη λυκείου, λόγω πανελληνίων…
Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ακούστε τι είπε στο OPEN:
Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Δευτέρα – Όλα τα προληπτικά μέτρα
Ταυτόχρονα με την επιστροφή των μικρών μαθητών στις σχολικές αίθουσες, επιστρέφουν και οι νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλει η πανδημία του νέου κορονοϊού, δηλαδή τα έκτακτα μέτρα.
Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.
Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.
Πηγή: newsit.gr