Με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου σχετικά με τη σύλληψη άνδρα ο οποίος φώναζε σε υπαλλήλους στο Υποθηκοφυλακείο Αγρινίου, ο ίδιος με ανακοίνωσή του δίνει τη δική του διάσταση στα όσα συνέβησαν, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ουδέποτε φώναξε ή εξύβρισε τους υπαλλήλους.
Μάλιστα όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, «είναι αδιανόητο για δημοκρατικές κοινωνίες η ανταλλαγή απόψεων να καταλήγει σε κλήση της αστυνομίας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση όπως κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:
Στις 14/7/2020 δημοσιεύθηκαν στις ιστοσελίδες των τοπικών εφημερίδων άρθρα περί σύλληψης 56χρονου στο Υποθηκοφυλακείο Αγρινίου.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:
Καμία διατάραξη, φωνασκία και εξύβριση από μέρους μου προς τους υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου δεν έγινε, ούτε απομακρύνθηκα με την επέμβαση της αστυνομίας, ούτε και υπήρξε σύλληψή μου. Τουναντίον, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:
Την Τρίτη στις 12.30 μ.μ. μετέβην στο Υποθηκοφυλακείο της Πλατείας Σουλίου, με τη σύζυγό μου ,για αναζήτηση εγγράφου. Κατά την παραμονή μου εκεί και ενώ η σύζυγός μου ασχολούνταν με την διεκπεραίωση των εγγράφων, έλαβε χώρα, απλώς, μια ακαδημαϊκή συζήτηση περί ερμηνείας νομικών διατάξεων, προκληθείσα από μία υπάλληλο του Υποθηκοφυλακείου . Να τονίσω ότι η συζήτηση καμία σχέση δεν είχε με τη διεκπεραίωση της υπόθεσής μου ή την εξυπηρέτηση, η οποία ήταν άψογη κι εξελισσόταν απρόσκοπτα όσο διαρκούσε η συζήτηση. Καμία φωνασκία ή διατάραξη δεν έγινε από μένα , στο βαθμό που κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι η κλιμάκωση μιας συζήτησης και η τυχόν αύξηση του τόνου της φωνής σε κάποιες στιγμές και μάλιστα εκατέρωθεν δεν συνιστά κατά νόμο και ουσία διατάραξη της υπηρεσίας.
Κατά τη συνέχεια της συζήτησης και με τη νέα συμμετοχή μιας παρευρισκόμενης δικηγόρου , πιθανότατα ενοχλήθηκαν από την ένδεια των επιχειρημάτων τους και το γεγονός ότι χάνονταν κάτω από τα πόδια τους η αυτάρεσκη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, ως ειδημόνων να ομιλούν επί ποινικού ή διοικητικού δικαίου και εξέτρεψαν τη συζήτηση σε άσχετους ψυχολογισμούς και έντονα απορριπτική και επιθετική στάση απέναντί μου.
Όταν μου διεμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν συνέχεια της συζήτησης αποχώρησα οικειοθελώς ,αφού επισήμανα, ως όφειλα, την ελιτίστικη ,αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά προς τον πολίτη, την κατίσχυση του ανορθολογισμού και της αντιδραστικής απαγόρευσης γνώμης και ισηγορίας.
Άρα δεν επιτελέστηκε απομάκρυνση, ούτε κάποια σύλληψη από την αστυνομία στο χώρο του Υποθηκοφυλακείου, όπως γράφηκε.
Τότε, μετέβην στην πλατεία Σουλίου (Ξηρομέρου) και κοιτώντας τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Επίκουρος , περίμενα τη σύζυγό μου που είχε παραμείνει στο Υποθηκοφυλακείο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε λιγότερο από 15 λεπτά, παρατήρησα ότι κατέφθασαν αστυνομικοί, οι οποίοι ανέβηκαν στο Υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια κατέβηκαν και ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν. Καθώς έφευγαν , εμφανίστηκε ξαφνικά στην πλατεία η μια από τις υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου, η οποία για ανεξήγητους λόγους , με υπερβάλλοντα ζήλο και ως μη όφειλε ,αφού το όλο συμβάν είχε λήξει πριν 20 λεπτά, με υπέδειξε στους αστυνομικούς της ομάδας Δίας, που είχαν καλέσει. Είναι αδιανόητο για δημοκρατικές κοινωνίες η ανταλλαγή απόψεων να καταλήγει σε κλήση της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί , αν και τους υπέδειξα την αστυνομική μου ταυτότητα θέλησαν να με προσαγάγουν στο τμήμα.
Διαμαρτυρήθηκα , λέγοντάς τους ότι η προσαγωγή μου είναι αυθαίρετη και καταχρηστική και όχι μόνο δεν συνάδει, αλλά παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας σε σχέση με όσα διημείφθησαν στο Υποθηκοφυλακείο πριν από 20 λεπτά.
Παρά ταύτα, με προσήγαγαν στο τμήμα και θεώρησα (και θεωρώ ακόμη),όπως και ρητώς τους ανακοίνωσα, ότι η προσαγωγή μου ήταν αυθαίρετη με βάση το άρθρο 5 παρ. 3 του Συντάγματος, περί του απαραβίαστου της προσωπικής ελευθερίας.
Μετά τιμής
Άρης Καρύτσας
Κοινωνιολόγος