Με ανοιχτή επιστολή του Αλιευτικού Συλλόγου Δήμου Αρταίων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, γνωστοποιούνται στο αρμόδιο Υπουργείο τα αιτήματα και οι προτάσεις του των αλιέων της περιοχής.
Η επιστολή απευθύνεται δια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο, όπως κοινοποιήθηκε και στον Τοπικό Τύπο:
ΑΙΤΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Του επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ», που εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ανέζας του Δήμου Αρταίων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του από 09.02.2020 καταστατικού του Συλλόγου μας, όπως αυτό έχει επικυρωθεί με τη με αριθμό 35/29.7.2021 Διαταγή του Πταισματοδίκη Άρτας, ως εκτελούντος χρέη Ειρηνοδίκη, γενικός σκοπός του ανωτέρω αλιευτικού Συλλόγου είναι η διεκδίκηση, η προαγωγή και η διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών των ελευθέρων αλιέων της θάλασσας του Αμβρακικού κόλπου και η εκπροσώπηση των αλιέων της χωρικής επικράτειας.
Επιπρόσθετα δε σκοπεύει στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης των αλιέων μελών του και στην εξασφάλιση της δίκαιης ανταμοιβής της εργασίας τους, στην αντίληψη των αλιευτικών προβλημάτων μέσα στο γενικό πλαίσιο της Ελληνικής πραγματικότητας και οικονομίας και στο συσχετισμό τους με όλα τα εσωτερικά και διεθνή δεδομένα που τα επηρεάζουν.
Ως εν ενεργεία αλιευτικός Σύλλογος έχουμε την υποχρέωση να μελετήσουμε τα κοινωνικά, οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα των αλιέων, να προωθήσουμε τις πρόσφορες για την αντιμετώπιση τους λύσεις και να προτείνουμε τη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανύψωση του οικονομικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των αλιέων.
Με το παρόν έγγραφο μας, υποβάλλουμε αφενός μια σειρά από αιτήματα -προτάσεις (σκέψεις), αφετέρου δε ζητάμε τη δημιουργία αγαστής συνεργασίας προκειμένου να διαμορφώσουμε, να λάβουμε και να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες αποφάσεις που αφορούν τους επαγγελματίες αλιείς της τοπικής περιφέρειας του Αμβρακικού κόλπου.
Ειδικότερα δε υποβάλλουμε τα κάτωθι αιτήματα μας :
ΑΙΤΗΜΑ Ι.
Είναι γνωστό ότι ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Είναι μια θάλασσα που καταλήγει μεγάλος όγκος γλυκού νερού από τον ποταμό Άραχθο, έχει πολλές λιμνοθάλλασες και γενικά αποτελεί έναν από τους ιδανικούς τόπους για το ψάρεμα της σουπιάς. Συγκεκριμένα μάλιστα από το τέλος του μηνός Μαϊου μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου, το ψάρεμα της σουπιάς είναι πολύ αποδοτικό και μπορούν να αλιευτούν μεγάλοι αριθμοί σουπιάς.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΠΔ 373/85, προβλέπεται με σαφήνεια και ακρίβεια η ερασιτεχνική αλιεία καθώς και οι τρόποι με τους οποίους επιτρέπεται να εξασκείται. Η ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία είναι η αλιεία, που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος. Ενεργείται δε σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις, που ισχύουν κάθε φορά για την επαγγελματική αλιεία και με τα οριζόμενα από το διάταγμα αυτό.
Στο άρθρο 2 του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος ορίζεται ότι «κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία.
Συνεπώς, το ψάρεμα ψαριών και κεφαλόποδων από τους ερασιτέχνες (δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές κτλ) θα πρέπει να φθάνουν μέχρι τα 5 κιλά το εικοσιτετράωρο και πάντα σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα εργαλεία κάθε φορά.
Δυστυχώς όμως, έχει παρατηρηθεί ότι στον Αμβρακικό κόλπο γίνεται μεγάλη υπεραλίευση με αποτέλεσμα ο αριθμός των ψαριών και ειδικότερα ο αριθμός της σουπιάς να μην ανανεώνεται και να χρειάζεται μάλιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανιστούν σε ικανοποιητικούς αριθμούς.
Για το λόγο τούτο, ο Σύλλογος μας προτείνει στα μέτρα του δυνατού να γίνει αναδιάρθρωση στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής δραστηριότητας άλλως να τεθούν περιορισμοί στην άσκηση της ερασιτεχνικής – αθλητικής αλιείας στον Αμβρακικό κόλπο και συγκεκριμένα η ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία να επιτρέπεται μόνο τις ημέρες του Σαββάτου και της Κυριακής και για συγκεκριμένες ώρες.
ΑΙΤΗΜΑ ΙΙ.
Τηρουμένων των ισχυόντων προεδρικών διαταγμάτων και του αλιευτικού κώδικα για την ορθολογική αλιευτική διαχείριση της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου, όσον αφορά τις προδιαγραφές των αλιευτικών εργαλείων και μεθόδων, ως εν ενεργεία αλιευτικός Σύλλογος, προτείνουμε να επιτραπεί στους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου η δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης διχτυών μέχρι τα δώδεκα (12) κομμάτια άλλως μέχρι τα 1.200 μέτρα. Επιπρόσθετα δε, όσον αφορά την αλίευση της γάμπαρης Αμβρακικού κόλπου να τεθεί οριστικά η απαγόρευση χρήσης και αξιοποίησης διχτυών μικρότερων των 21 χιλιοστών, μη πληρουμένων των προβλεπόμενων διαγραφών.
Ως εν ενεργεία Σύλλογος, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε και να διασφαλίσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στα μέλη μας ότι η αλίευση της γάμπαρης στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου δεν θα εμποδίζεται και δεν θα περιορίζεται από αυτόβουλες και «αυθαίρετες» ενέργειες συναδέλφων επαγγελματιών αλιέων των κατά τόπους επαγγελματικών Σωματείων.
Με το αίτημα τούτο λοιπόν, επιθυμούμε η αλιεία στη θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, ιδίως δε όσον αφορά την αλίευση της γάμπαρης, να μην φτάνει στο σημείο «κατάχρησης» εκ μέρους μιας μικρής μειονότητας επαγγελματιών αλιέων, οι οποίοι συχνά με τη χρήση και την αξιοποίηση διχτυών μεγάλου μήκους και πλάτους δεν αφήνουν περιθώρια αλιείας σε άλλους συναδέλφους.
ΑΙΤΗΜΑ ΙΙΙ.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η αλιεία δοκιμάζεται με μεγάλη κρίση και η επιβίωση πολλών επαγγελματιών αλιέων διακυβεύεται. Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται υπερβολικά το λειτουργικό κόστος των αλιευτικών σκαφών μας και εν συνεχεία να αυξάνεται η τιμή των εμπορευμάτων μας.
Για το λόγο τούτο, ως εν ενεργεία Σύλλογος, αιτούμαστε την αναγνώριση και την άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων περί του αφορολόγητου στους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου ώστε τα αλιευτικά μας σκάφη να δικαιούνται αφορολόγητο πετρέλαιο (transit) τηρουμένων των προβλεπόμενων διαγραφών.
ΑΙΤΗΜΑ ΙV.
Τα τελευταία χρόνια σε όλο τον Αμβρακικό κόλπο έχει καταγραφεί και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα να καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των καταστροφών στα αλιευτικά εργαλεία (κυρίως στα δίχτυα) των επαγγελματιών αλιέων. Χρόνιο πρόβλημα στην καταστροφή αυτή οφείλεται η εμφάνιση μεγάλων κοπαδιών από δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες.
Η ανωτέρω εικόνα της «επέλασης» των κοπαδιών από δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες αλιείς σε απελπιστικά δεινή οικονομική κατάσταση, λαμβανομένου υπόψη ότι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μείωση στα ιχθυοαποθέματα τους και με μεγάλες ζημίες στα αλιευτικά τους εργαλεία και σκάφη, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα, χρόνο και κόπο προκειμένου αυτά να αποκατασταθούν.
Ο σχετικός νόμος 1650/1986 περί της προστασίας του περιβάλλοντος και δη περί οικονομικών ρυθμίσεων, ο οποίος μάλιστα παραμένει σε ισχύ, έχει προβλέψει την καταβολή αποζημιώσεων, επιδοτήσεων και άλλων παροχών στους επαγγελματίες αλιείς για τις ζημίες που υφίστανται τα εργαλεία τους από είδη άγριας πανίδας και έχουν χαρακτηριστεί ως σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρόλο αυτά όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις και η αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και δη δελφινιών και θαλάσσιων χελώνων και επαγγελματιών αλιέων συνεχώς καλπάζει στο θαλάσσιο τμήμα του Αμβρακικού κόλπου.
Φυσικά, ουδέποτε οι επαγγελματίες αλιείς είτε κατά μόνας είτε μέσω των αλιευτικών συλλόγων τους έχουν υποστηρίξει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί ο αριθμός των δελφινιών και των θαλάσσιων χελώνων στον Αμβρακικό κόλπο. Σεβόμενοι ότι ο πρωτογενής τομέας της αλιείας έρχεται αντιμέτωπος με ένα είδος της άγριας πανίδας, το οποίο ευλόγως προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, επικυρωμένες και από τη χώρα μας, ζητούμε και αναζητούμε, ως εν ενεργεία Σύλλογος, να βρεθεί ένα αντιστάθμισμα για τους επαγγελματίες αλιείς έναντι των μεγάλων ζημιών που προκαλούν τα δελφίνια και οι θαλάσσιες χελώνες και αυτό είναι η διάθεση πόρων είτε από εθνικά, είτε από κοινοτικά κονδύλια για καταβολή αποζημιώσεων.
Για το λόγο τούτο, ζητούμε την άμεση επέμβαση του Υπουργείου προκειμένου να επιμεληθεί για την περαιτέρω μεθόδευση του θέματος και να καταστεί ευχερέστερη η τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον οικείο νόμο από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς.
Επισημαίνουμε δε ότι η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οποία φυσικά δεν είναι τωρινή και δεν έχει αυστηρά τοπικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της αλιείας όπως η ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία, το υψηλό κόστος παραγωγής, η ανυπαρξία χρηματοδότησης έχουν καταστήσει το επάγγελμα μας ως μη βιώσιμο.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση εκ μέρους αρχικά του αρμόδιου Υπουργείου μας σε συνεργασία με όλες τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς με σκοπό να προβλέψουν δράσεις που μπορούν να μειώσουν την ένταση του προβλήματος και να υποστηρίξουν μέτρα ή και εναλλακτικές προτάσεις προς επίλυση των ζητημάτων προκειμένου να είναι δυνατή η καταβολή αποζημίωσης στους επαγγελματίες αλιείς για τις καταστροφές που υφίστανται στον εξοπλισμό τους.
ΑΙΤΗΜΑ V.
Όπως ανωτέρω έχουμε αναφέρει, ειδικός σκοπός του εν ενεργεία αλιευτικού Συλλόγου μας είναι η επίτευξη για βραχυχρόνια και μακροχρόνια καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης των αλιέων μελών του και η εξασφάλιση της δίκαιης κατάστασης της εργασίας τους.
Για το λόγο τούτο, τηρουμένων των διατάξεων του ΒΔ 666/1966 περί αδειών των αλιευτικών σκαφών, ως ισχύουν σήμερα μετά τις τροποποιήσεις του νόμου 4647/2019, με τις οποίες διατάξεις προβλέπεται με σαφήνεια και ακρίβεια η διαδικασία για την ανανέωση των αδειών των αλιευτικών επαγγελματικών σκαφών στις αρμόδιες αρχές, ζητούμε να αναγνωριστεί στον εκάστοτε εν ενεργεία αλιευτικό Σύλλογο της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου, η αρμοδιότητα να χορηγεί σχετικές βεβαιώσεις εγγραφής και επαγγελματικής κατάστασης σε προγενέστερο χρόνο της κατάθεσης της σχετικής αίτησης στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε, προς επικύρωση και εξυπηρέτηση της εύρυθμης λειτουργίας των εν ενεργεία επαγγελματικών Συλλόγων της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου και δη προς διασφάλιση των επαγγελματικών και των οικονομικών συμφερόντων των επαγγελματιών αλιέων – μελών τους, να χορηγείται από τον εκάστοτε τοπικά αλιευτικό Σύλλογο σχετική βεβαίωση, με την οποία θα πιστοποιείται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου επαγγελματία αλιέα στο μητρώο του εκάστοτε επαγγελματικού Συλλόγου, η ιδιότητα του ενδιαφερόμενου ως επαγγελματία αλιέα της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου και τέλος η άσκηση της δραστηριότητας του επαγγελματία αλιέα μέσα στο πλαίσιο των συμφερόντων και των καθηκόντων του επαγγελματικού Συλλόγου στο οποίο είναι νόμιμα εγγεγραμένος.
Η παρούσα δε βεβαίωση θα κατατίθεται συνημμένα στον οικείο φάκελο στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές για την ανανέωση αδειών των αλιευτικών επαγγελματικών σκαφών, ήτοι στα Κεντρικά Λιμεναρχεία, στα Λιμεναρχεία και στα Υπολιμεναρχεία και στις λοιπές Λιμενικές Αρχές.