Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και ώρα 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θέρμου και διαδικτυακά. Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, στην διάρκεια της παραμονής του στο Θέρμο και συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο, Ιωάννα Καλημέρη, επισκέφτηκε τοπικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες και το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ ενημερώθηκε για σημαντικά θέματα του τόπου.
«Αποφασίσαμε αυτή η συνεδρίαση της ΣΕΑΔΕ να γίνει στο Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας διότι στόχος μας είναι να βρισκόμαστε πραγματικά δίπλα σε κάθε τοπική αυτοδιοίκηση και να συνομιλούμε με φορείς αλλά και εκπροσώπους των επιχειρηματικών κλάδων. Έτσι με ιδιαίτερη χαρά επισκεφτήκαμε κάποιες από τις επιχειρήσεις της περιοχής με την πολύτιμη βοήθεια της Αντιδημάρχου κ. Ιωάννας Καλημέρη. Βρεθήκαμε στο πολύ σημαντικό ιστορικό αρχαιολογικό μουσείο αλλά και σε αρκετά πολιτιστικά σημεία τα οποία πρέπει να προβάλουμε όσο μπορούμε», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήρε την ιστορική διαδρομή του Θέρμου και της Αιτωλικής Συμπολιτείας αλλά και τη σύγχρονη δυναμική του τονίζοντας ότι οφείλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του τόπου για το παρόν και το μέλλον τους.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπυρίδωνας – Παναγιώτης (Σπήλιος) Λιβανός επισημαίνοντας: «Στο Υπουργείο εργαζόμαστε για την διαμόρφωση και υλοποίηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής που τόσο πολύ λείπει πάνω στον αγροδιατροφικό τομέα η οποία πρακτικά θα έρθει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος τροφίμων και να οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη τους παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους. Αυτό συνεπάγεται ανάπτυξη της Περιφέρειας, κατατάσσοντας την ελληνική γεωργία σε ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης. Είναι ένα μήνυμα που το στέλνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γιατί έχει αντιληφθεί τη σημασία του πρωτογενούς τομέα μέσα από τη σύνδεσή του με την μεταποίηση και τις υπηρεσίες για το σύνολο της εξέλιξης της οικονομίας στη χώρα μας».
Ο κ. Λιβανός συμπλήρωσε: «Για να τα καταφέρουμε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες μας στο έπακρο και να αναδείξουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας. Τα εύφορα εδάφη της, τα μοναδικά προϊόντα της, το υδάτινο πλούτο της που ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία τον έχουμε αυξημένο, τα ανεκτίμητα αξίας πολιτιστικά μνημεία της και στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι η περιοχή του Θέρμου τα συγκεντρώνει όλα. Οφείλουμε να επενδύσουμε σε ποιοτικά και καινοτομικά προϊόντα και σε υπηρεσίες, να αξιοποιήσουμε της δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας ένα να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Θέλω να πω θερμά συγχαρητήρια και στον Φωκίωνα Ζαΐμη, ως Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, που είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας αλλά και σε όλους τους συνεργάτες του που είναι στο πλαίσιο αυτό ».
Ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που πρέπει να υλοποιηθούν αλλά και για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να αναβαθμιστεί τουριστικά ο Δήμος: «Χαίρομαι που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αφουγκράζεται τις ανάγκες των ανθρώπων του τόπου μας και την αγωνία για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Χαιρετίζω την εξαιρετική συμμετοχή του Υπουργού αγροτικής ανάπτυξης του κύριου Σπύρου Λιβανού και βλέπω ότι από την καθημερινή του δράση δείχνει ένα ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα και ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τις επιχειρήσεις θέλω να τονίσω ότι η τοπική οικονομία συμπλέκεται με τις υποδομές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επισημαίνω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε ανάπτυξη και οικονομική ευημερία είναι οι υποδομές. Για παράδειγμα, απαραίτητη προϋπόθεση για να αποτελέσει το μουσείο τον πυλώνα της προσέγγισης των επισκεπτών είναι βεβαίως οι υποδομές και δεν είναι άλλο από τους οδικούς άξονες που τόσο πολύ φωνάζω, και δεν φωνάζω μόνο εγώ αλλά η κοινωνία. Και εξηγώ για τον δρόμο Ναυπάκτου Θέρμου είδατε την κατάσταση η οποία με έχει στεναχωρήσει. Μιλώ για τον δρόμο Αγρινίου-Θέρμου, ο οποίος να ξέρετε ότι από το 1998 η τότε Νομαρχία δεν κατάφερε να συντάξει ούτε μία ολοκληρωμένη μελέτη. Μιλώ για υποδομές στην ορεινή οδοποιία και είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά που παρενέβη ο κ. Περιφερειάρχης με επιχορήγηση του Δήμου της περιοχής με 11,9 εκατ. , θα είναι μία σημαντική ανάσα για αυτή την περιοχή η οποία θα τη βάλει σε νέους δρόμους, θα ενισχύσει τις μεταφορές & τον τουρισμό. Επίσης, πιστεύω ότι η στήριξη της Αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας είναι ένα στοίχημα για τα επόμενα χρόνια».
Παράλληλα ο κ. Κωνσταντάρας αναφέρθηκε στη δράση της ΣΕΑΔΕ τονίζοντας: «Θεωρώ ότι το δίκτυό σας το οποίο συνεδριάζει κατά καιρούς και σε διαφορετικές περιοχές δεν αποτελεί μόνο ένα συμβολισμό αποκέντρωσης αλλά αποτελεί ένα πρόσταγμα τοπικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή. Και όταν συνδυάζεται με το ενδιαφέρον της πολιτείας, της περιφέρειας, τη συμμετοχή του δήμου, των φορέων, των οργάνων της περιοχής, των Συνεταιρισμών, των ιδιωτών επιχειρηματιών, είναι βέβαιο ότι περνάμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης. Είμαι ενθουσιασμένος από την παρουσία σας γιατί παρακολουθώ πραγματικά την δράση σας και βλέπω ότι γνωρίζετε επαρκέστατα το αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε και είμαι βέβαιος ότι κερδίζετε ήδη κρίσιμα στοιχήματα για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, μιας περιφέρειας η οποία πρέπει να ξεφύγει από τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει και να πάει ακόμη υψηλότερα».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βουλευτής Αχαΐας, Ιάσονας Φωτήλας: «Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση της σημερινής ημερήσιας διάταξης. Ωστόσο θα ήθελα οπωσδήποτε να επισημάνω ότι η σύμπραξη μου στη κοινή μας συμμαχία για το «επιχειρείν» στη Δυτική Ελλάδα είναι αυτονόητη. Οφείλω να ομολογήσω ότι το Δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» όλα αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει αρκετές δράσεις με στόχο κυρίως την εδραίωση ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα στην Δυτική Ελλάδα. Και το γεγονός ότι οι δράσεις αυτές συνεχίζουν με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό και εν μέσω της υγειονομικής συγκυρίας του Covid-19 , με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξο σχετικά με τη χάραξη και των μελλοντικών στρατηγικών για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Εξίσου αισιόδοξο με κάνει επίσης και το Ταμείο Ανάκαμψης που θα τονώσει τον επιχειρηματικό τομέα και θα αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε μέχρι σήμερα. Η αξιοποίησή του σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομική ρευστότητα, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται μια ιστορική ευκαιρία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας συλλήβδην. Θα κλείσω λέγοντας ότι ελπίζω και προσδοκώ σε μια εποικοδομητική και αποτελεσματική σύμπραξη όλων εμάς που συμμετέχουμε στο Δίκτυο καθώς και στην καλλιέργειας μιας νέας κουλτούρας επιχειρηματικότητας, η οποία θα επιταχύνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την προσέλκυση των επενδύσεων στην Δυτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στην Αχαΐα, στον νομό που εκπροσωπώ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, είτε με φυσική παρουσία είτε ψηφιακά, οι εξής: Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, ο συντονιστής της ΣΕΑΔΕ, Δημήτριος Μπαρμπούνης, ο Γεν. Γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Λουτρών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς, ο Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπύρος Συρμακέσης, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Honeybee Productions, Σάκης Κουτσουρίδης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θέρμου, Πέτρος Καρφίτσας, ο πρόεδρος ΚΣΜΜΕ, Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας, Γεώργιος Τελώνης και αρκετά από τα μέλη του ΣΕΑΔΕ.