Ενώπιων των δημοσιογράφων βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις φωτιές που μαίνονταν για μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας και κλήθηκε να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τους χειρισμούς και τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το newsit, «είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση».
Και συνέχισε: «Πρωταρχικός στόχος μας είναι και θα είναι στις φυσικές καταστροφές η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ζώων. Στη συνέχεια οι περιουσίες και στη συνέχεια το περιβάλλον. Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν.
Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά εκ νέου αντιμετώπιση. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις.
Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή. Η προσπάθεια είναι εθνική, αφορά και την επόμενη γενιά. Ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου».
Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού:
Οι απαντήσεις τους δημοσιογράφους
“Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Κι αυτό γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη. Ήταν αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη. Η συγγνώμη σημτοδοτεί και την απόφαση για δράση. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ, αλλά με καθαρό μυαλό.
Ερωτηθείς για την ειδική επιτροπή για την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: “Θα γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων. Το πακέτο της στήριξης που δίνουμε είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση της καταστροφής. Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω καλά, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την περιοχή. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δουλειές στην αποκατάσταση των εδαφών και στην αναδάσωση. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία. Θέλω να τους πω ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τη διαχειριστική αρωγή”.
Για τις εκκενώσεις και τις καταστροφές περιουσιών: “Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ τραγικές εμπειρίες από πυρκαγιές του παρελθόντος. Τέτοια υπηρεσία όπως το 112, δεν έχουν χώρες που μπορεί να θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία. Θα ήθελα τουλάχιστον να συμφωνήσουμε το γεγονός ότι έχουμε μία κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί μία κατάκτηση. Βλέπουμε αυτά που κάηκαν, αλλά σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις”.
Για την επιχείρηση των εναέριων μέσων ανέφερε: “Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από άλλη φορά. Στο ερώτημα “πού είναι τα εναέρια μέσα” η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δεν πετούσαν όλα ταυτόχρονα. Επίσης, όσο έκαιγε η φωτιά στην Εύβοια, τα εναέρια μέσα πετούσαν από πάνω προσπαθώντας να περάσουν τον καπνό”.
Ερωτηθείς ποιος φταίει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος. Ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες, αποτελούσαν ήδη μέρος του σχεδιασμού μας. Η πρόληψη πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη. Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητας που προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία από αυτές, που προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στα πρώην βασιλικά κτήματα. Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας. Τα βασιλικά κτήματα έχουν δύο αντιπυρικές ζώνες”.
Για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι “πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο”.
“Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τετραετία. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα”.
Ερωτηθείς για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: “Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Το ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος”.