Το ενδεχόμενο για δεύτερο καθολικό lockdown έχει αρχίσει να συζητείται έντονα και ανησυχεί την επιστημονική και την πολιτική κοινότητα – Για την ακρίβεια οι απόψεις διίστανται.
Μην σας πω «τριίστανται» – Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει στο newsbomb.gr, για το αν θα γίνει ή όχι γενικό lockdown στην περιοχή της Αττικής που όπως όλα δείχνουν παρουσιάζει την μεγαλύτερη διασπορά του ιού.
Κάποιοι λένε να μην γίνει καθόλου lockdown διότι η οικονομία δεν αντέχει ένα δεύτερο κύμα καραντίνας, με νέα λουκέτα, με νέες στρατιές ανέργων, με νέες στρατιές επιδομάτων των 535 ευρώ.
Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι αρκούν απλά ισχυρότερα περιοριστικά μέτρα και μετάθεση ενός δεύτερου lockdown σε άλλο χρόνο μέσα στο χειμώνα.
Τέλος υπάρχουν και οι «ένθερμοι» υποστηρικτές της καραντίνας που επιμένουν να γίνει άμεσα το #lockdown2, τώρα που ο καιρός είναι ακόμα καλός και οι πολίτες δεν συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους.
Το θέμα βεβαίως φεύγει από τις αυστηρές ιατρικές νόρμες και περνάει σε πολιτικό – οικονομικό επίπεδο.
Έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ επιστημόνων που ο καθένας λέει κάτι διαφορετικό στα κανάλια.
Για παράδειγμα την ώρα που ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του Τύπου λέει ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα δεύτερο lockdown, αφού μπορεί να αποφευχθεί ο εφιάλτης με πιο σκληρά μέτρα υγιεινής, την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας διαμηνύει στις δημόσιες δηλώσεις του ότι η οικονομία αντέχει μια δεύτερη καθολική καραντίνα.
Γιατί το λέει αυτό ο υπουργός Οικονομικών;
Άλλωστε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, σε ανύποπτο χρόνο, έχει πει ότι δεν πρέπει να πάμε σε δεύτερο lockdown.
Εμείς οι πολίτες, απλά παρακολουθούμε με το στόμα ανοικτό μη γνωρίζοντας ποιος λέει την αλήθεια.
Ποιος έχει δίκιο; Ο Μαγιορκίνης που λέει όχι ή ο Σύψας (που είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας) που λέει: πάμε σε lockdown τώρα.
Η απόφαση στο τέλος, θα είναι προφανώς πολιτική για να πέσει στις πλάτες του πολιτικού προσωπικού το οικονομικό κόστος.
Θα μου πείτε ο κ. Μαγιορκίνης, αν και επιστήμονας, κατέχει μια πολιτική θέση, αφού έχει επιφορτιστεί με την ενημέρωση του πληθυσμού και των media, μιας και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας επέλεξε να βγει – εδώ και πολύ καιρό – από το κάδρο.
Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται τυχαία η αποστασιοποίηση του κ. Τσιόδρα από όλη αυτή την διαδικασία.
Ο κ. Τσιόδρας είναι πολύ έμπειρος γιατρός και επέλεξε να μην βάζει και βγάζει διαφορετικά «καπέλα».
Ξέρετε είναι δύσκολο να βγάζεις το καπέλο του γιατρού και να βάζεις αυτό του πολιτικού/κρατικού μηχανισμού.
Όμως οι διχογνωμίες των επιστημόνων κάνουν κακό στην κυβέρνηση. Και επικοινωνιακά και ουσιαστικά.
Κάνουν κακό διότι η επίσημη πολιτεία (Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Κράτος/Κυβέρνηση) εμφανίζεται ως ξεκούρδιστη μπάντα.
Κάνουν κακό διότι ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και φουντώνουν την έτσι κι αλλιώς υφέρπουσα συνωμοσιολογία που είναι ένα τεράστιο απόστημα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Θυμίζω για την Ιστορία, ότι και στο πρώτο lockdown την επιβολή του οποίου αποκάλυψε πρώτο και κατ’ αποκλειστικότητα το Newsbomb.gr είχαμε τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις.
Στελέχη του κρατικού μηχανισμού επέμεναν ότι το ρεπορτάζ μας είναι λάθος και ότι δεν πρόκειται να γίνει lockdown.
Βεβαίως, τρεις μέρες μετά διαψεύσθηκαν παταγωδώς, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε καθολικό κλείσιμο όλων των υπηρεσιών.
Η εικόνα μιας κυβέρνησης να «εκτίθεται» από αντίθετες απόψεις επιστημόνων που είναι όλοι μέλη της ίδιας επιτροπής δεν είναι βεβαίως ότι καλύτερο.
Γιατί ο Σύψας επιμένει εδώ και τώρα Lockdown;
«Τώρα είμαστε στην “πορτοκαλί” φάση της επιδημίας, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown» είπε ο Νίκος Σύψας.
«Είναι η ώρα εκτός από την Πολιτεία και ο πολίτης να κάνει αυτό που πρέπει. Τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε εικόνα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Αν δούμε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού θα πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.
«Στην Αττική είμαστε σε μια δύσκολη φάση, όλα τα στοιχεία είναι άσχημα» πρόσθεσε. «Είναι προς συζήτηση αν είναι τεχνικά εφικτό να απομονωθεί ένας συγκεκριμένος δήμος» τόνισε. «Πρέπει όλοι μαζί να αποφύγουμε αυτό που έρχεται», συμπλήρωσε ο καθηγητής.