Η πλατφόρμα για το επίδομα σε σούπερ μάρκετ ή αλλιώς Market Pass, είναι ανοιχτή από χθες για όλα τα ΑΦΜ. Ήδη όσοι έχουν κάνει τις δηλώσεις τους, αν εισέρθουν στο vouchers.gov.gr/marketpass, θα δουν ότι η αίτηση τους θα βρίσκεται σε κατάσταση «αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα».
Σημειώνεται πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 15 Μαρτίου, ενώ είναι πιθανό να πάρει και μια μικρή παράταση.
Όπως σημειώνεται στο Dnews, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι ή και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022.
Πώς θα υποβάλλετε αίτηση για το Market Pass;
Για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, πρέπει να υποβάλει μέχρι τις 15/3/2023 αίτηση στην εφαρμογή εισερχόμενος με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στο https://vouchers.gov.gr/marketpass
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
Σε αυτό το στάδιο επιλέγει και τον τρόπο πίστωσης (έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
Ποιοι μένουν εκτός επιδόματος market pass
Δεν είναι δικαιούχοι του μέτρου όσοι:
- είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται
- εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.)
- είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού
- δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση
Τι είναι ο Φόρος πολυτέλειας για αυτοκίνητα
Μετά την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του νόμου 4111/2013 με τον νόμο 4334/2015, (άρθρου 1 του ν. 4334/2015, με εφαρμογή για τα εισοδήματα που δηλώνονται στο φορολογικό έτος 2015 και εφεξής), το σχετικό άρθρο που αφορά τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης έχει ως εξής:
α. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα λοιπά επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ.
β. Ο φόρος αυτής της παραγράφου που επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης της προηγούμενης υποπαραγράφου, υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:
- i) Για επιβατικά αυτοκίνητα από χίλια εννιακόσια είκοσι εννέα (1.929) κυβικά εκατοστά έως δυόμιση χιλιάδες (2.500) κ.εκ., ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
- ii) Για επιβατικά αυτοκίνητα από δυόμιση χιλιάδες (2.500) κυβικά εκατοστά και άνω, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή δέκα τρία τοις εκατό (13%).
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Ενώ τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι είναι αρκετά τσουχτερά και ξεκινούν από 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού 1.929 εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, έως 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών.